用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 性格慢熱的小朋友在選校方面的建議
go

性格慢熱的小朋友在選校方面的建議 [複製鏈接]

回覆 Mobedon 的帖子

我都想知, similar case here.

回覆 Mobedon 的帖子

其實我真係想講, 而家d面試模式搞到慢熱型小朋友好慘, 慢熱又唔係罪, 又唔係缺點, 但現存面試模式令到慢熱變左缺陷咁樣。那些賣旗、做義工、多打招呼、多群體活動, 有好多都試過, 未試過的都準備會做, 但我發現小女就是不enjoy, 就像迫隻野兔不準跳, 要雙腿跑一樣, 雙腿跑一定快d嗎? 不一定呀! 你捉隻野兔黎睇睇!

慢熱型在很多層面有好處呀! 我發現我女兒的慢熱就是因愛觀察, 對人對事都非常細心, 極少做錯事, 學習亦迅速。可是, 就是在現存的面試當中很蝕底, 我真係覺得好陰功。

老老實實, 就算將來出社會做事, 慢熱也不吃虧呀! 做生意、做sales就話熱情會好d啫! 其餘咪一樣! 今年新鮮滾熱辣出爐港姐都係女拔出身, 慢熱寡言果個冠軍, 熱情多言果個亞軍呀! 最終又係真才藝真實力決勝負。

見到個女現在要不停改變本性來迎合出年的面試, 我真係好心傷, 但我又深深知道, 個個小一面試都係在短時間内分高下, 唉......

yokeeland  我當然欣賞他細心,愛發問,但短短的面試時間,老師未發現已經夠鐘。  發表於 15-11-30 16:27
yokeeland  我孩子就是這類型,已經見很多人,但只會由講一句,變成講1.5句。  發表於 15-11-30 16:26
‹ 上一主題|下一主題