用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝對基崇
go

體藝對基崇   [複製鏈接]

hugub 發表於 21-4-1 15:14
即係基崇學校唔包容, 勸退學生,學生又亂攪男女關係及校內賭博....明白啦,真係明白啦
原來你唔係用家只係 ...

你係過來人,我想問問,其實"基崇"被評為B2中學,但個人認為應該可以當作B1c中學睇,以你孩子所經歷的六年學習裏會點評價?thx.thx

hugub 發表於 21-4-1 15:47
好大可能係3322%唔夠高,因為真係有部分同學中文唔達標冇3所以升唔到上大家認同既B1C 3322 5x%...但其實d學 ...

"基崇"响我的評估中不是B1c中學都已經係(B1c-B2a)中學

miriam 發表於 21-4-1 15:47
兩間唔同學校好難揀

體藝 B1

個人認為,"體藝"真係有別於其他中學,好難作比較,喜歡體藝嘅學生不會用她嚟比較別的中學,係鍾意就係鍾意。

miriam 發表於 21-4-1 16:16
我好懶, 真係好懶

我已經好少係升中版講野, 好似有人問英語語境係點, 到今次睇到呢個帖, 點解會讚成咁既呢 ...

我明白嘅!

我過去都只會推薦有體藝能力的小學生選擇體藝,因為相信佢哋會好鍾意那種學校生活的。

EWSL 發表於 21-4-1 16:06
我都係基崇用家,阿仔上年考完DSE,入到八大UGC。

我覺得學校教得我個仔好乖,師生和同學關係融洽。我有機 ...

miriam 發表於 21-4-1 16:30
佢地真係好 enjoy

S.4 去教育營, 我心諗個間野既導師小心為上, 遇著一班真係癲既, 手瓜隨時大過佢地既學生 ...

係呀!雖然我不是"體藝"家長,但,體藝一直俾我的感覺係似响香港讀有外國feel嘅"校園生活和思想"的好中學,人人都會好投入响比賽、出國交流、活動和營社中的樂趣。

miriam 發表於 21-4-1 17:14
我係唔知點形容好

一般中學唔會收既學生, 體藝都會遇到, 明明係中國人, 俾出面人話頭髮染左色, 但實際上真 ...

算吧啦!別人咩目光佢自己才知曉。真係懶理。

但求自己人——"體藝人睇番體藝人"就是了。

朱寶媽媽 發表於 21-4-1 17:54
朋友仔讀緊,關愛好,學校好著重品德教育,有十二門徒計劃,一個老師跟12小朋友跟足3年,亦師亦友嘅關係。 ...

"十二門徒"用名用得好好

hugub 發表於 21-4-3 13:13
有圖有真相點解TTCA上唔到大家所講既band 1C...

好偉大的證據喎!願意分享十分佩服。

‹ 上一主題|下一主題