用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 諗唔到自2,會唔會……
樓主: johnwooo
go

諗唔到自2,會唔會…… [複製鏈接]

johnwooo 發表於 20-1-7 14:49
亞女中意女校, 神校佢又高攀唔起, 又要揀地區, 所以我只諗到自1, 初時諗吉左自2, 希望甲一(填自1) 好彩派到 ...

你的理由十分清晰,自1最想入,就算入唔到仍然有直屬中學。那麼,若然自2硬選其他中學,便會減低心儀中學的"命中率"。

johnwooo 發表於 20-1-7 17:49
所以我先未諗定自2是否選直中,老師話乙一入到直中冇問題,但佢話未有呈上教育局個數,我先驚滑鐵盧,因呈 ...

由於,你哋十分十分喜歡自1的中學,自2就真係不宜填任何中學,當然我自己本人就會點都揀番間嚟見下,因為我係機會主義者,其實你可以考慮揀間比自1中學更好的中學試下,抱著唔得的心態試下無防。

就算自2唔揀直中,响大抽獎乙1都必入,你怕萬一失守會連直中都入唔番,其實都唔會去到咁差,跌極都應該保持到B1組別吧!又當你真係跌多咗!照計最差都只會跌到(B1c-B2a),這位置的學生响大抽獎乙1應該仍然十拿九穩。

johnwooo 發表於 20-1-7 17:49
所以我先未諗定自2是否選直中,老師話乙一入到直中冇問題,但佢話未有呈上教育局個數,我先驚滑鐵盧,因呈 ...

照時間計,小學把呈2成績呈上教育局應該剛剛完成,你可以找找老師再確認一下是否企穩B1組別。又問下佢,假設呈3保持到現在的名次是否仍屬B1組別機會很大,和若然跌幾名會否跌出B1組別。以上問題有助你了解你的現況,那你就可以知道是否空置自2吖!還是自2揀保險D揀埋直屬中學。預祝順利。
‹ 上一主題|下一主題