用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區大抽獎,請高人賜教
樓主: bonniec2000
go

沙田區大抽獎,請高人賜教   [複製鏈接]

bonniec2000 發表於 19-4-12 18:12
如學生肯定屬b1,沙田區應盡填b1學校嗎?

只要係B1a學生、B1b學生便可以好肯定屬B1學生。如果你十分肯定屬B1學生,可以盡填B1中學,接着填一所有實力嘅B2a熱中。差極都只會派到去那所第一間填嘅B2a熱中。

fatman69 發表於 19-4-13 06:57
很多校為保頭3志願率,會叫學生早填B1c/B2a兜底!
按理先全填B1再B2B3。

"保3率",唔知點解小學仲係成日以為有好多jm仍然會依賴這數據。

fatman69 發表於 19-4-13 08:41
保3率累死人!呢D學校咪成世冇進步囉!

係。有些仲花錢整個大大Banner貼添,不如花D心思幫下學生提升能力仲好,希望老師們不氣屢繼續努力。

nc2000 發表於 19-4-13 15:35
係咪b1a b 生至好盡填b1 校至b2 呢,因始終派晒b1 生至到b2 生。但如果學係定你為b1c生又唔係邊緣人,咁又 ...

如果係B1a、B1b才敢肯定屬B1組別,已經估計埋小學估錯Band情況,若然學校話係B1c就唔好太搏了,估錯分分鐘跌落B2組別。其實,B1c學生選一所屬B1c中學會比較適合,各區嘅B1c中學不會太多,如果接受B1c中學,乙1至乙3填B1c中學,乙4填B2a熱校都安全。

nc2000 發表於 19-4-13 21:51
好明顯,但佢咁講我又心忐忑。

無辦法,學校好多時都係用哩招誘使多D學生搏B1中學,不過,有D又十分保守常常叫人唔好搏,講到尾你才是最清楚學校邊句真邊句假。我哋10幾個jm打從小一就開始就分析校長小五小六班主任,邊個有心幫學生邊個只顧學校升呢,我哋都知道。

奥脫福 發表於 19-4-13 22:33
想請教下大家,點睇曾肇添呢?

如果同區內的培英、區外的華英比較呢?

強校,自行入倒嘅屬於匹配;自行落選嘅又响大抽獎抽得入嘅屬於讀得嚟;自行無揀純大抽獎抽入嘅一定讀得十分辛苦,我會建議拿著這張好運取錄資格走去叩合適中學嘅門,勝算可能會幾高。

奥脫福    發表於 19-4-13 23:20
‹ 上一主題|下一主題