用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

適當情度的壓力其實係好嘅!我係用阿女經常用嘅嗰招用播響佢身上,就係試你底線可以去到邊,細路仔常常試大人之可容忍底線可以有幾底,中間的闊度就是他們的自由作反開心區域了,其實小朋友們能夠用哩招都幾聰明,只要接觸不到大人之神經線,就是他們的自由空間了,用同樣的方法,試下佢哋條受壓線在哪?找出大人可用的區域,給適度的壓力,效果都幾好.

互勉之.

需要了解心儀中學在自行階段是否接受小三的證書和獎項,一般只接受小四至小六及限定遞交張數,還要申請表說明接受才可遞交,強行交只會在遞交申請表當天被學校抽出叫家長擺走,大家可以襯各中學網站之自行申請表和申請說明還未下網,去走一趟了解了解下,以免到時打亂晒初初的計劃.

小時了了 發表於 16-5-25 09:29
我女今年小五, 下星期三考呈分試了. 純個人覺得學校小五比以往四年先至黎考得多及考深.

聞說上學期數學全 ...

你先要鎮定,別要被學校打亂你和囡囡的心情,以免情緒影響考試質素,尤其每考完一科,不要作太深入探討住,努力捱過晒4日的考期先,務必盡量不要失分太多,還有呈二呈三可作重新佈署嘛!對孩子多作鼓勵,暫且把不滿放下,孩子更需要我們的力量支持嘛!

努力加油呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-26 09:12
教完即考,咁你學校又安排得比較差,不過呈分係睇大圍嘅,無須太擔心。温習時間大家同學都一樣,只是同學間 ...

只是由老師親自教嘅時間就一樣,相信班上有些同學已經熟讀晒哩期呈一要考嘅內容了.

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-26 19:31
有D勤力嘅,復活節假期已經開工了

有更早的,上年7月暑假前已有小四家長問攞五年級課本,仲要只係攞呈一嗰期的書,話要响暑假提前讀,真是佩服.

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-26 21:40
犀利呀,果然係機會留比有準備嘅人

這群學生和家長在某程度上係不得不佩服他們,媽咪們的策略算係好成功,她們知道子女不是一個可以長期都能處於作戰狀態的性格,但又唔係完全可以界定為不喜歡讀書,只是比較懶啫!故非呈分時成績都是一般麻麻而矣!呈分時表現係可以十級而上,這類性格的孩子可能就是要用這種方法就會成功吧!

Eat_Sleep_Play  拖慢嚟讀,好似我個女  發表於 16-5-27 14:39

小時了了 發表於 16-5-27 10:33
話說之前同大家講過下阿女學校近呢兩個禮拜先至"瘋狂地"趕教書, 大約1/2嘅考試範圍都係呢兩個禮拜先教, 後 ...

jm,你要冷靜,飲杯冰水,甚至乎沖個凍水涼降降溫先,學校已經好唔啱肋,你仲中晒招咁影響心情,打擊女兒的鬥心,未曾應考呈一,個結果都唔會好啦!你要相信你的孩子你的女兒係得嘅!就用剩餘的時間努力溫習過後才諗其他對策吧!不要讓其事情再度有機會傷害兩母女的感情呀!

事在人為,努力加油呀!

小時了了  多謝支持及鼓勵  發表於 16-5-27 10:58

小時了了 發表於 16-5-27 11:23
尋晚至今朝心情好 down, 頭先係呢度哭訴完, 又有其他網友支撐, 心情好啲. 剛剛入 fb 見到呢個兩年前嘅 pos ...

很好的一個真人真事激勵人心的故事,我認為小孩子也是神所給予你的寶貴產業,不要小看孩子的能力,況且終點絕不是在這裏,現況怎樣都只是暫時性,只要重新振作重新計劃重新燃點起鬥心,你就可以充滿力量地接女兒放學,擁抱一下她,讓她知道你們有從神而來的力量,縱使路途艱巨,"這還不到放棄的時候",目標不在這裏,而是在那裏,入大學才是最終目標吧!

主必看顧妳囡囡.努力加油呀!

小時了了  真心多謝天父派您這小天使扶持我,支撐我. 心情好好多了. 我今晚見女時唔好再阿燥上身啊, 為自己打氣   發表於 16-5-27 12:11

YmOra 發表於 16-5-27 12:03
很好的一個真人真事激勵人心的故事,我認為小孩子也是神所給予你的寶貴產業,不要小看孩子的能力,況且終點絕 ...

小時了了  真心多謝天父派您這小天使扶持我,支撐我. 心情好好多了. 我今晚見女時唔好再阿燥上身啊, 為自己打氣   發表於 15 分鐘前
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

主內平安!互勉之!

開始啦!明日就是你們囝囝囡囡呈1大日子了,願祝孩子們考試順利,順利過關.

chingman1976 發表於 16-6-3 09:24
我小朋友呈分試在禮堂考,氣氛緊張D。試卷又唔駛寫名字,只寫班別同埋學號,請問學校有甚麼用意?

...

可能想學生習慣PS1考試模式,中英數份卷係咪跟足PS1試卷模式呀? thx.

‹ 上一主題|下一主題