用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 夠竟幼稚園係咪真係會影響入邊間小學?? ...
go

夠竟幼稚園係咪真係會影響入邊間小學?? [複製鏈接]

請問有冇分享, 小朋友讀D唔出名既幼稚園, 但成功入讀好既小學?? 其實小學係咪會睇你讀邊間幼稚園, 家係只會睇面試時, 小朋友既表現???
好多幼稚園既網都有講, 由佢地幼稚園出黎既學生, 會去邊間邊間, 係咪真???
   5    0    0    0

我絕對唔會選直資, 咁係咪我唔需要選咩私立幼稚園都得? 相對我係咪俾多D個女學吓其他既嘢, 例如音樂, 唱歌, 知識性既活動, 對佢日後面試咪重有幫助??

唔係個個做阿爸阿媽都係有錢人,有份好穩定既職業, 你地要知道, 入讀直資唔係個個都負擔得起, 係咪冇錢既人既小朋友, 整定有好既前途??

希望JM們唔好誤會, 唔係同人比, 只係現時既情況, 好似係搵有名既幼稚園好緊張, 好似讀唔到, 或經濟唔許可就大件事, 令到我自己好迷糊, 小一會唔會睇你讀咩幼稚園?? 其實小朋友既基本終站, 都係大學, 再有錢既, 咪外國既大學咯, 但你知英國家陣吓吓都幾十萬一年, 冇可能個個家庭有掛??
咁而家既四間基本大學, 唔通佢地又係個個名校?
重有冇讀天水圍既入到大學?? 重有冇讀名校考唔到大學?
我知我好傻, 有朋友都同我講話, 你見成個社會, 永遠有低下層, 永遠有貧窮戶, 如果個個都掂, 重有人做快餐店, 重有人做清潔?
咁我又問, 咁讀天水圍果D, 咪註定做快餐店? 我朋友話, 緊係, 佢地父母唔識教, 果D幼稚園, 小中學都係求求其其, 冇架啦, 唔係D低下層, 邊有接班人?
我個心好灰, 香港同印度既社會體系(婆羅門, 貴族, 商人同奴隸)好類似, 我見到好多好D既政府工, 大公司, 冇學位都唔駛只意申請, 重要係本地大學, 將來既社會, 做得高層都只有出身好, 讀名校既人霸佔晒!
‹ 上一主題|下一主題