用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間 ...
樓主: sunnymama2
go

自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間band1   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 20-4-14 08:40
即係發覺估錯band?

"最多揀兩間Band1"係指乙1和乙2嗎?邊區?thx.thx

sunnymama2 發表於 20-4-14 08:48
係。

黃大仙區

個人認為,老師的意思有兩個:
1。你係B1組別,唔想你的"中簽"跌出頭三志願。
2。你係B1B2組別的邊緣人,唔想你太搏,但亦都十分奇怪,
  邊緣人一般只建議搏乙1填B1中學,乙2開始要填B2中學了。

似乎第1可能性高DD。

但,老師之前有無話你的孩子屬B1幾學生呀?你自行邊兩間?可否可以响自行中估到小學是否估錯Band呢?!

sunnymama2 發表於 20-4-14 08:49
順便請教,甲一係只可以誇區,還是可以填本區,即黃大仙區?

不要把"甲部"聯想至""誇區"",甲部意思係""所有""中學,叫得所有中學,間接咪就係解作"誇區+本區"。

點解你哋睇到樓主咁多嘢?!Band幾和自行邊間都知到晒咁嘅?!

sunnymama2 發表於 20-4-14 13:02
係囉,侄女和佢老豆話甲部只填誇區

佢地好多都唔知個玩法係點!

那麼,你要叫女孩子的爸媽別放棄"甲部"抽入本區心儀中學之機會。

ak1020 發表於 20-4-14 13:20
可能老師見德愛自行都落選所以保守啲,因好多人認為德愛是Band1尾Band2頭中學, 我估老師都怕估錯banding
...

很久沒有了解"黃大仙區"中學,乜原來黃大仙區e+咁嚴峻,B1中學嘅"跌Band"情況那麼不理想,如早年就知道"可立"成績有下跌趨勢,e+就連"德愛"亦下滑了。真係有點意外

sunnymama2 發表於 20-4-14 20:16
女,獻主會×仁小學,兩次呈分級6

原來係級6,咁應該不用擔心,好大機會係B1學生。

sunnymama2 發表於 20-4-15 06:55
個問題就喺呢度!

自行前,都有問過老師,咁肯定band 1是否盡填band 1 學校, 老師話係!

你這裏話"不相信侄女是B1生",但她是級6名次喎?!為何你有這樣想法?!唔通貴小學屬於級人數極低之學校嗎?thx.thx

sunnymama2 發表於 20-4-15 12:47
人數唔夠60人

個人認為,級人數有60人,級頭6好大機會屬B1學生。但,你為何仍然覺得侄女不是B1材料?!

lm251099 發表於 20-4-15 19:27
band 1 位吾夠band 1 生, 最壞都係去band 2, 點解要一早放棄自己嘅權利
我做法會將 ...

認同呀!我當年做法係乙1至乙5排得最審慎,以平衡取捨"心儀度和命中度"為原則排好頭5次序,由乙6起把未填嘅B1中學包括他區B1中學也填晒落表內,都填咗17間B1中學,最後以B2a熱校嘅"九真"、"培道"、"何官"設為三條""超級安全保險線""就可以收工。

‹ 上一主題|下一主題