用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會咁??
樓主: Willcheng
go

點解會咁??   [複製鏈接]

Willcheng 發表於 20-7-7 17:58
真人真事, 我仔同學, 第十一志願, 入Maryknoll 點解會咁??

向好方面諗,個人認為印證咗响EK鼓勵大家"盡填B1"中學下的好結果。

Willcheng 發表於 20-7-7 18:36
百貨養百客, 佢媽咪勁唔開心

點解勁唔開心呀?

gracelam 發表於 20-7-7 18:40
因為唔like女校?

唔喜歡又以近乎零嘅機率搏MCS,倒不如唔填咪仲好。

Willcheng 發表於 20-7-7 18:51
想讀男女校, 而一心入伊利沙伯中學, 全級考頭三, 入伊中機會其實真係好大.

原來係咁!咁佢一定有去叩"伊中"門啦!攞住MCS支好籌去叩門,估計機會又會比人高DD呢!

Willcheng 發表於 20-7-7 19:11
回覆 Chenglc 的帖子

我以為呢類神級學校, 抽第一輪已經滿額

理論係,但實際機會有幾微都有可能發生乙1以外仍然有機會入"B1a"中學。

Cliokohonda 發表於 20-7-7 19:36
他區同本區b1 校分开看待。

我唔係架!我填晒本區九龍城區加他區嘅B1中學後才填B2a中學,我係把他區B1中學混入本區嘅一齊排位。

Cliokohonda 發表於 20-7-7 19:47
不如开個帖统計下今年沙田區中邊間b1乙三後中標。

純個人睇法,沙田區給我的有種分佈平均,間間學校都好平均,客源好分散,故頭3好大機會會高過全港頭3中簽率90%哩個數字,所以會中乙4或以後嘅百分比會好細。我反而每年都好想知道我區"九龍城區"嘅這個數字怎樣,因為我認為我區不及沙田區"客源分散",我區比較集中。

little_yolky 發表於 20-7-7 20:26
老實講,級三要收自行都收咗,唔收即係唔like佢。講返MCS一般自一有揀既都係會放乙一,成個九龍城無1X個人 ...

佢級3都有機會係"伊中" 嘅 "後補落選生",只要响叩門人群中仍然屬致top嗰批,機會仍然存在。另外,個人認為,以全港頭三中簽率有90%嚟睇,九龍城區响乙4而言剩餘未有著落嘅人將會十分十分之少,我會認為乙4放MCS與乙10填MCS的機會率不會相差很遠,甚至乎一樣。而且,今年氣氛真係好難估計,好難以以往的佈署作估算,今年我俾唔到意見給班jm們,我總覺得九龍城區"保守和進取"皆五五波。

esther720 發表於 20-7-8 10:05
是的,我的假設,乙7都一定入左,
再者學校一般保住首三志願率,多數要求乙3止蝕,或者乙5止蝕。
...

今年乙7可以必入"丘中",我有DD保留。

esther720 發表於 20-7-8 12:17
如band1 一定入到
因仲有位派卑band2

今年唔知仲有無B2生抽到"丘中",如果有jm上嚟分享成果就好。

艾艾 發表於 20-7-8 14:17
回覆 YmOra 的帖子

我地班有一個同學仔band 2 入到乙一丘中,開心到爆。

謝謝你的資訊!仲諗住今年丘中可以離開此種情況添!

依?!咁咪奇怪囉!獲派乙11MCS的個案的人咪無填過丘中??

真係十分好奇個案中乙1至乙10係點排法,間接地可以知道頭10間選擇嘅中學一定無可能有位流落第二派位組別囉!!

medicine 發表於 20-7-8 15:53
KL3沒11間以上的B1校嗎?個人沒留意,亦懶查證直接問問,請勿見怪。

如果,你沒大話嘅話。我唯有試下咁答你:

KL3有11間以上的B1校嗎?個人沒留意,努力查證直接回你,幫唔到你。。。

瑩希媽媽 發表於 20-7-9 22:09
一定有,我朋友咪抽到丘中,B2生

又一個B2入丘中的例子。仲以為出生率上升會帶動"丘中"嘅B1收生率亦上升添!

B.B.BaBa 發表於 20-7-10 07:41
丘中是丘佐榮嗎?識人 band 1 派唔到,點解反而 band 2 會派到呢?

係呀!丘中是何文田嗰間丘佐榮呀!是嗎?如果係咁!我又多一分曙光,因為好想丘中可以去番全收B1生年代。

Poyau 發表於 20-7-19 15:49
乙1 伊中
乙2-10 男女校可能係以下:

謝謝資料

Poyau    發表於 20-7-20 11:39
‹ 上一主題|下一主題