用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

回覆:請自重,確保小朋友有一個公平既interview

呢個比賽根本就冇公平,我已經睇化晒,好多人因為呢場比賽,朋友變敵人,故意洗你,扮乜都唔識,其實收收埋埋,所以我好欣賞肯分享既家長,就好似以前讀書,有d同學仔明明識又唔教你,驚教左你會威脅佢,我都明白既,佢咁做並冇錯,自己咁辛苦讀書唔通會比貼士你,教既係人情唔教既係道理,但有d同學仔就唔介意,喜歡分享幫助人,既然你問我就好樂意教,前者冇錯,但後者比人覺得氣氛會和諧d

bigboy129  大哥,你考個啲試係同時候考嫁。  發表於 12-8-27 16:41

回復 atirw 的帖子

我都講左就算人地唔講都無錯,我亦無話唔講係自私,只係既然有人問,又有人願意分享,感覺和諧D

atirw 發表於 12-8-27 11:20
平時互教學習,分享讀書心得,tip題目,這些都是良好行為,但要知道考了什麼題目,即係出貓,要分清楚,不 ...

你講既畫畫題目同寫名係WKF?家長係O係所有INTERVIEW結束先講,唔好誤會,我相信大部份家長好自律

我自己冇問過人考咩亦冇講過比人聽考咩,因為我個仔唔會講,不過我唔知大部份家長係咪同我一樣咁諗,我唔會鼓勵人問但又唔會鬧分享既家長,抱平常心,香港咩人都有,借地址犯法都做,何況問下人考咩?我教好自己個仔就算了。呢度係自由平台,除非犯法犯版規,否則我自己唔會叫人唔好講,亦冇權咁做,樓主用意係好,但其他家長話影響不大唔係話鼓勵人問,只係希望大家唔好太過緊張,係出於好意,但某些家長就不斷質問單打,如果覺得問考咩係好嚴重既行為,係出貓,會影響結果,其實樓主同表現激烈既家長有冇考慮同版主商量,表明禁止考試期間問考試內容?否則關帖?咁樣就唔駛傷和氣了

回覆:fion_yinyin 的帖子

咁梗係唔等同犯法啦,我都冇話等同,我話既然犯法d人都為仔女去駁,何況唔犯法?
我只係覺得你可以去問下版主,否則再繼續爭抝都冇用,你話唔好講,有d人就係要問,我地唔係用言論自由去保護自己,而係呢個係事實,版主暫時冇話唔比唔講,所以直接問版主才可以解決你既問題

vnghk0001  Agreed.  發表於 12-8-28 14:12
四隻貓    發表於 12-8-28 11:59

引用:+本帖最後由+fion_yinyin+於+12-8-28+13:13

原帖由 fion_yinyin 於 12-08-28 發表

bb kingdom d版主好update 呢到既討論內容的,我知道呢 ...
你知道問都冇用?你唔問過又點知,你又唔係版主,可能版主都等人舉報

救命成曰都睇錯我講既野,我叫你問版主意見,同版主商量下,反映下意見,唔係叫你通知版主,駛鬼你通知咩
如果最終係維持不變,我相信家長自己會決定問定唔問,講定唔講

回覆:bigboy129 的帖子

我幾時有講過鐘意講面試內容?我從來無講過!我一直既立場都係放鬆心情,唔好太緊張,我唔鼓勵人問但又唔會閙講既家長,因為我覺得自己喺呢個平台無權力去叫人唔好問唔准講,我都有提議對討論考試內容關帖,以免爭拗,唔該你睇清楚,唔好淨係單打人,仲有你之前點評我叫我做大哥,我係女仕黎,未清楚前唔好亂叫

回覆:bigboy129 的帖子

小狗乖,下次你吠之前真係要小心,你唔係吠比我聽唔駛按回覆比我(版主:本人只係順應big boy129話自己亂吠,無刻意貶低)

先撩者X

好奇一問,點解人地問英華in既內容你就話唔好,但有人問WKF既內容你又冇阻止喎

樓主做咩仲唔答我問題啫,人家等得好心急,WKF 24號出post問人攞料,你25號喺英華個post叫人唔好講,冇理由睇唔到WKF架,你捉d唔捉d架還是凈係捉你個仔有考嗰d學校

carriebaby111  其實大家都是家長, 是人都是有一點私心, 不過不要理直氣壯地說教lor....so fake  發表於 12-8-29 00:34

引用:回復+pakyin1108+的帖子 我都剩係捉優才,

原帖由 joeram 於 12-08-29 發表
回復 pakyin1108 的帖子

我都剩係捉優才,冇捉其他.
呢個就係問題所在,樓主多次強調要阻止呢個不值及等同出貓既行為,話係正義既家長,要撥亂反正,喺#102仲話"但唔代表見到人地走捷徑講歪理我唔出聲law",家下又唔係幾十個攞料post,得兩個post攞料啫,咁都做唔到,我冇要求樓主做BK警察,不過佢講到咁正義,有少少要求都唔過份啫

奇怪,有人指你去做野?係你自己開post,自己叫人唔好問唔好講,自己話要撥亂反正,自己話要勸人自律,自己話要出聲,家長有少少意見,就話人成日指你去做野,果然係自己先係道理,唉,多謝有mami pm我叫我慳返啖氣,我都係收聲,在此告辭,順便再讚下法西斯個post

‹ 上一主題|下一主題