用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光 / 聖母玫瑰 / 聖羅撒 大家俾D意見? ...
樓主: world309
go

九龍真光 / 聖母玫瑰 / 聖羅撒 大家俾D意見?   [複製鏈接]

cc123456 發表於 19-10-24 08:25
上智點鬆法?想知多少少。
同埋點解套校服裙點解有連身和唔連身兩款既呢?
...

上智嘅鬆係有別於其他天主教中學,我記得和十分欣賞响簡介會時校長分享過,進來的學生不是讓學校怎樣去管同學,而是教曉學生怎樣去學習"管理自己"。所以,我認為上智嘅鬆係因學生正面學懂管理自己而有使校長老師們的放心。係值得贊賞的。

subb 發表於 19-10-25 11:24
我現在都見到中學生多數著運動服返學,
波鞋重可以唔係白色 !

波鞋通常有"70%"白色部分就可以。

subb 發表於 19-10-25 11:24
我現在都見到中學生多數著運動服返學,
波鞋重可以唔係白色 !

忘記拎都未算D咩!反而,要帶運動服返學校換嘅,最怕最恐怖的事情係,因為男仔比較懶帶嘢,長期把對波鞋放响"儲物柜"內。

ktdanielli 發表於 19-10-25 15:18
其實教學的理念就是這樣。去幼稚園聽升學講座,校長的目標是要班BB要學自理。去小學聽,校長話要班學生自主 ...

要孩子學曉"自主",學校嘅引導十分重要,其次才到學生自己的個性。父母角色就只有不停地為孩子打氣。
‹ 上一主題|下一主題