用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

原文章由 Jimsalad 於 08-6-25 14:31 發表

Agree, 但小朋友現階段只喜歡看漫畫, 太多文字的, 仍會要求我用口語當故事般說給他聽(因他只想知故事內容), 英文書更引不起他的興趣!

好認同!我仔仔對英文書都是沒興趣,就算我讀給他聽,他都無心機聽!

出年囝囝開始要有國語教中文,唔知會唔會好難適應呢?請問其他家長,你哋小朋友初時有冇乜嘢唔適應?同埋點樣可以幫佢哋呢?因為我自己嘅普通話,實在太差了!

nganc9,

你囝囝考得咁好,普通話同中文梗會跟到,相反,我囝囝中文同普通話都唔合格,你話我點可以唔擔心呢?真係好頭痛!

原文章由 nganc9 於 08-7-7 15:55 發表
唔洗咁擔心, 老師會教家嘛, 而且一年班己經打好底, 我仔跟得幾好喎, 發音仲好正確, 有時同佢默書佢仲教番我轉頭.

原文章由 Jimsalad 於 08-7-8 11:11 發表

我講你case比我仔聽, 佢話佢都有相似情況, 佢班考第三的那位同學, 全級排名卻比他還要後一名! (之後阿仔仲做埋個r頭動作比我睇)

我都唔深究o甘多, 我預左就算點都係唔會改嫁喇! eg我見成績表有list課外活動項目,  ...

學校老師經常咁疏忽,究竟校長知唔知呢?我仔仔每次攞d視藝作品返嚟,都有90分,不過學生表現評估表就絕大部份剔尚可及一個仍需努力,成績表又只係得個C,都唔明點計分!會唔會100 - 95分= A , 95 - 91分 = B, 90 - 85分 = C,其實仔仔科科都唔執著,只係執著視藝,所以見到只有C,而且評估表寫到咁差,佢都有D唔開心!

原文章由 nganc9 於 08-7-10 17:20 發表
我仔上學期都言式過, 因為請病假所以第二日先補交功課, 全部交晒比班主任, 點知到派英文V.B.就唔見咗我仔果本, 好彩已經學期尾, 最初班主任話會揾吓, 後尾又係不了了之.

...

好明白,因為我仔都試過,不過英文老師就好d,俾番一本新嘅我哋,不過叫我仔一晚內要做返晒以前嘅功課及新的都要做(2pages),結果嗰晚我第一次只提供答案,不用仔仔思考,要佢照抄,不過果晚仍然好夜先有得瞓!

通告寫係可以唔參與喎!只係要睇一本關於愛嘅書籍,寫讀書報告就得!(如果無記錯的話)

原文章由 Jimsalad 於 08-7-17 10:44 發表
我想問暑假係咪只做o下'讀樂樂'(係咪讀書報告+籌款)o甘, 問阿仔, 佢竟然答我: 呢個可以唔交架!

祝各位小朋友開開心心上學,家長就安心無煩憂!

應該唔會,因為功輔班名額得很少的!

原帖由 Sami 於 08-10-30 13:54 發表
不過拎唔到70分以上, 好似要參加加輔班喎....唔知係咪真呢?

唔好話高年級,連我仔仔讀二年級都好多功課,成日都做到10:30才有得瞓,攪到第日個人無精神返學!唉!

原帖由 BO_BO 於 08-12-15 17:49 發表
10:30???唔係呀, 禁跨張... 是否太多課外活動?  還是好似我個小朋友禁成日係到遊暈??

我個仔寫字又慢,間中又會遊雲,但每日每科都有二至三份功課,真係好吃力,不過現在近放假及考試又會好d!

oscar0602,

開學了!囝囝開心嗎?要多d問吓佢學校嘅嘢!

原帖由 oscar0602 於 09-7-30 12:10 發表
Hi, Thunder_bunny

congratulation!!, 囝囝九月入學一年級啦,現在開始比佢返補習社,因佢幼兒園完全沒功課,上星期差點被佢激死, 佢境然連A-Z都忘記得一乾二淨。所以在這段時間比佢去補習社練習,今年沒有一年級分班, ...

其實小一、小二就唔多功課,壓力都唔大,只係隔個星期默書!不過上咗三年級就會多功課!
其實你見好大壓力果D,係因為佢哋係尖子班的,所以壓力自然大!

原帖由 vic-wing 於 09-9-22 17:50 發表
各位媽咪請指教,我個女出年升小一,我亦打算報你地間學校,請問係咪好多功課架?睇完你地講,係咪d教師對學生成績要求好高?搞到好大壓力呢?整體黎講呢間小學ok嗎?唔該比d意見丫,謝謝mouth:" /> ...

見到囝囝開心,做父母的當然開心!恭喜晒!可喜可賀!
有時間不妨多d上嚟傾吓,因為越來越少人傾偈!

原帖由 oscar0602 於 09-9-24 02:39 發表
佢好開心呀!比幼稚園還開心!
對功課no reject, 每天會告訴我學校開心與不開心事
暫時來講, 應該是沒有選擇錯誤的

讀到尖子班,成績應該有番咁上、下,所以放心啦!一定考到好學校的!
至於常識真係浸返嚟!所以無得迫!

原帖由 Jimsalad 於 09-10-1 20:28 發表
雖然係尖子班, 但我覺得囝囝各方面程度都不足, 真係'有待改進', 甚至好多應有常識都欠缺.

觀塘區好中學又唔多, 第日點考中學呢!!
‹ 上一主題|下一主題