用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

原帖由 cheapbombom 於 09-2-2 21:16 發表
想買一個質素好少少既4/4, 係自己用既, 倍啊女一齊學...
睇緊Solo Strings既, 最平個個HK$960, 之後就係HK$1,900, 偏向想買HK$1,900個個, 試過di音色真係有分別, 但又怕半途而廢, 點簡好?

另外, 亦考慮緊VIF BV300, ...

4/4都可以買個好d既,你唔學第時女都可以用丫麻,不過其實最好係睇個別琴,唔好睇牌子,同牌子唔同琴,都會有差異,我揀琴,係靠對耳,如果你覺得你聽得出千九同九百既分別,就買千九啦,好似我咁,五千同萬二,我聽唔出有乜分別,就五千算啦,因為我拉琴係比我自己聽

原帖由 小伊 於 09-2-5 00:21 發表
與其買部2千幾!算吧啦,5354,不如揀隻幾百蚊好過。況且,街鋪D牌子琴點會有好野丫!

都有好既,但唔會超值囉

原帖由 PaPa 於 09-2-5 12:10 發表

點樣為之超值?

同一樣質素,而價錢平咪超值囉,不過要識,先知係咪同一質素,就有d難度

好似我上次係韓國,執左個千一蚊琴返黎,比個幾個人睇過,係香港街舖都要賣三千,咪超值囉........平時我係香港,同大陸廠訂琴,我買二千,街舖賣三千幾,咁咪超值囉.....

原帖由 beetle 於 09-2-5 14:41 發表
你搵Sindy幫你買咪超值囉

我都要係韓國入貨呀.........香港訂野大陸廠個中間人而家唔憂做咁(掛住炒股),我都好難訂囉

原帖由 小伊 於 09-2-5 19:35 發表
老師從上海琴廠訂購,但要麻煩他老人家,不行!
不如到時聲睇睇,黎生D琴都OK架!

黎生d琴都合理,最衰我要超值,以前都有係佢度睇中琴(平貴都有丫麻佢)睇啱貴果d,要三千幾蚊,都幾赤,果時用緊1/4

不過西頁有間話係自己做琴咩超靚聲就真係幾搵笨,萬幾蚊隻琴,同人地三千差唔多,又話咩setting整好晒,鬼知咩.......佢賣千幾蚊隻琴,同人地五百蚊差唔多,佢就話較好晒setting,終於都係買唔落手,仲好笑到話紫樂軒個老細因為佢d琴靚得濟做唔住,所以執左粒.......

原帖由 neko_meow 於 09-2-5 19:52 發表

咁應該買幾錢既先唔算唔三唔四呢....
我睇琴時都好煩惱,預算得三萬,三萬既琴應該剛剛夠用,試隻五萬既覺得五萬個隻幾好,幾鍾意,再諗下五萬個隻可以用耐d,不如儲多二萬啦,但到如果儲到五萬時又睇到十萬個隻幾好....十萬個隻 ...

你預三萬,咪三萬度揀到最靚囉,到時你可以負擔到十萬,咪十萬度揀最靚囉.......無乜唔三唔四,最幣又無buget.要靚琴,究竟要靚到咩程度,自己識唔識分(好重要),即係買樓咁之麻,想要豪宅,有幾錢先,預左幾錢出黎買野,係範圍內搵到最好

上次我係韓國買琴,我話要買琴,佢地拎一堆出黎,終於我話要一千蚊到,佢地就識拎果d出黎,我就間間睇下,一千蚊可以買到最好咩質素囉

原帖由 beetle 於 09-2-5 23:48 發表
Sindy,

請問妳韓國買的琴係唔係韓國造架

係呀,韓國造架........初時佢拎d大陸做,我話咁我會返深圳買囉.... ,弓就大陸造,我就買多支弓,韓國造,都幾靚(弓唔多識囉,不過琴都唔係識 )

原帖由 小伊 於 09-2-5 23:55 發表
西貢魏生是我同學,所以不便給意見。不過他每年制作的琴,數目有限,每只本沒可能只賣幾千元。至於內地琴廠,用機器生產的琴,值幾百元至一千。手工琴則由工匠們在做琴師監制下大量生產。 ...

佢果度d幾千蚊琴,都無話係佢親手造,係調過setting,所以叫超靚聲,早兩年,都萬二三架......佢再拎d幾萬比我地睇,後尾朋友話得二千蚊到,咁佢拎左個我覺得出面幾百蚊都有既琴,話係用幾百蚊琴,搞過晒setting,但我真係分唔出囉,後尾佢同我識間大陸廠買左個琴 佢話即時樂團調左佢女坐前d

原帖由 beetle 於 09-2-6 16:14 發表
唔通妳識韓文? d韓國人嘅英文.......  

文化街,樂器商場,第一間,佢地識d英文,我識鬼韓文咩...個琴裏面張紙都係寫住韓國製造

原帖由 PaPa 於 09-2-6 13:38 發表

乜調過setting會靚聲D嗎?
知否點調?

其實音柱琴碼弦線做到最啱既話,係幫到個琴既發揮,不過唔覺佢果d琴特別好聲(以萬幾蚊黎計)

由其係加埋佢hard sell既手法....逼人要即買

原帖由 cheapbombom 於 09-2-6 22:02 發表
用一部動軏幾萬甚至十幾萬既琴, 洗唔洗買保險?
以前試過大頭蝦到, 留低左部琴係巴士, 好彩有心人送番去學校....因為唔知點解個次無意中擺左個後備校章係放松香個格度....

...

咁又唔知喎.......不過以前女阿sir部粗琴都四萬,唔聽見佢話有買保險呀

幾好問題喎......

唔制呀.............ming我又要知係邊..............

原帖由 ming2 於 09-2-7 17:53 發表

Sindy, beetle

我介紹cheapbombom去左"俊x"(葵涌)度買琴lor,不過識人咪可以平d lor...有需要幫手就pm我啦..

ming,我要呀.........其實我係韓國買呢個琴,係4/4,囡囡用4/4好免強,最好買個3/4,如果睇中價錢又啱既話,我都會買個3/4先,thanks,pm我啦

原帖由 ming2 於 09-2-8 17:32 發表

Sindy

佢地主要都係賣VIF 0既弘樂器,你有冇個budget,我幫你睇下within butget可以買到最靚咩model啦...又或者你有冇心水model,我幫你問下價先啦..

我諗住二千蚊到啦.....有無呀?無乜model呀,睇下二千蚊有乜質素囉.....要試左琴先知啱唔啱心水

原帖由 ming2 於 09-2-9 00:07 發表

我聽日幫你問一問啦...你想幾時去揀呀??要幫你約左佢地先得架....

星期六早上得唔得?如果有媽咪想同我一齊去都可以架(ming係咪?hehehehehe)

原帖由 snoppy 於 09-2-9 17:33 發表
sindy, ming2,
我都想去, 可以嗎?

sindy,
au sir 話ar 女果個唔掂. 想跟你去學下野.

哦.你女幾大呀但係?如果二千幾蚊一個八份一,我覺得就唔多需要.........不過一齊睇下都好呀.....

原帖由 snoppy 於 09-2-9 18:56 發表
sindy

我女小一, 用四份一.

1/4都ok可以買好小小,原來你女小一架啦....呀,校友呀可...hehehe, 唔記得,我真係大頭蝦

我聽日湊女返學呀,你呢?湊完女就黎,你都湊既話,可以一齊喎

原帖由 cheapbombom 於 09-2-9 22:40 發表
尋日上左第一堂小提琴..比想像中愉快及順利....

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉 ...

你好叻呀,我跟阿女幾年,淨係有心機拉翁翁翁咋.....頂龍拉左讚美頌....hahahaha

ming,有無問下個超型粉紅色小提琴呀?如果三百零蚊,買黎當玩具提高下佢地既學習興趣都好呀

原帖由 ming2 於 09-2-10 19:49 發表

Sindy, snoppy

問左啦...老細話暫時都可能未必會用BV50去做color volin,不過如果搵到有十個八個人想要,隻pink color 0既BV100可以俾到我地七折,不過我話唔得..要under $400,咁佢答應俾我$390 喎...如果你地ok,就 ...

有興趣請加名

1.sindy  3/4
‹ 上一主題|下一主題