用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?
樓主: POWAHBB
go

九龍城band 1 女,應該怎填大抽獎?   [複製鏈接]

POWAHBB 發表於 19-4-11 08:56
我們要放棄時都心大心細,不知道我們的選擇是否正確?有沒有為女兒選擇錯誤
...

請問是否未交"確認書"予直資中學呀?咁!自行有選兩所中學嗎?

POWAHBB 發表於 19-4-11 09:12
自行都有面試,因為三月尾才有的offer

明白,你乙1乙2排得都好正路,決定性都係在於no靚唔靚,而乙3嘅銀禧機會就大好多。

maggieandrachel 發表於 19-4-11 09:34
你放棄果間直資有得扣門嗎, 如果係,可以放心博大抽獎。我女都係因為自己入果間直資冇同學而唔開心,但我 ...

認同呀!我老早就開始與孩子講未來要去的那所中學將沒有你小學的好朋友。起初係難接受,慢慢解識多D,最後還是會接受,亦如我所估嘅一樣,新相識嘅中學同學們已成為孩子現在的摯友了,小學的舊友們也十分小相聚了。

little_yolky 發表於 19-4-12 12:53
你講緊邊間? 九龍城唔覺有以前B5依家B1A既學校喎  我都係5個band年代的。 ...

迦密初初辦學時只收區內街童,全校人數好少,屬Band5中學。

goodboy1 發表於 19-4-12 13:04
年紀較長附近居民都會知道。

這個當然,友人住附近嘅都知。不過,我係响早期簡介會時得知。

little_yolky 發表於 19-4-12 13:09
唔怪得知老師、校長咁關愛, 個feel咁好, 原來照顧開街童, 唔係一般中產B1, 唔怪得參觀時同其他B1唔多一樣。 ...

是的,他們的基督關愛精神係一代代傳下去。其實,她們到現在仍然有嘅留校溫習習慣,亦是當年為教好班學生,開放學校給老師在場給學生留底做功課問問題,都係本着如果學生終日留連街頭,倒不如留校學習未明未懂嘅學問,孩子有了寄託自然唔會周街走。

goodboy1 發表於 19-4-12 13:51
好似話自從換咗新校長開始,將學校大革新。

係。不知這個改變會有幾影響,只有拭目以待。

POWAHBB 發表於 19-4-12 21:36
明白,大家都是以DSE成績,入U率去分banding,希望為小朋友選擇一較較適合的人。
...

其實,真正有分Banding嘅只發生响年度全港或地區小六學生以平均三分一方式分出B1學生、B2學生、B3學生的""生源實力指標""。至於從DSE成績表現而定義出來嘅Banding才是大家製造出來為方便了解中學的""中學實力指標"",係完全兩樣嘢嚟。

martindu 發表於 19-4-18 00:49
銀禧放第三的機會等於零

銀禧好難講喎!要視乎這屆jm們喜歡程度而矣!乙3無位並非絕對,你要好好再佈署下。
‹ 上一主題|下一主題