用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網
樓主: stmo
go

34校網 [複製鏈接]

引用:大家好!因為囡囡來緊要參加統一派位,但剛

原帖由 stmo 於 14-01-11 發表
大家好!因為囡囡來緊要參加統一派位,但剛搬入34網,所以對呢個網嘅小學唔了解,請大家指教!1、農圃道官 ...
1同4只可擺第一,2擺第二都有機會入唔到,3可放第二志願做backup,如果係女仔,我會選1做第一志願,因為好多男仔家長like 4

引用:以我上年睇討論區經驗和朋友分享,如果放熱

原帖由 kiss212 於 14-01-12 發表
以我上年睇討論區經驗和朋友分享,如果放熱門學校第一志願,好彩就抽中,唔好彩的好多都就會派到領島,聖匠 ...
講得啱,聖馬放第二志願已經唔可以叫穩陣,好多人上年第一放最熱門,第二放合一堂,聖馬,以為好穩陣,結果都唔入,派去領島,聖匠,當然大家都係睇彩數,唔博唔知,亦唔甘心,不過14年比13年還要多人抽,真係要諗下

引用:其實靜山\日修同合一堂、領島果D比較,唔知

原帖由 stmo 於 14-01-13 發表
其實靜山日修同合一堂、領島果D比較,唔知邊間會好D?
唔好玩啦,合一堂放第二都未必入到,領島好多人放最尾

引用:等我仲捻住:1、陳瑞祺2、農圃道3、獻主會

原帖由 stmo 於 14-01-13 發表
等我仲捻住:
1、陳瑞祺
2、農圃道
好搏呀,第一同第二大熱,除非你有私小backup,否則只可填一間心水大熱,第二可以放聖馬搏下,日修同靜山以我所知麻麻,特別係日修,好似係融合教育,我prefer基道或合一堂

引用:其實獻主會兩間小學系屬於一線定二線?

原帖由 stmo 於 14-01-15 發表
其實獻主會兩間小學系屬於一線定二線?
我自己覺得係二線,呢兩間好谷,特別舊獻主會,好睇重成績同攞獎,小一已經要分班,成績唔好老師會要求家長搵補習,我睇佢地學校嘅討論區,好多家長都覺得學校資源偏重精英班,非精英班有少少被忽略甚至有同學睇少,升中好多年都無向外公布任何資料,但討論區家長就話精英班就派得好好,咁其他兩間獻主會都係好學校,有句名言講得好啱,唔係選一間叻學校勁學校,而係選一間適合自己小朋友嘅學校,我上年就冇選呢兩間

引用:+本帖最後由+oldyellow01+於+14-1-17+11:32

原帖由 oldyellow01 於 14-01-17 發表
乙二放陳瑞祺係完全冇機會,因為上年放第一都大把人入唔到,你浪費左乙二嘅機會,乙二真係好重要,大家要諗清楚

jeffzhang  csk是比較受歡迎,有英中backup. 獻主會則以前曾響其網頁上show過升中派位, 派得不錯. 唯一注意,曾有家長提過它功課較多,比較谷.  發表於 14-1-17 15:43
oldyellow01  謝, 那就 2/ 獻主會 3/合一堂 4/牧愛,  另外想知道質素方面, 陳瑞祺係咪比獻主會好  發表於 14-1-17 14:52
jeffzhang  或可考慮兩間獻主會, 合一堂, 牧愛.  發表於 14-1-17 14:42
oldyellow01  你會放邊間做乙2呢  發表於 14-1-17 14:19
jeffzhang  csk間中學跌左, 似乎又冇點影響到小學收生.   發表於 14-1-17 14:18
‹ 上一主題|下一主題