用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 学校有无开M1 M2 是否重要?
go

学校有无开M1 M2 是否重要? [複製鏈接]

Lukiemama 發表於 21-2-13 17:52
儿子现在小六选中学,发现有些学校的高中课程没有提供M1 / M2为选修科。感觉儿子不是文科人,如果向理科方 ...

唔一定必需,升大學主要睇成績,不過大學大多與"理科"有關嘅課程對M1M2都會有"比重乘大",我當年孩子小學時對理科的個性比較明顯,故升中選校時都十分留意中學高中的理科配搭如何,是否同時有M1和M2班,會依這方向選校,大多有開5班中一嘅中學都好大機會有開M1和M2,我當年自行都係選了兩所有5班中一嘅中學以增加高中時多"理學科"選擇的機會。

LingChiBaBa 發表於 21-3-18 19:09
考評局計2X嘅考生包括2X+M同2X+Cat.C。真2X嘅考生,喺4C都有咁上下實力先夠競爭。
...

是的。表內嗰19%左右的3x率係不包括計算有否修讀"數延"人數,2x也是,即係話有些人可能係2x+Mx,個人認為,若然把M1M2視為1科睇,3科=(3x.or.2x+Mx)應該有24%=(19%+5%),即大約每4人就有1人修讀"3科"選修科,即"讀"7科,比例唔算少。

‹ 上一主題|下一主題