用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸會(九龍塘)幼稚園,面試....
go

浸會(九龍塘)幼稚園,面試.... [複製鏈接]

我都係今日in,我ok喎,一早知係只見家長唔理小朋友,佢問點睇多功課,多exercise做;又問點解選呢度;再問點分配工作及照顧小朋友既時間...我又唔反感,依家先得24個月既人仔,可以考咩,隨時心情唔靚就唔啋人,咩都唔做唔答,咁d老師就以為個b唔精靈,唔叻,咁就唔收阿b,我做mama仲無助...反而我覺得如果佢了解下我地點解選佢,家庭係咩生活方式,點照顧小朋友,咁佢強調家校合作,又唔做太多功課,如果大家方向一致,咁會少好多不必要既誤會...小朋友在學校做咩都唔知...

4組父母一齊in,各自都有發言機會,無人批評其人觀點...好smooth,我都有興趣知下人地既論點...有個家長話佢就係鍾意咁,知道下其他有機會既家長係點睇呢間學校,大家對小朋友既唔同事,睇法係點...

我又無話100%想入呢間...遇過一個幼師,佢話2歲小朋友太細,你想考佢咩,只會考到佢當刻既情緒,唔係睇到佢既潛能...所以佢都唔贊成interview小朋友

原帖由 BallBall417 於 10-11-21 00:13 發表
sunggie, 講得對...
我都一早知佢講明係揀家長 (同大埔教育學院一樣), 只不過短短10 mins, 4pair家長分 ... 平均每pair得2.5mins, 我就覺得咁短既時間, 佢又可以點樣肯定d家長適唔適合佢地呢 ... 我個group問咗兩個 ...

BALL BALL417...
你得10MIN?我地耐D,佢個鐘响佢繼續問,好似講咗成20分鐘,都有...大家又有問題問,又唔係長篇大論,感覺好OK.
就算只係IN小朋友,都係問兩野,玩幾玩又話收同唔收,一樣都係兒嬉.
‹ 上一主題|下一主題