用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Online授課
樓主: apap08
go

Online授課   [複製鏈接]

6個鐘視像上堂,學生會唔會越上越不願意架?!

小時了了 發表於 20-3-3 23:56
今日聽阿女與同學傾電話呻,同學仔講下星期會比今個星期更多 online 堂及功課!正如阿女所講:真係停課不停 ...

好奇一問,貴校老師們之視像教學是否响學校進行嗎?thx.thx

little_yolky 發表於 20-3-4 16:17
我哋小學有D係學校,有D係屋企。校長夜晚晚著住件睡衣都拍片分享,好忙。副校教數,本來諗住響屋企on-line ...

咁!你咪做咗移動學習。我覺得老師响學校直播效果好DD啫!而我又好奇想知樓上jm佢間直資中學的處理有無咁貼心,因為該校一向俾我感覺十分好,唔知哩次有無機會又加分啫。

b3410 發表於 20-3-4 16:50
我見老師好辛苦咁online上堂,講的好清楚,同平日上堂冇分別。同學(我女)就mute咗聲音,關cam, 大把零食 ...

老師實在底贊。網上學習最擔心學生唔專心,學習效果可以好差。

IloveJJ 發表於 20-3-4 17:11
我覺得On line上課,仲好過返學校學。

抄筆記抄唔切,可以影相。

認同有其好處。但,覺得會聽少咗吸收少咗好多可以豐富學生知識嘅嘢咁!硬係覺得老師D好材料好教材都係放晒响"教員室"似咁!尤其我女D選修科目主要要响"實驗室"吸收,透過視像無得揸上手效果好唔實在。

b3410 發表於 20-3-5 09:42
真係多謝老師!而且阿女自己也唔好意思再亂來。
任何時間自動自覺的孩子都吸收的更好。
...

真係一次好好的"對待"之經歷對你囡囡來說,師生關係往往建基於此,學生感覺到老師重視他們,學生自自然然就會愛老師和愛讀書。

IloveJJ 發表於 20-3-5 18:00
網上直播真係見到老師既表達能力,我仔上堂係開speaker, 所以我可以見到邊個老師叻,邊個麻麻
...

這點你觀察到,老師都會考慮到,有jm個仔話阿Sir怪怪地,比平時教書詳盡咗好多,jm心裏笑咗出嚟!

IloveJJ 發表於 20-3-5 18:59
老師一定預咗,佢哋全部要錄影架!

錄影壓力唔少呢!睇嚟今次嘅視像教學,老師們嘅事前準備功夫做唔少。

little_yolky 發表於 20-3-5 22:45
唔係呀,有次聽到阿女老師上堂,我問阿女老師平時都教得咁清楚?阿女話係呀,平時都係咁。我話,唔怪得之 ...

一DD啦!平日有方法教得好好嘅响網上教都應該不成問題。不過,平時懶懶地嘅老師就好覺眼了,學生好易察覺得到。尤其嗰D惡慣嘅老師會突然音聲細氣,D男仔私下勁笑。我估老師壓力都幾大。

b3410 發表於 20-3-6 10:16
我d仔女話,平日自己講為主的老師,依家網上教學比較得心應手,唔被打斷,又可以講的盡興。不過,平時喜歡 ...

十分認同。另外,理科嘅就好需要互動,老師問問題可以帶動學生思考,故用網上學習效果始終差DD。阿女喜歡响實驗室學習多D啫!

IloveJJ 發表於 20-3-6 20:04
我呢度唔明,帶動思考,唔係指問答方式嗎?咁on line都有問題架!

阿女話理科老師响學校實驗室教學時,隨手就可以拾起令人易明嘅教材解說和出思考問題,當中嘅互動量比家中視像學習更多,老師所能帶動學生的思考亦更多。仲有,別忘記理科課時好多時佔去學校兩完整堂,而視像估計大多都係一堂上完以往响學校設為兩堂嘅理科堂,响學校要用兩堂時間上一科理科,為的都是做實驗或展示教學道具或小組討論等等的"互動教學",這些學習吸收通通都難以實現响視像教學上,阿女察覺到老師的問題問得難以"完整完善",需待復課後再彌補番所缺之部份。

小時了了 發表於 20-3-7 10:20
阿女話: 老師有拍片、係學校 online、係屋企 online

謝謝你的資訊呀!

IloveJJ 發表於 20-3-7 11:19
咁視像的確不及在實驗室既。
但點解視像就唔可以兩堂連堂呢?我仔I. S. 係兩堂連堂喎!

貴校做得幾好喎!底贊

我和我識嘅jm們暫未聽過有人如貴校般"連上兩堂"咁好。好奇想知EK啲jm們情況如何?!

IloveJJ 發表於 20-3-7 11:41
唔知會唔會係唔同軟件既限制問題呢?我見多數人用zoom的。

係呀!我哋係用Zoom架!

little_yolky 發表於 20-3-7 15:14
我哋唔係Zoom,所以無40分鐘限制。次次個半鐘,仲要overrun。見唔到老師個樣但好似睇白板咁,個個mute晒聲 ...

又係個半鐘兩堂連堂喎!老師們肯用長時間作網上教學實在唔簡單,比平時學校教學講多咗好多說話。

你哋只得兩科視像,其他科用錄影方式嗎?我哋高Form主科加埋選修科總數不會太多,故全部科目都有on-line。
‹ 上一主題|下一主題