用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協和 vs 華英
go

協和 vs 華英   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 17-9-9 07:58
所以青青說要考三甲你不潑她冷水?你預計有可能?

女兒有此"鬥心"已經難得,孩子充滿"希望"就由得她如何努力再看呈2結果才作自行選校之決定呢!現在就作兩手準備和睇多幾間中學的簡介會,比囡囡高呢DD嘅中學去睇,同呢嘅都計劃去睇下,有時,小孩子响實地觀校過程中改變可以好大,到時她是否仍然喜歡"華英"要觀校後才可以有定案呢!你可先向班主任了解下貴校歷來有多少人派往"華英" 和 "保一",又獲派的同學普遍屬B1a定B1b學生居多,就以"華英"為例,你女兒所屬區域不是"九龍城區",那麼,要成功獲派"華英"就只有""自行或是甲部""機會呢!這樣,貴校歷來獲派"華英"的數字幾乎只是屬於""自行""被取錄的呢!那麼數據對你們來說就極具參考價值的呢!可能這數字佔大多數都屬於B1a學生才有機會被"華英"响""自行""階段被取錄,因為就算我區"九龍城區"响自行階段選"華英"亦是認為只有"""B1a"""學生才是她們在這階段的目標學生呢!再者,貴校評你女兒呈1屬於B1b-B1c實力,要向老師了解清楚,這評級是否講緊"全港成績次弟排名",若然只是屬於"黃大仙區"之""本區性成績次弟排名"",你們就需要作自我"""微調"""呢!因為本區屬B1b-B1c去到九龍城區會有機會變為B1c呢!那麼,競爭籌碼又大大減少呢!這些都是你們需要清晰和考量下,其實現在時間還有,可以按不同Banding程度作更全面的選擇準備和了解更多的呢!至於,是否需要响這時間與女兒說出"華英"的勝算就更要小心處理的呢!因為,你才知曉女兒會被打浸嗰種人吖?!還是越知清楚越見鬥心強勁的呢?!最後,我估你囡囡唔太想去"協和"係因為佢在過去聽兩位姊姊分享得太多學校生活情況,有DD厭啫!想尋找新的感覺而矣!或許,你可以先行擴闊選校範圍,未必需要只係對焦於"華英" 和 "保一"呢!努力呀!

asweetmom 發表於 17-9-10 10:15
她跟同學去參觀過華英了,在我不知道的情況下。你說的因素我也說了,她不為所動。
...

若然她的意向堅如鋼,你會否給她機會呢?!因為自行始終還有"面試"部分,比重亦唔少呢!有自信的孩子或許响這方面可以攞到高分呢!

asweetmom 發表於 17-9-10 23:06
現在不輪到我不給她機會,她完全不問我意見,自己決定了自一自二。

與女兒"平心靜氣"好好傾下,現在還未開始自行選校交表階段,她的決定只是初步呢!若然她固執不聽話才與她講條件,即自1她選自2媽咪選,或者自1和自2她選,大抽獎媽咪選...等等!

孺子牛 發表於 17-9-11 22:52
回覆 asweetmom 的帖子

這個年紀的小朋友有時好固執, 但改變主意起又好快...

對呢!若然兩間英中差不多,孩子又唔係唔努力學習,仍然為想入讀的B1a英中努力,係好難改變其諗法呢!既然也是向著"好"的方向走又何需執著呢!迫得太緊,自行免強選擇自己不喜歡的中學,到面試時""放軟手腳""見你亦無佢符呢!

CMMANDY 發表於 17-9-12 20:37
我有一個想法,如果我是校長,乙部收本區band 1唔難的話,咁自行收本區band 1定他區band 1A生呢? ...

有趣的思考題呢!

我覺得都係按成績次弟較高的優先考慮,而成績較高次弟的一批學生中總會有來自不同地區之B1a學生穿插在其中呢!若然本區英中選擇在自行階段只取錄本區B1a學生,那麼是否會錯過咗好多個其他區域較優勝的B1a學生呢!

asweetmom 發表於 17-9-12 20:59
即是已經假設他區B1A生更優勝

這個不是"假設",是一個""機會率自然現象""呢!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-12 21:51
我諗YmOra唔係咁諗,而我的諗法是因他區B1A生只能自行收到,而本區B1A生有機會抽獎都會揀返華英,因九龍城 ...

如果係早兩三年嘅"沙田區",當時我都係咁諗,由於她們有""君子協定""且沙田Band1英中希望多收跨區B1學生才不至於影響區內為爭B1生而頭痛,可留待大抽獎時才收下這些B1學生呢!而响"九龍城區"就大不同了,若以"迦密"為例,最top嗰批學生必定是迦密想要的尖子,而這批學生又好大機會有這兩種選擇情況(自1迦密+自2華英) 或者 (自1華英+自2迦密),無論哪種可能性,若然迦密採取响自行階段"稍後取錄本區B1a"策略,怕會演變成"讓賽",華英可能好容易就得到該批B1a尖子呢!

另外,讓我補充下我上面的意思,假設"華英"有100名申請者响自行遞表格,就算當中只有三分二人屬B1a學生,姑且當為70人是B1a學生,他們的次弟由最高分排第1名至最後一位第70名學生中,我認為唔會出現剛剛好是自行收生額38學位皆是來自"九龍城區B1a學生"呢!頭38名學生中總有些來自其他區域的B1a學生呢!

CMMANDY 發表於 17-9-13 22:58
紙鳶一樣, 放一放, 收一收,  父母有父母的威嚴, 放鬆不同放任,  有交帶有相量, 大家可以傾, 就像飯錢一樣,  ...

鬆緊有道雙贏也.

asweetmom 發表於 17-9-15 20:38
我就是你這個想法,不過暫時不用煩她了,下星期有評估。

自開學她都很勤力,星期六、日也大部份時間溫習 ...

女兒"身體力行",十分大決心呢!

cwaisum 發表於 17-9-16 18:40
祝福你女兒第二次呈分試有很大的進步。

同你一樣,好想大大的祝福她响呈2有大大的進步,好讓一個"目標清晰"的小女孩能夠享受到自己辛苦後得來的""好成果""呢!努力加油!

iskc1222 發表於 17-9-18 05:04
如非B1/B2小學全級頭三
入到去華英都頂唔住

應該唔會教得十分之難,因為"華英"之初中十分輕鬆,"自主學習"能力要較強就比較適合,不過唔代表少自主性的就完全不適合呢!我校級10或以內的都有機會面試,級7的亦順利被取錄,而級10幾至20幾的我估應該係响"大抽獎"抽入的,不過,真的級5名或以內响自行被華英取錄機會好大呢!他們都表現出好有信心的樣子呢!

‹ 上一主題|下一主題