用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

醒目開學勳章

請代更改
中文 CI

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 11-9-10 23:46 發表
GAPSK, 畀佢KEEP住拼音同埋學吓廣東話&普通話相關詞語既對照係乜嘢....呢啲學校會考, BUT公文中教唔到!....讀完考埋GAPSK仲可以拎張CERT!

至於英文, 囡囡既LEVEL, 已經全部都係閱讀理解文章, 吓吓千千字, 又要查字典又要解....又係啃唔落....咁搞法, 分分鐘做一份要一粒鐘, 真係唔係佢死就我亡了....所以....噚日同佢講咗, 上埋今個月就CUT喇, 唔好煩!

我而家已經畀佢兼住讀番GRAMMER & WRITING...

十月媽咪,

TT在哪裡讀 GAPSK 和 GRAMMER & WRITING 呀?

醒目開學勳章

原帖由 Happie 於 11-9-13 09:05 發表
我大女K3上學期尾開始KUMON中, 沒有其他中文補習及補充. 併音由KUMON學曉. 至小一、小二普教中, 整體中文及普通話科表現相當不錯.  她屬於易懂易明的小孩, 但非常懶散於校內科目的溫習-沒有恆常溫習, 只是測考前溫.  ...

阿仔今年小二,我覺得KUMON中幫到阿仔的普通話,因今年學校開始普教中,阿仔話完全聽得明老師的普通話,明暸課文內容。另外,去年學校下學期的普通話考試,我大頭蝦記錯日子無同佢温過便考了試,但阿仔竟然都keep到普通話全级三甲!
除公文中外,阿仔無上其他普通話班。

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 11-9-16 21:42 發表
Yau_Cheung,

今日個女英文升班, 進入最後三個level了, 個傻妹好開心咁拎住本新書催我畀錢, 我同佢講: 乜唔係講好咗升唔升到都quit喇咩?....佢話: 我唔quit呀, 我要做completer呀!....老師聽到我哋咁話, 就話: 都最 ...

阿十,
你和公文欲斷難斷,看來都係分唔到手了!

醒目開學勳章

阿十,

check pm pls!
Thank you very much!

醒目開學勳章

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B
easonkinkiP1 7A3A
DONUTBU P1 ERP 6AB
DONUTBUP22AEFL E 
wachaP24AERP 4A3A
sumsumP2CIlEFL D
Princesshk2P22AERP 3A (暫停)B
raycarP2 ERP AIA
LingchulingP25A 2A
小豆媽P3BIIEFL (H)F
nataliemamaP3  2A
十月媽咪P3DIIEFL MG
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3HIERP FIIH
Yau_CheungY4 (P3)CIIERP DII 
scarecrowP4 ERP BI 
wasaP4 EFL DB
AnsonruyP4 EFL J 
迪迪洛洛媽P4AIERP AII 
迪迪洛洛媽P6AIIERP BI 
LittlehipoP4AIIERP BIIE
wasaF1 EFL F

醒目開學勳章

Pooh,

你囡囡在P2八月尾時讀到EII尾便有金啦!

醒目開學勳章

Pooh.

阿仔最近讀中文都讀上癮,雖然每日只取五張纸,但他一做就要做10張完晒個故事才肯停,所以佢係隔日做!

醒目開學勳章

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B