用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入 ...
樓主: JackyHY
go

有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?   [複製鏈接]

tutik 發表於 19-3-28 09:15
係,我都记得上年band 1 生乙四入旅港,銀/黄 band 2 都入到。
但今年形勢唔同。
...

真的嗎?"旅港"乙四仍有機會,咁!是否""乙三""就必入的嗎?

tutik 發表於 19-4-1 12:17

或者咁講如果有人乙四入,乙三無人衝出嚟抗議,咁係咪可信呢  ...

明白你的意思。

其實,我反而倒轉頭咁諗,此事已是事實的話,在今年度或往後的填表裏會敢搏乙二或乙三或乙四揀旅港的jm未必有人願意搏。但,這事實以乎証明了,能夠"盡填B1中學"這要點,反而是每年填表時可作考慮的策略呢!

little_yolky 發表於 19-4-2 13:23
其實最擔心係估錯band啫, 過往估錯都仲有機會執雞, 今時今日估錯, 可以直插B3。不過, 知道一定係B1, 我哋網 ...

是的。其實,咁辛苦捱到B1成績,無謂sin咗個"優先權"。B1a和B1b可盡填,B1c就要小心DD。不過,肯做下功課,响學校盡八四方,都可以盡量估到邊緣人嘅範圍。

goodboy1 發表於 19-4-3 12:15
B1a同B1c兩者學生成績可以相差好遠,「大抽獎」真係玩死D家長同學生!
...

是的,大抽獎真係好難玩,遊戲玩法無得改變,唯有接受,唯有知多DD八多DD了解孩子多DD,盡量把失敗風險減到最少最少。

你說的對呀!B1a同B1c兩者學生成績或能力都可以相差好遠。不過,這只是中學初中階段裏大家起步點的差異,高中的起步點又是另一番境象了,若jm能夠對孩子有更多的了解和有更好的初中學習計劃,B1c的同學仔亦有機會追得上B1a學生。

提提對心儀銀禧又無去到今年簡介會jm知,來年中一開始通識科將改為英書英語授課。但無需怕,多D機會接觸英文是好事呢!

pypy405 發表於 19-4-14 12:53
銀禧 係最儘大抽獎收b1 生呢

唔太明你的意思,我估你係想問銀禧响大抽獎階段收B1生是否最多,個人認為係,而最多只有幾個位流入B2組別,但隨着出生率上升,可以有位流向B2組別就小了。

KiNnK 發表於 19-4-14 23:14
估計band 2生也不小,我地校都幾個band 2學生抽入左,入到去又未係最差,中下遊位置
...

我知有少數B2生經常來自某小學,可能這也是該小學的一種策略,她們都幾識排位佈署呢!這類老師我倒十分欣賞,真的幫到B2學生入讀B1中學。

KiNnK 發表於 19-4-14 23:35
名次估計band 1b的同學,自行又有second in估計自行入左,中一上學期考級頭10%內

名次估計band 2b的同學 ...
真的B2b學生在初期已經有級60至70%成績,是十分好的表現。

hidy88 發表於 19-4-15 00:04
請問係來自邊間小學,可否開學校名

唔好意思呀!不能太公開談論,況且我的觀察又不代表該小學的策略,可能人哋只是遇然巧合的成功。

KiNnK 發表於 19-4-14 23:35
名次估計band 1b的同學,自行又有second in估計自行入左,中一上學期考級頭10%內

名次估計band 2b的同學 ...

銀禧是全開英文班的英中

按開英文班的條件,即:33人x85%=28.05人=>29人

即:
33人=29人(合條件者)+4人(不合條件的B2生)

4人x5班=20人(不合條件的B2生)

這20人是來自整個升中派位之自行、甲部、乙部、他區、叩門,從這5個途徑而來,那麼乙部能抽入嘅不會很多人的呢!

‹ 上一主題|下一主題