用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節成績分享
go

校際音樂節成績分享 [複製鏈接]

原帖由 muzic_mu 於 09-3-5 23:15 發表
佢係參加grade 1比賽!
但校際音樂節既比賽歌既程度比較高, 首歌happy farmer, 皇家考試可算grade 2 程度了.
佢應該學左大半年...
都係有天份, 老師同媽媽都跟得好! ...

邊有grade2呀?

原帖由 muzic_mu 於 09-3-6 14:58 發表
Karinachu,

校際果首happy farmer 同皇家考試既version 唔同架!

校際既version, 係小提琴同鋼琴一齊出, 到時要打眼色,數1,2,3 一齊開始.

皇家version 係鋼琴有一段前奏.

同埋, 兩個version 既大細聲要求,鋼琴伴 ...

果首都有二級,咁今年二級比賽歌有幾級(純粹討論下)

210同211好似有d距離喎

原帖由 muzic_mu 於 09-3-6 15:20 發表

以我所睇, 一路以黎,大部份校際既比賽歌都係難過皇家考試.
咁多年黎,一級校際歌都大約等於皇家二級既程度.
好似前年同上年的小步舞曲,同埋今年既happpy farmer 都係篠崎2,3本書既歌, 一般小提琴老師都視為二級程度 ...

原帖由 小伊 於 09-3-7 23:41 發表
舊年首minute真系1級gaja,我個仔學咗violin6個月就出場啦,雖然無名次,總算不過不失。今年隻Green Wilow距練咗1個禮拜就拉到,但練成3個月都拉唔好。無法,基本功D野,唔系幾個月可以搞掂! ...

我女果時一級比賽,又係學左六個月,唔記得左乜乜toxx hill咁上下,都好多年,今年二級呢首歌,易拉難精,有好多抖氣位同漸慢位,又要拉兩條弦,力度要控制得好好,聲先好聽,個評判都係一味講基本功,首歌一d無提過

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-9 11:05 發表

HI, Katelee,

小女當日同令千金同場,她小小年紀天才橫溢,明顯係冠軍級人馬,好有節奏感好有音樂感! 小女僥倖得個第三,而且大過令千金好多好多,但真係輸得心服口服~ ...

mscc,

恭喜晒呀

我阿女今年好緊張,可能師姐讚下佢,上次賽小提琴,見到佢手震 ,心理質素未得.........而家都同佢做定左心理輔導 萬一出錯佢都唔駛咁hurt

拎到第一,真係實力既表現,恭喜晒
原帖由 katelee 於 09-3-9 17:40 發表
Ms.ChanChan,

你太誇獎她了 ﹐我代她謝謝你﹗

其實那天我們突然遇到黃色暴雨﹐堵車堵得差點趕不上出賽。小女是第21號﹐而我們到達時已在叫20號出場﹐她在如此緊張的情況之下﹐沒有出錯﹐真算不錯了。

當天的評判寫評語 ...

係呀,下星期同埋下下星期,最尾duet係測驗前一日,唯有係學校練習,呢個真係幾好既經驗 ,多謝你既祝福
原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-9 18:24 發表

Sindy,

多謝晒!
你女係咪仲有鋼琴未比賽?預祝佢都得到好成績!

原帖由 十月媽咪 於 09-3-11 14:49 發表
講開兩手fing fing, 我囡嗰朝上半場都有一個咁既男仔, 不過佢唔係空手咁fing, 而係拎住本琴書唻fing, 佢一路行出唻, 雙手就放響後邊fing住本琴書咁出唻, 本琴書係明顯畀觀眾睇到fing開晒既, 彈琴期間又係甩甩咳咳,  ...

可能佢基本功好呢........有時好多野,我地係睇唔到,原來手指彈落去既高度,都有啱同唔啱,彈出黎既音色力度又會有影響.....你我都未必會知道,如果個評判係有料既,會睇到好多你同我都睇唔到但重要既野,唔係單單大細聲,漸快漸慢&分句咁簡單

原帖由 pullip 於 09-3-20 16:38 發表
今朝亞囡到中環大會堂參加一級Piano比賽, 好多參賽者都甩得好勁吓, 有些快如跑馬, 有些慢如拖牛, 有個男仔仲Repeat  頭一part 成8次咁多. 而彈對拍子/速度的不足1/6人.

賽果 : 88分 --> 1st, 86 --> 2nd(2人), 84 - ...

4 評分準則
評判會根據參賽者的整體表現評分,包括:
♦ 技巧-音色、音準、節奏、踏板等
♦ 演繹-風格掌握、想像力等
♦ 參賽者的音樂感
♦ 參賽者的感染力及能否引起觀眾共鳴
評判對一切藝術事宜有最終決定權。
‹ 上一主題|下一主題