用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英華女校,中四chemistry 有多少班?
go

請問英華女校,中四chemistry 有多少班? [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-4-28 20:25

攞Bio 2+比phy同chem多

Bio係多嘢要記,記性好嘅有一定好處,故文理商學生皆適合讀,Bio以"中文"應考嘅學生人數係三科理科中最多人嘅一科,估計好多中中嘅"文商"學生都會選修哩科唔單只是理科生會揀嚟讀,不過近年修讀Bio人數漸漸下落才拉近Bio和Chem的距離。個人認為,半理半文頭腦嘅學生讀Bio會唔覺辛苦表現亦出色。

zitaeric 發表於 20-4-28 19:18
除了3科,我覺得女校最上游學生都鐘意揀 Eng Lit,其次
Econ BAFS Geog 都有兩班,都係大熱
...

Econ和BAFS多女生選就知,EngLit都多嗎?

jaycee_mami 發表於 20-4-29 09:48
想請教除了bio, 還有什麼科目適合半文半理頭腦的同學?  我仔似是半文半理那一種。
...

他是否"記性"都係幾好架?因為個人認為半文半理學生記性一般都幾好。

jaycee_mami 發表於 20-4-29 09:48
想請教除了bio, 還有什麼科目適合半文半理頭腦的同學?  我仔似是半文半理那一種。
...

純個人認為,BAFS(會計)、Econ、地理哩幾科幾適合半文半理學生讀。
‹ 上一主題|下一主題