用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1A的光環?
go

Band1A的光環?   [複製鏈接]

阿珠媽2號 發表於 21-11-17 09:04
小囡觀塘區普通小學級5內,(英文雖有A,但基礎一般)。只有一些音樂和校內比賽獎狀、面試一般(自信不足)。 ...

囡囡好鍾意"聖保祿"嗎?

sunnygirl 發表於 21-12-1 06:10
非常同意,到依家都仲有人相信考DSE係靠間學校?其實揀校風、是否適合自己小朋友已足夠
...

,讀書係主力自己,副力中學,有時嚴重DD嘅現象係主力自己,副力補習,微力中學

jacknetpass    發表於 21-12-1 21:51

ok3 發表於 21-12-1 13:22
其實入一間好學校, 我覺得最重要係個學習氣氛. 就好似一班人去泳池游水咁, 落到池個個認真去游, 你自自然就 ...

"氣氛"的確可以把"鍛鍊"嘅心帶出來令學習過程攪得熱烘烘。不過,游水訓練有DD唔同,游水運動員努力練習,無論响泳池或是室內器械訓練都有"教練"全程mon住進度,目標係為提升,"主力"可以話係運動員和教練(即老師)共同付出,而學校則不是取決於老師付出的力的多少,學生想成績有提升,就必需靠"自發力"來決定,老師响堂上出力[45分/每科每堂],自己就要出力[45分鐘x3/x5/x10倍]時間才有資格""晉身""自己間中學的""入U率名單""中,否則,只會""跌進""自己間中學的""(1減入U率名單)""中。其實,(自發出力>中學出力)都好正常

sunnygirl 發表於 21-12-1 17:20
我意思係好多人迷信以為入到1A學校就可以直入3大神科,其實學生自己唔努力、唔出去進補下,真係靠1A光環就 ...

其實,等學生去取帶嘅"1A光環"旁邊係附有一份"說明指引",想成為我校"入U族群"帶上光環代表學校發亮光,努力讀書是常識嘛!否則,環就無你份了,"則門"離開就輪到你呢!睇1A校的光環的同時,亦需要留意則門離你孩子""有多近""才是"選校"的重要因素之一。

kirstyau 發表於 21-12-2 12:24
冇甘天真呀!? 斷估唔會有人入到就翹埋雙手等升天掛。 我都同女講入左好學校只係個開始,之後唔努力學校 ...

但係,仲係好多人以為應"歸功"於中學嘛!!真係以為翹埋手就有得"餵食"呢!!要出人頭地,"努力付出"係必然嘛!

kirstyau 發表於 21-12-2 14:20
無論小學,中學都有朋友問我,學校老師教得好唔好,關唔關愛呀!?  真係唔識答,只可以話睇彩數 ...

係呀!有共同目標一齊溫習真係好好,互相鼓勵嘅氣氛好重要,好懷念以前响"自修室"的日子。

kirstyau 發表於 21-12-2 14:20
無論小學,中學都有朋友問我,學校老師教得好唔好,關唔關愛呀!?  真係唔識答,只可以話睇彩數 ...

唔知e+疫情仲可唔可以去自修室溫書呢?你的孩子有去嗎?我嗰個比較鍾意响屋企溫,上年"疫假"習慣咗一到下午就响家溫習,e+要返番全日反而唔慣。

kirstyau 發表於 21-12-2 14:52
圖書館自修室開返啦!

雖然開返,但要帶著"口罩"坐成日,空氣唔夠會唔會影響學習㗎?!
我嗰個就算响屋企溫溫下都會大打喊露,好似缺氧咁!

kirstyau 發表於 21-12-2 15:08
當係學校甘掛,鍾意一齊溫冇所謂。

是的。最緊要溫得有效就是了。大家努力吧!

Zleep 發表於 21-12-2 16:09
咁我認我份人膚淺,而家目標剩係想個女做1A女仲有兩,三年努力,到時我攪唔掂先返黎笑你班1A 學校,你唔好 ...

你好攪笑,氹得我哋班C9抱腹大笑。如果真係有哩1日【】,我諗我哋班C9會封你做""英雄""。

gracelam 發表於 21-12-2 17:22
可以呀! 開返好耐, 阿女補完習有時就去自修室打躉!

仲有位嘛?!我以前要阿婆幫我放個書包仔霸定位。

02413124 發表於 21-12-2 17:30
Agree
就好似電兔原理,不過係良性既,我見仔同同學會一齊用google doc collaborative 做筆記同會互 ...

係好正㗎!年青人互相幫助,嗰份"熱血"真係好似睇番造聲比賽班學員咁,熱血到爆呀!jm個囝囝讀ICT,自己寫咗個app供死黨圍內用,把搵番嚟的選修科短問短答題目寫入個app樹,讓大家互相進步,又可以帶起校園嘅學習氣氛,真係正到爆呀!孩子付出幾多就會有幾多收獲呢!你嗰個GoogleDoc亦十分吸引,意念好好喎!

gracelam 發表於 21-12-2 18:38
阿女話最近已經冇乜位, 可能日子越來越近, 所以有時見佢補完都返屋企!
...

大家都進入備戰狀態

‹ 上一主題|下一主題