用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 哪位老師好?(violin)
go

哪位老師好?(violin) [複製鏈接]

原帖由 auroraszesze 於 09-2-26 21:15 發表
A同學今年9歲,準備考8級,但未考5級樂理,未拉8級歌仔,她的老師是穩陣派,比賽要攞獎,所以降grade參加今年校際G3得第一,actually, 過往兩年參加G1 &G2也是得第一         
B同學今年8.5歲,準備考8級,已考5級樂理,拉緊8級歌仔,她的 ...

A,因為a同學花係校際既時間一定比b小,a會學多d歌仔

以下係估既
a咁穩陣,但未拉考試歌,即係代表個小朋友應該唔係好辛苦咁應付考試

原帖由 auroraszesze 於 09-2-27 14:08 發表

我不想替人賣廣告,但你可pm我你住那區,若同區可告訴你,我認為不應花太多travelling time 去學一樣野,長途跋涉、舟車勞頓,受苦的是小孩。

佢應該都唔會太遠

原帖由 auroraszesze 於 09-2-27 14:15 發表

但a同學真的是"花"時間,即使只是用2堂學會首歌,那2堂是原地踏步.............但第一之旗仔又好吸引  

有得八級程度,三級歌仔,sight reading都sight到出黎啦,如要'花'時間既話,相信無八級囉

p.s我女無八級呀,老師想練阿女隻三手指,用返校際本歌書,二級到啦,求其揀左一隻歌,一堂教(叫女sight左一次,跟手返屋企拉左佢),第二堂夾埋琴(前半段執小小女手勢,後半段夾琴),第三堂已經教新野囉又
阿女音統E1都未上完堂,把位都未學上呀....頂龍得三級(估多佢啦)

原帖由 auroraszesze 於 09-2-27 14:31 發表

我也同意這點,以增加造詣來說,我也想揀B的老師。
但B同學的媽媽說,要幫B同學做心理輔導,因為B真是全情投入很努力的去練,但還是拿不到那支旗仔,反之A不費吹灰之力便連取3年.......B媽媽說她或多或少也有壓力....
旗仔對我 ...

訓練自信心都好重要既,睇小朋友自己既性格啦
‹ 上一主題|下一主題