用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2A-B 油尖旺/深水埗呢??
樓主: lamselina
go

B2A-B 油尖旺/深水埗呢?? [複製鏈接]

lamselina 發表於 19-12-16 13:12

多謝各位意見!!今早家長日,老師建意自行選1C類中學!

之後再佈處申請調區(深水埗)

陳瑞祺有考慮過…但真係無車去…六年呀!

馬神有小學,自行是否比較難收??

以孩子的成績,陳瑞祺機會都大,只要面試表現好都有機的。你住的兩區都有巴士到何文田廣場,唔係無喎!再行過去十分快就到陳瑞祺。例如:8、41、45、E21A。又或者(港鐵何文田站+緣色小巴)。

lamselina 發表於 19-12-19 10:27
真的嗎?8、41、45、E21A。又或者(港鐵何文田站+緣色小巴) 但上次…我打電話上學校問,他說無 ...

學校建議嘅8號小巴係去到學校門口,但上車點不方便。

但我建議嘅係8號巴士,係有D唔同,8號巴士途經油尖旺,可考慮响"廣華醫院"位置,即"油真"對面巴士站上車,何文田廣場下車再步行唔駛10分鐘即到陳瑞祺。

不過,若然住近旺角可選擇旺角港鐵站快富街出口嘅27MS或27M或28M响何文田廣場下車,這裏還可以揀搭城巴E21A。

太子和深水埗可以選擇E21A、41、45號巴士,其中E21A班次係最多,太子還有一架71號紅色小巴响始創上車,全都係响何文田廣場下車。

還可以响何文田站乘搭8、8M緣色專線小巴。

建議你响假日和平日試搭下了解實況和需時多少。

lamselina 發表於 19-12-19 11:33
謝謝你~ 8號巴士去到??? 我都算近站...真係要上去望下~
好多謝你資料...感激!
那...建議自考唔考??? thanks ...

那...建議自考唔考???(唔明你這句意思)

我見你話會考慮陳瑞祺,只因怕交通問題而卻步。又從老師的評估為B1c成績,所以我認為對自行入陳瑞祺係比較大機會。我仲以為你哋好心儀陳瑞祺添?!

8號巴士:由佐敦圓方—>油麻地—>廣華—>何文田廣場—>愛民—>紅磡—>尖咀碼頭

lamselina 發表於 19-12-19 12:20
謝謝你...資料好齊~~~
我仔2A-B 現在!
又考慮是否轉區, 又考慮呈三成績又是這樣2A-B

明白。但為何老師評為B1c呢?

lamselina 發表於 19-12-19 13:58
沒有...之前呈一及平時成績, 老師估計係!
但呈二出了...令她也跌眼鏡!!
因小兒並非退步, 只是其他勁左...

明白晒!如果係B2a-B2b搏"陳瑞祺"响自行階段好睇面試表現如何。如果貴小學往年無人以這成績入到陳瑞祺嘅話,你就真的要考慮清楚是否搏這間了。
‹ 上一主題|下一主題