用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-7-19 09:59
同意……我觉得上智上要係幫水平遜既学生升值,至於自行入既学生(如你所言校方偏向收区外英文水平好既学生) ...

認同呀!如果可以响孩子細細個就形造一個多接觸英文英語的環境,孩子的英文就可以自自然然有成功。如果,早DD給女兒仿傚你和 little_yolky 對囡囡嘅英文能力教導,相信今天我哋也可成為"上智"嘅jm群呢!不過,單單以"適合",e+嘅女兒之個性又真係比較適合"銀禧"

little_yolky 發表於 20-7-19 10:42
其實我哋絕大部分既小朋友都好努力,好聽教,學校可以推一把。

係呀!我絕對認同貴校要有計劃怎樣協助已經擁有嘅"好材料"更上一層,我也同樣期望中,我估要好好研究著手於老師的"質素和教學"。

gigayan 發表於 20-7-19 10:53
其實睇返今次英文科Reading卷考試個全級平均分,已經可以反映返教學嘅問題,如果都要扮睇唔到,真係無辦法 ...

我相信貴校開明嘅,如Yanamami話齋學校會願意聽意見,試下同學校傾下找尋出英文更上的好方法。以上智嘅DSE成績表現已經成熟上軌道了,係時候要提升一下英文科,好讓學校更有堅穩的地位。

一講"上智",好想再傾,耐何要返崇拜了。唯有遲DD再講。

sumshan 發表於 20-7-19 11:15
請問你女兒現在入了協恩嗎?讀中幾?聽聞數學教得很深,是嗎?想知多些協恩的師資和教學,謝謝(emoji)(emo ...

我不是協恩家長,我囡囡讀"銀禧"的。

bbc2018 發表於 20-7-19 11:46
其實每間學校教學理念和方式各有不同,最緊要適合自己孩子,提高讀書興趣和自信!
...

十分認同,"適合"最重要。

YolandaTam 發表於 20-7-19 12:19
協恩作風:教淺考深

個人認為,大多嘅B1中學,尤其有實力嘅B1a中學的考試卷很大機會會出得比人"深",因為想學生感覺未夠,要自行解決加添努力,而教得淺就好睇個別老師的教學法,hea型嘅會依書直說,上心型嘅係可以豐富課堂的學有較深入的學習,如果係所有老師皆教得淺機會可能比較細,因為估計不會是學校"政策方針"。

IloveJJ    發表於 20-7-20 22:37

djf 發表於 20-7-20 09:28
兩個孩子都在傳統名校讀書,絕對感受到學生成績多是靠自己或家庭的支援的。
女兒到中三時我才發現她學校的 ...

個人認為,數學科係咁多科中最具"互動性",學生是否可以被"啟發思維",老師的"能力"最為關鍵,响教學描述的技巧、功課量的適中、擴闊思考領域等等皆需要"老師"擔當,若然老師hea,無錯的,學生一樣有可能應付得來,但有機會只是流於表面,想利用數學科這門好"工具"的幫助,使物理、經濟、地理。。。等等的學習可以去得便遠便深是有所困難,因為數學想要學得好,一位"良師的啟發"比自學自救更為有效和有效率。

Yanamami 發表於 20-7-20 11:29
有时有心果科既老師又未必適合香港考試生态……細女曾提过,历史科老師講了半个学期同書本正題唔拿更野,S ...

好怕啲老師吹水吹到忘記正職是什麼,尤其數學科,個人認為半數學生好睇老師教成點,真係成也老師販也老師,原本少量與學科相關的吹水能起著豐富知識和提升學習趣味的的誘因。記得友人囝囝晌名校修讀中史科,老師東吹西吹不務正業,中四完結本想drop走,耐何心有不甘決定外出進補,跟時下嘅某中史科補習天王學習,天王同樣有"吹”著教,但吹得嚟不多不少啱啱好,使學習既易明又有趣,佢囝囝無諗過中史科原來唔係想像中咁難。

kimlam953 發表於 20-7-22 23:50
唔同意,maths or M1/M2 只選高分個科,所以6個5**的榜眼並一定所有都沒m1/M2.
...

認同你的不同意,因為"考評局"的統計表格中的備註經常被描述為""。。。數學必修部分及延伸部分會被視為同一個科目組合。若考生同時應考兩個部分,則選擇其中成績較好的一個。""。換言之,縱然主科數攞1級成績而M2攞5**,都會計算"數學科"成績為5**;或是主科數5**加M1攞5**數學科亦是計算為1個5**。。。,而這個5**係可以計算入6個5**中的其中1個,即"榜眼"可包括M1或M2在內。

參考資料:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/

fefemom 發表於 20-7-23 07:53
咁即是:
4 core 5** + 3 elective 5** + M1/2 5** = 超級狀元
4 c 5** + 3 e 5** = 狀元

個人認為:

定義:何為一科?
   中、英、通及各選修科皆定義為1科,
   (主科數+數延)"取其大"後作1科計算。

當中:
   (主科數+數延)"取其大"且獲5**的情況有:
   (主科數+數延)=主科數5**   +數延5*或以下 (取其大:1科5**)
           =主科數5*或以下 +數延5**   (取其大:1科5**)
           =主科數5**   +數延5**   (同樣大:1科5**)

如果,把M1或M2視為"半個單位"看,
即數延獲5**下便得0.5的"加賬"。
有DD似六合彩嘅"特別號碼",
明明係1個但加賬為半個。

終極狀元(18星)=8.5=8科5**+M1/M2獲5**("終極狀元"又名"九科狀元")
八科狀元(16星)=8.0=8科5**

超級狀元(16星)=7.5=7科5**+M1/M2獲5**
  狀元(14星)=7.0=7科5**

超級榜眼(14星)=6.5=6科5**+M1/M2獲5**
  榜眼(12星)=6.0=6科5**

超級探花(12星)=5.5=5科5**+M1/M2獲5**
  探花(10星)=5.0=5科5**

fefemom    發表於 20-7-23 13:10

ksli312 發表於 20-7-23 12:43
除M1/M2外,好多學校都唔十卜你讀多過7科,再讀就要自修/自費了。

個人認為,一定少十卜,但少極都有機會有,因為選修科嘅第4x有人會選修埋"宗教或音樂或體育",可能係個人需要或興趣。

goodboy1 發表於 20-7-24 01:25
M1/M2,變成超級定義

是的。多數時候見M1或M2取5**嘅就可以冠上"超級"二字,但有些時候也要細心地看清楚。

就如"皇仁"那位學生狀元,佢攞7科5**,其中數延亦考獲5**,由於此情況數延也取得最高成績但又沒被冠上超級字樣,就代表學生响"主科數"攞唔到5**成績,只是(主數.or.數延)"取其大"之後仍然獲5**且計作1科論,故此時此刻""數延""的角色係代表{1科},而非{超級}的身份。

goodboy1 發表於 20-7-24 11:16
皇仁狀元即是有6個5**+ 1個5*, 另加 1個M2 5**嗎?

個人估計係(6科5**)+(1科5**係M1或M2)及主科數一定係5*或以下成績,主科數有可能係5*或5或4或3。。。唔知係咩成績。因為,若然主科數有埋5**就已經係"超級狀元"而非只是狀元。

73662710 發表於 20-7-24 11:29
狀元只係夕O個名,深究無意思!
6個5**+core math 5*+M2 5** 其實比 7個5**更強!!!

認同M1M2含金量無可置疑,但"考評局"定義(主數.or.延數)為1科,就算延數比主數更有參考價值都好,如果主數有5**,延數只得3,"取其大"後都係計5**,全港不是個個以神科為目標,咁!非那類目標嘅在數學科取其大後只要有5**成績咪一樣有多樣出路可選擇。

NNbaby 發表於 20-7-24 11:26
係咩?唔怪得知我一路都中唔到頭獎

六合彩嘅"特別號碼"就比下去;而DSE嘅M1M2星星就比上去。

即:
六合彩::
頭獎=6個號碼       (總數要中6個冧巴)
二獎=5個號碼+1個特別號碼(總數要中6個冧巴)
DSE::
超狀=7科星星+延數星星
狀元=7科星星

little_yolky 發表於 20-7-24 13:58
按記者既習慣,7科5**共14粒星係狀元,12粒星係榜眼。考8科既共16粒星係超級狀元,前幾年LS男仔再自己加科 ...

純個人睇法,想成為"超級狀元"修嘅x越多越有保障,萬一其中一個x失手仲有其他保上,那麼成為狀元嘅機會率就可以大大提升,係得狀元之材料,會修讀埋""M1或M2""機會率亦大,因為既然對主科數有信心摘星星,無理由無能力讀M1M2,而且以數學科為1科計,咁(主數.or.延數)視為一科,變相係多個機會搏攞5**,萬一主數失手仲有一個機會延數搏5**,相反延數失手亦可以搏主數5**,故我認為係狀元之材嘅會選修晒主數和延數以增加取5**的""機會很大""。每年都有近70人以上左右修讀(4c+4x),當中有幾多會揀埋M1或M2就無數據資料,但個人認為比例不會少,即全修9科嘅未必少人。

little_yolky 發表於 20-7-24 17:08

我以為大部分學校最多都係提供3X+M1/M2,即係4科選修 ...

不。從參考資料第3頁得知,
最多人報的應該係(4c+2x)有成32918人,當中未計算有幾多人修讀M1或M2。
另外,(4c+4x)有75人,而75人係不知道有多少人有修讀M1或M2。
因為,當中嘅4x係不包括M1M2。

因為,第3頁下方表格可知:
日校考生報考總科次為::

1科x   90人
  2科x    4人
  3科x   17人
  4科x  177人
  5科x 4555人
  6科x33150人
  7科x 8937人
 +8科x   75人
——————————————
    285691總科次(甲類+乙類+丙類)

第11頁
所有甲類學科=281607總科次
第20頁
所有乙類學科=  3685總科次
第23頁
所有丙類學科=   399總科次

其中:
285691總科次=281607(甲)+3685(乙)+399(丙)

又當中嘅甲類:
281607總科次係""不包括""M1和M2嘅人數。
第9頁
M1+M2=6806人=2461+4345

參考資料:
第3頁::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=3
第11頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=11
第20頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=20
第23頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=23
第9頁
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_2.pdf#page=9

little_yolky 發表於 20-7-24 21:24
所以咪得呢75個修4X既人又考M1/M2,至有機會做終極狀元囉!我之前話唔係好多人報5X(包M1/M2),大部分叻 ...

所以,個人認為,只有這75人有選(4c+4x)的組合嘅好大機會會修讀埋M1或M2,但不包括响4x之內,其比率可能有100%或接近的會修讀M1M2,相信係咁多個"組合"中佔比最多,加上"肯定"的是,無論係4c+1x/2x/3x/4x邊種組合都好,當中嘅"x"一定不是""計埋M1或M2""。

‹ 上一主題|下一主題