用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

三間強校比較當中的強中強強响邊樹,倒不如以自己為"起點",看看自己响中一會企响每所中學的級幾嘅邊樹位置,去到中六又會响級幾嘅邊樹位置,最後"終點"係入邊樹嘅大學。

IloveJJ 發表於 20-12-26 15:29

我唔係上智用家,但從兩年來聽到幾位用家分享,我就覺得佢 ...

不過,純粹個人睇法,中學數不同小學數,只靠多功課量好難提升數學能力,必需理解才可把數學能力提升,個人估計"上智"之所以數學成績出眾,學生質素與高中數學老師的教學法才是重點。

gigayan 發表於 20-12-26 01:27
係呀,好似突然炒熱咗咁.....

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得 ...

但,從三大的取錄率推算,上智嘅5+率都不會少嗎?

bbc2018 發表於 20-12-26 13:24
轉校時還要睇清楚學校的課程編排,上智中三係無Ecom  和 BAF, 如果佢有興趣或想讀吓呢科就要留意.
比較特別 ...

我區嘅B1a"華英" 和 "迦密"之中三課程也是無ECon和BAFS。

cafeva 發表於 20-12-26 19:49
從三大率睇,上智5十大概2x%

上智三大45%,是否大約除2等於22.5%左右為5+%大概嗎?thx.thx

cafeva 發表於 20-12-26 19:51
4應該計多D就得估計

不過,我見"數學"達4嘅CutOff大約為65分左右,又好似唔係咁難達到。

cafeva    發表於 20-12-26 20:18

IloveJJ 發表於 20-12-26 20:05
但佢出眾只係達4喳喎!應該勤力都得吧!
而且你從佢哋幾個用家分享內容(瑩瑩媽的帖),暫時還看不到老師 ...

咁又係,始終佢哋先係校內家長。我係因為"上智"有M1M2兩選修科全有得修讀且成績亦不淆,若然一所中學之學生的數學科成績屬質素弱和老師亦弱嘅話,好少有齊M1有得修和M2有得修和4+%高企和Phy科成績亦不淆和連續多年維持,又由於數學了得嘅學生才有能力修讀Phy,見上智的Phy科成績之表現可見學生的數學質素是有的,故才大膽估計上智的"高中"的數學科教學出色和配合才有這些成果。

IloveJJ 發表於 20-12-26 20:40
咁你有道理,我諗初中高中又唔一樣既。
M2, Phy如果好,一定要數好,唔單止勤力做。要睇埋幾多人修讀,就 ...

其實,"上智"的校網有齊可以"估算"的資料,我以前做過,只是日子耐左唔夠update,有時間都想重新再統計一下,上智校網上有"校訊",校訊內有各科的4+率,係以小數點後1個位紀錄,故,可以故算得都幾準確,加上又有高中各選修科之開班數目作參考就更加容易故算"修讀人數"了。

參考資料:
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue23.pdf
http://www.htc.edu.hk/school/nss.php

bbc2018 發表於 20-12-26 20:46
Phy 4+ 58.5%好

Phy4+有80%都應該幾好呱?!

bbc2018 發表於 20-12-26 21:10
您邊度睇到今年4+有80%??如果有當然好啦!

原來58.5%係今年數據嗎?可從那裏看到?thx.thx

我的80%是上年度,另外有97.5%屬前年,94.6%就屬大前年成績,我真的不知道今年成績跌咗咁多,但如果係遇然失手,實力睇多幾年會唔會好DD呢?!

參考資料:
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue23.pdf
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue22.pdf
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue21.pdf

gigayan 發表於 20-12-26 21:00
最好學校有公佈,始終會有公信力些。

唔好意思呀!乜貴校的Phy科4+%跌至58.5%嗎?好意外。

gigayan 發表於 20-12-26 21:35
呢個係Poyau之前做的對比

2020年 | 2019年

明白。thx.thx

讓我消化下先。咁!仍然有45%三大也算不錯的呢!謝謝你呀!

PTL_L 發表於 20-12-26 21:49
係咪真係除咗女霸主同男女霸主校外,真係好難做到文又得?理又得?

個人認為,有"霸"條件嘅真係"文武商"樣樣皆掂,想讀"神校神科"會是無問題的,但這些人可能只佔全港B1a學生中10%、15%、20%...,那剩餘的90%、85%、80%...的也是B1a學生,該中學咪又係屬B1a中學,弱DD嘅B1a中學唔會消失咗㗎!只是學生某D特質唔相同。

bbc2018 發表於 20-12-26 21:55
之前有人講3大係3成幾?

我未係攪得清楚到底係3成幾吖?!還是4成幾?!但,又由於gigayan係家長,我會信佢多DD嘛!

bbc2018 發表於 20-12-26 22:23
咁你都知呢幅圖只係計本地人數,不是全級學生, 見EK 數據和之前有人講都好似係用中六全級計 ...

但幅圖個標題寫著"中六畢業生出路",又寫著64人三大,如果64人三大只佔3X%,咁64÷3X%咪超出180幾人全級囉?!個級人數唔會太大嗎?好似無乜可能。

咁你都知呢幅圖只係計本地人數,不是全級學生, 見EK 數據和之前有人講都好似係用中六全級計 ...

個人認為,幅圖係講緊全級學生總人數,不是只講有學位學生的數據,我把140人÷94%,得出大約148人為全級總人數。

上智DSE2020:

中:66.9%= 99/148
英:81.1%=120/148
數:91.9%=136/148
通:60.8%= 90/148

所以,個人認為上智2020級總應該係148人。

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&page=17&authorid=0&pid=48705269#pid48705269

PTL_L 發表於 20-12-26 22:21
又有同學分享,讀咗神校後,覺得「自己什麼都不是」......

個人認為,唔出奇吖!無論咩學校,係神唔係神都好,都有入得多與少3大的學生群,入到8大嘅學生群,入唔到U嘅學生群,即係每所中學皆有B1a學生、B1b學生、B1c學生、B2a學生、B2b學生、B2c學生...,只是分佈的"多寡",唔會B1a中學就一色只有B1a學生群,只有"文理商"高人嘛!所以,揀學校還是揀間可以令自己有增長又""適合""嘅會好DD呢!

gigayan 發表於 20-12-26 22:50
應該一級沒有180人咁多,因為阿女個級都好似16X人左右,所以一級148人呢個數字似乎合理D......
...

我知呀!過去中一只有165人一級,就算最近加收也只是170人一級,故180人是不可能吧!

lovegirlslove 發表於 20-12-26 23:16
No, 上智F.3第一個学期已讀緊DSE本Econ書了, 不過是歸入埋LS課程中而已

ic,原來係有嘅!thx.thx
‹ 上一主題|下一主題