用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀科大是否很辛苦,好 chur?
樓主: 瑞士雞翼
go

讀科大是否很辛苦,好 chur?   [複製鏈接]

kisani 發表於 21-1-26 00:54
爛grade係指professor比分好手緊,或者太多勁人reg果個course以致好難above mean 1-2個sd到達A range:hehe ...

想請教,UST嘅理學院課程是否一樣咁Chur?thx.thx

kisani 發表於 21-1-26 13:24
感覺上冇商學院咁chur, 不過science/ engin都深呀,果時商科生都要讀sci/ engin嘅engine elective courses ...

icthx.thx

Augesttime 發表於 21-1-26 17:01
呢個我有少少idea, 因為之前請過2個school of science嘅學生去補習, 一個y2, 一個fresh grad

見佢地都忙, ...

明白謝謝!

ANChan59 發表於 21-1-28 09:47
轉咗新高中,玩common first year 之後。

兒子升中四時,我們一家人有一次去科大的資訊日,可能去得晚, ...

聽你咁講又真係好有道理,e+阿女對大學的選科未有"方向",我仲一心諗住揀"大類"會適合她暫時未有方向的選擇,本想揀中大或港大的"理學大類",若要爭崩頭响第二年才入到喜愛的學科,你講得啱,咁何不一開始就直入該專科,但又好麻煩,阿女未有方向,就連少少都未有,咁入大類了解一下大學的生活和課程的內容才响第二年揀最心儀的學系,好似又好DD,真係有點兒懊腦。先謝謝意見。

ANChan59 發表於 21-2-4 19:28
如果她未有心水,咪玩幾個大類,一兩個指定學科,兩手準備。

我只係講咗一些大學收生的缺合理原因的收生 ...

明白謝謝你的意見。其實,我係有DD意外的,我以為女兒有想入的學系,真的無諗過她拿不定方向。

giver 發表於 21-2-7 01:37
http://www.sci.cuhk.edu.hk/en-gb/prospective-students/ug/adm/bsci
唔怕爭崩頭,呢個 CUHK webpage 話冇 ...

無上限係幾好喎!其中有個Year2可以選擇嘅''地球系統科學"若在Y1就入嘅話,除咗分數要高之外仲只得20個位,如果Y2揀哩科無上限嘅話都OK喎!但,會唔會變相係個漏洞嗎?

瑞士雞翼 發表於 21-2-9 23:06
乜真係一山還有一山高!
我諗無一間大學嘅"工程系"會唔chur,尤其係以"水泡心態"入嘅就更覺得勁chur呢!

betty_18 發表於 21-2-18 12:38
我女讀緊工程yer2,真係好辛苦,阿女DSE 數學5*,但大學讀數都好辛苦,工程科并不是人人所認為嘅水泡科, ...

想請問除咗工程和商學院比較chur外,理學院chur嗎?thx.thx

瑞士雞翼 發表於 21-3-16 19:08
我孩子剛收到UST信,入面有張卡,拉起就會彈出很多彩色畫紙碎,成地都係......and on the front it said “H ...

先恭喜呀!

但,想問問,為何還未考DSE就已被取錄,這是co信嗎?thx.thx
‹ 上一主題|下一主題