用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到自己啦!!! 真要請教 憫父, 王家爸爸, HKpapa及各位高 ...
樓主: wongkaka
go

到自己啦!!! 真要請教 憫父, 王家爸爸, HKpapa及各位高人 [複製鏈接]

alungma 發表於 16-12-18 19:29
文理和寧二,都係細校舍。
但文理近工廠大廈,地下多車房,出入車多。
寧二係順天村附近,住宅區。

"文理"對面巴士交滙點,多條路線都觸及十分方便呢!"寧二"地點會否隔涉.

wongkaka 發表於 16-12-16 01:21
我女喜歡英文, 聽好多街坊讚 丘左榮呢間學校好好, 老師好有心教, 我只是怕程度唔適合個女, 丘左榮B1C, 女入 ...

B2a生選"丘中"在自行時未必及B1b-B1c生爭,但估計會有少量嘅位流入B2組別抽,B2a生入讀起初會有辛苦,但會是比較溫和,只要肯努力想追亦不是難事呢!"丘中"的確係一所好學校,老師關愛,常常與學生傾計和交流課本問題,學生想問問題,老師無任歡迎,記得在教員室外安放著多張(高吧枱),讓老師同學們在那兒暢談學習問題,這些設施盡顯(學習好態度)呢!若然覺得"丘中"好適合女兒,建議不妨一試,因為B2a生在自行又未必機會細呢!因為"丘中"並非一面睹只睇[成績],"丘中"亦看重[服務]經歷,所以在服務方面有所貢獻,是有利於自行收生呢!當然,可以在小學以外的機構服務會是更加有價值呢!好少會有中學會在申請表提供位置填上服務經歷,可以睇得出"丘中"對服務的重視呢!這點真是值得一讚呢!

參考資料:
申請表第1頁下方::如有推薦人,請填上其姓名、服務機構及與申請人之關係
http://www.htyc.edu.hk/download/LatestNews/218/201612050830256041869c.pdf

希望囡囡可以找到一所合適的好中學.

wongkaka 發表於 16-12-18 23:47
YmOra,
It is very useful information !!
我囡囡有很多校外社會服務

記得叫該機構寫番張"推薦信","丘中"唯一接受這類(服務)的推薦信,我校有B2a學生在上年用這方法成功進入[第二輪面見],其實,好多人疏忽表格上這項目,或意謂錯叫小學有份量級數嘅校長簽名就可以,"丘中"意不在那,而是在於小孩子對社會的關愛有多少呢!既然,你囡囡有社會服務又真的心儀"丘中"的話就更好啦!又邁進一大步肋!

Erco 發表於 16-12-19 11:22
YMora,

Can you give some comment  on "丘中" & "旅港" ? My son is B1b to B1c, he likes sport very mu ...

Erco,你好呀!
你囝囝屬於B1b-B1c且十分喜歡運動,我想你都應該知道"旅港"的男子運動出色,相信每個男孩子都十分想入,亦好明白囝囝的期望與"旅港"對他有多"適合"吧!表面了解你囝囝的情況都會覺得"旅港"十分適合貴公子呢!先講講比較容易分享的"丘中"先,"丘中"亦是一所好學校,以你囝囝的成績要响自行一激即中會好大機會呢!換言之,唔係想比較"丘中"與"旅港"誰是較強,而是想你可以清晰下原來你囝囝的成績响"丘中"亦可發現到其優點呢!你的囝囝你最為清楚,我只可分析兩所好中學的長短,最終決定就交番俾你們了,講番"丘中",你囝囝的實力係可應付到"丘中"的,"丘中"教學比較(溫和),(壓力適中),(關愛多),(基督徒之選),(無伴奏合唱團),(3X之心頭好選修科會容易DD),(與老師討論的氣氛好好),(師生關係難得是[亦師亦友]),(只顧讀書讀書讀書的味兒唔見濃厚)... ...,這些都是"丘中"的種種,若然小孩子的個性好適合在"丘中"("培育")的話,"丘中"就是你的必然之選了,"旅港",運動的確勁,何文田附近之"巴富街田徑運動場"的常客就是"旅港田徑隊",當你路經見到男男女女的學生的認真程度,連我這個田徑門外者,亦感受得到熱血沸騰呢!我估你兒子一定更甚呢!除咗田徑了得,"旅港"出晒名(校風純樸),(師生關係好好),不過,由於成績一向有保証,(辛苦)亦需要預咗呢!亦需要考慮高中的選修科會是相當激烈,每天亦會好忙,但(充實)呢!田徑隊學生唔係[練跑]就係[溫書做功課]和[訓教充電],唔會有時間再加添其他東西呢!當然,能力亦因人而異,但以你囝囝B1b-B1c去到"旅港"加埋"田徑"應該非常非常充實呢!若然,一年過去能夠適應到會是{充滿陽光朝氣}的日子了,相信你仔仔會响第二年在[[學術和興趣]]間會得到很好的平衡呢!總的而言,你孩子的成績在{{B1b-B1c}}間,就剛剛站在{{旅港與丘中}}之間,選"丘中"會是不成問題也,完全可以應付得來,而選"旅港"就有吃力的階段,但我相信由於你兒子{{{勁喜歡}}}田徑,這鼓力量會是他的{{{無限動力}}},有{"好勝心"}的孩子,不會給自己的成績一直落後的,所以,我對他有信心他會在程度稍高的"旅港"裡產生{"學習推動力"}呢!又總的而言,在自行階段選"丘中"會是一激即中,"旅港"那40%學業成績會是失分重地,反而你需要籌算下仔仔在活動獎項總數的30%能否盡量攞分,面試的30%就人人機會均等,若然你仔仔田徑了得,估計都會同佢講多D有關的東西,即是有機會取高分呢!這些種種,若然表現得好,B1b-B1c亦有機會的,但首先我會鼓勵你先對"旅港"多作多作多作了解,希望你係因為{[喜歡]},{[適合]}而選"旅港",而不是單單只因為自行成功率而選"旅港"呢!不然,就會非常擔心自行機會的多少了,去到大抽獎,若然乙1肯放"旅港"為首選,估計成功率會是很高很高,但不是100%一定入到,因為,近年"旅港"成績一直上升,會是"九龍城區"B1a和B1b學生的熱門之選呢!我相信"旅港"會由以往自2多人選漫漫變成自1首選,因為以往多人會以(自1迦密自2旅港)或(自1華英自2旅港)為配搭,隨著"旅港"越來越受區內家長孩子歡迎,自1選旅港會是不足為奇,所以,我估大抽獎在""乙1中段""已額滿收工呢!所以,若然你真的心儀"旅港",我會建議乙1就需要填上"旅港"了.

希望你能夠為囝囝找到一所合適的好中學呢!

wongkaka 發表於 16-12-19 14:59
YmOra,
昨晚跟女商量了, 因以前陰影的關係, 我女唔要BAND1學校, 佢怕丘中好大壓力

唔緊要吧!囡囡會是你最了解清楚嘛!理解你的難處,B2中學亦可以使學生("大放異彩"),努力加油呀!

wongkaka 發表於 16-12-19 17:09
alungma,
yes ar, 回想我也眼濕濕, 所以一定要小心選中學給她
女女是一個好有關愛他人的女孩子

睇完你的情況,可能"文理"會好適合你囡囡,她們的(藝術發展)幾認真呢!新校舍亦是以藝術發展為主,設備將會配合發展而建,應該會是你囡囡想要學術以外的東西吧!

wongkaka 發表於 16-12-22 13:34
我有朋友也介紹培敦比我, 佢朋友個女讀得好好, 佢表示亦好岩我個女, 因學校也看體藝, 可惜佢冇借位比九龍城 ...

wongkaka,忘記之前有否推介這些連結呢?!照給資料你看看吧!
胡兆熾中學校長--為學生製造成功機會
http://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=2135431453

加油!

wongkaka  Thanks YmOra  發表於 16-12-23 16:50

wongkaka 發表於 17-1-14 18:06
今午女兒收到信, 李國寶中學有second in
她好開心, 信心返黎啦

孩子能夠建立到"自信"係好好的,父母亦要表現好過女兒呀!努力加油呀!

wongkaka  Yes  發表於 17-1-16 13:17
‹ 上一主題|下一主題