用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳元近期回落, 各家長準備好入貨?
go

澳元近期回落, 各家長準備好入貨? [複製鏈接]

168148 發表於 16-12-23 08:15
其實上次低位5.3x 是錯過了, 因為當時自己都怕一路跌到五蚊邊, 結果緩步輾轉一路上, 但最强也只是在六蚊邊 ...

我係新手,想問下你哋去邊到換澳幣抵?去銀行定找換店?通常睇到個匯率抵想買,找換店都話要訂,天日先有但天日可能會高左?咁要點先換到當日自己覺得最抵嘅價位呢?thanks

168148 發表於 16-12-23 10:37
我暫時會使用x 隆銀行, 網上電匯價比較一般銀行來說匯價不差, 可以逐小逐小存入外幣儲蓄, 若累積有澳幣一萬 ...

Thanks
你囡囡去阿得萊德嗎?可介紹Agent比我嗎?讀私校定公校?我想去多間比較下,唔該你!

168148 發表於 16-12-31 07:39
對呀! 但如果想要中學Agent資料,我反而沒有, 因為我囡囡讀緊類似阿大先修班, 出年完成便可上大學二年級。

...

哦thanks,我係想搵中學!

168148 發表於 17-1-2 13:42
好奇又想問讀中學咩情況吓會考慮Adelaide?

平,有熟人在,比起大城市(悉尼、墨爾本)小d中國人

168148 發表於 17-1-3 08:46
我囡囡過咗去兩個月多些, 在校內接觸的同學差不多全是中國內地同香港人, 另佢年尾過去, 2017 Homestay 屋主 ...

Adelaide 定Brisbane平d?各方面洗費、學費、生活費 邊到平d?金錢有限(因姐弟)平得就平

ricetaster 發表於 17-1-5 13:04
如果錢不是大問题,海外留學除教育為主體,其次,能獲國際大城市的待人接物及生活體驗亦十分重要。
...

你又覺得Adelaide 定Brisbane好d呢?金錢真係有限(emoji)如果唔係,就大把選擇唔使計來又計去。仲要係我有2個,如果大女中4過去到細仔完成大學.橫跨10年時間,就要連匯率都要諗埋所以更加要預算得好d先得。

ricetaster 發表於 17-1-5 16:48

我先揀學科,再揀有開辦該課程嘅知名大學,例如大學名氣 ...

我呢一兩年都有不斷同佢講你要出去讀書等佢有心理準備,間中問下佢大學想讀咩料,佢都已經改過3次啦(emoji)對佢來講跟本唔知已後會做咩?選科對佢來講太遙遠啦!

polo819 發表於 17-1-5 21:58
回覆 akvbi 的帖子

你女女現在多大?我兩個女兒都已去了澳洲讀書,或許我們可以交流一下。 ...

我女現讀中三,你女女在邊個省讀?都係中學嗎?

polo819  check pm  發表於 17-1-5 22:35

ricetaster 發表於 17-1-5 22:01

如果仍在 High School 階段, 咁咪在平宜啲區域讀住先, 再比心機考好個升大學公開試(HSC ...

thanks

彥彥媽咪 發表於 17-1-17 00:56

你囡已過左澳洲了嗎?

未,仲搵緊學校(emoji)呢幾日細仔發燒入左醫院仲未出院,睇怕都要過左年先再搵學校。諗著下年過去!
‹ 上一主題|下一主題