用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

錢綽芝媽咪,

當然陪個囡係好開心既.不過我戥你辛苦.
星期日如無意外都係我地車佢去架,到時車埋你當然ok.電聯啦.你今日有無收到我俾你個既野(信封)?唔該晒!

SIMSIM,

要相時你交之前去影果d都得啦,right?

Jade,

係日日都有課外活動&自己參加.無上下限架,你小朋友應付到日日參加都無問題.
小朋友都鐘意學校既活動;

Jade,

我囡囡k3喇,yes佢著住件ballet裙,大部份活動都係$48/堂同埋係放學後/前加多一個鐘(視乎上晝定下晝班).

wyl,

去九龍公園啦,果度都有唔少動物架!

wyl,

我囡得左!

simsim,

我諗都係讀崇真,因為時間上比較適合我;記得我話囡囡讀崇真可以唔用工人嗎?噚日我問基慧有無校車入屯門(因為放得早我自己接唔到放學),佢話無呀,重問我點解咁遠都要個囡去讀?

讀崇真唯一問題係放長假邊個湊囡囉........你地有無經驗放長假個囡去邊(除左親戚外),幼兒園暫托應該唔得因為過左年齡限制.

simsim,
今年有一半人派到位好似好易咁.不過我自己本身有優先條件(舊生);但係朋友話我知佢朋友住將軍澳(得15分兼誇區)今次都入左Marynoll喎!有d人就20都入唔到.所以並唔係絕對無機會.唔好太擔心.你心儀係邊間小學?

謝謝

simsim,

你果幾間都好熱門,係咪英文小學?
補習社會唔會好雜?
我囡23/11係何文田朗誦比賽,我果日去唔到(好好好可惜,因為欏唔到假)唯有daddy帶佢去.通告講明唔俾影相及拍movie添;我真係好想同佢一齊參與啊!!!!

phylli,

我星期五先見老師,聽你講個形式都改左好多.應該係好左丫.

校服方面,我囡d校服都係手洗,都有少少毛粒但唔嚴重,今年都重著緊.可以唔使買都畢業.

K1,

其實都無話心唔心儀,只係一間有把握入到既小學;但係同崇真比更係差好遠啦.而且崇真又配合到我地自己湊囡,所以都係揀崇真多.除非入小學前財政上有問題啦.

真巧合,協和上午校個校長,係我以前基慧既數學老師黎架.如果我係你會揀協和,因為佢都好;另外,出年係龍年出生既小朋友入小一(出生率比今年多)所以未必有今年一半派到心儀小學比率,係咪?!

wyl,

我有個朋友既朋友15分入左瑪利諾!!

wyl,

我都係咁提議佢,因為有把握囉.

LEON,

NO 呀!

哥頓媽,

你聽到話英華好,但我聽到係負面評語.
1. 老師年紀大;
2. 學生話要去睇人打藍球就由得學生企係課室門口睇;
3. 學生lur地,就唔理佢又由得佢lur;

而家政府出徵詢文件,有關英中/中中,聽聞英文必須keep到85%既成積否則又要轉返中中;而中中成績好又可以轉英中.可能又有野改,真係難適應;

唔怪得沙田好多小學都收唔夠生;因為好多家長都寧願俾細路讀私校或直資學校以免受到五時花六時變既教育改革拖累.

phylli,

你囡囡好叻呀.請問有咩要特別注意,好讓我地既小朋友更佳準備!D小朋友既水準高唔高?

我囡囡星期二下晝進行係第五個;多數爸爸帶佢去,因為我欏唔到假! :cry:  :cry: 我都係後來知可以兩人一組,如果早D知我會俾囡囡同佢同班BEST FRIEND組隊.不過而家都定案啦.

祝大家好運!

Babyruby,

我都係噚日從朋友口中聽到咋.既然知道左就話你地知因為你地都可能揀呢間學校.希望你地唔好介意.

哥頓媽,

如果再有消息一定話你地知既!

phylli,

想問下你,比賽時家長同小朋友既距離係咪好遠?另外,可以幾多個家長陪同呢?有無位坐因為張票無橫位?最後,係咪要帶埋手冊呢?

唔好意思太多問題,唔該晒.

hi, 你地有無收到呢張告通呢?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

兒歌演繹演比賽
本校檔案編號KG31/0405
敬啟者:
    本年度廉政公署西九龍辦事處與深水埗區公民教育委員會主辦深水埗區「神探智多多」幼稚園兒歌演繹比賽。目的乃透過同學參與演繹「神探智多多」卡通片集的兒歌,幫助他們建立正面的價值觀。
本園現已揀選  貴子弟參加兒歌演繹比賽。詳情如下:
比賽日期:十二月四日(星期六)
集合時間:上午八時半
集合地點:本校115室
比賽地點:蘇屋邨佛教大雄中學
服    裝:學生需自行化妝,表演服由學校借用。
備    註:是日每位學生需有一位家長陪同乘坐褓姆車前往比賽地點,賽後自行解散。

wyl & 哥頓媽,

我都無收到呀,我係喺內聯網見到咋.我諗都係挑選既學生喇.
我地都會參加個晚會既.

‹ 上一主題|下一主題