用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 - 九龍城 B1 女,請指教大抽獎填表
go

請教 - 九龍城 B1 女,請指教大抽獎填表   [複製鏈接]

PL 發表於 16-4-12 15:32
回覆 憫父 的帖子
博迦密不比旅港大機會,讀迦密不比旅港輕鬆,你女兒喜歡旅港,肯放乙1機會相當大.

emeraldlam 發表於 16-4-18 22:23
我囡Band 2 頭, (現為培小) 如乙一培正乙二揀銀禧/丘佐榮, 乙三何官, 乙四培道, 會否太進取呢? 謝謝賜教 ...

乙四培道,會否已經無位了呀?!

TwinWong 發表於 16-4-20 08:57
BAND 2 頭, 乙一放培正有点危, 得1X个非保留位

絶對認同呀!其實還有乙2放銀禧和丘中機率也很細,所以先排好培道的志願位置,前面的中學就自自然然知道放响邊啦!

認同,B2生要非常小心,需要從孩子角度出發,尤其B2a學生心情好十五十六,又想向上睇高一線又怕讀唔嚟!!!但家長角度就多數想試B1c中學,孩子多數都信爸媽判斷而搏入B1c中學,不過,若然孩子留在B2a中學有更大進步,或許可以想想一間就可以使孩子成長以倍數增長;另一間就只有XX%增長,講到尾,還是找間合適嘅中學為佳,孩子開心又有倍增長嘛!所以,B2生要搏B1校,唔好太搏啦!一間好啦!

預祝大家選校順順利利.

TwinWong 發表於 16-4-20 11:15
我好清楚培道有几多位, 我女表姐培中畢業, 是外來生乙6派培道,
我FD 啊囡係培小BAND 1, 太勇放乙6派唔到 ...

你另一個FD,點解要迫先至讀書,咁!仲揀"培道"?

little_yolky  培道中唔同培道小,好谷的。  發表於 16-4-20 17:26
‹ 上一主題|下一主題