用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可分享一下"net 12"的大抽獎派位結果嗎?!?!?! ...
go

可分享一下"net 12"的大抽獎派位結果嗎?!?!?! [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 10:46 發表
我都好想知
舊年聽講軒官下, 寶血, 多數係3,4志願入
st james都唔一定係第一志願
而家縮左班, 形勢又點呢.........

今年聽到st jame第二都入唔到呀

原帖由 wpwong 於 09-6-10 14:28 發表
有傳首輪20分都入唔到呀!!!

轉左全日的確唔同d

原帖由 Jessy 於 09-6-10 14:41 發表
咁請問第2入唔到派左去邊呢???

睇你填咩囉,以我所知佢填第三軒下,都派到

原帖由 hidingdong 於 09-6-11 11:41 發表
hi, sindy.  看過你很多的回應了,我相信你可以幫倒我.
請問如果第二部份頭三志願,不應把女校三大名牌並放?

1. marymount
2. st. paul catholic
3. St. francis canossian
(不分先後)

可能只應選其一, 而第二已經 ...

無錯呀,唔可以並放,咁都唔穩陣,係有機會入到你頭三個志願既學校,但我需要穩陣,所以我唔會咁咁,正如我之前講,只要唔係瑪利曼第一,就九成入到,如一定要試瑪利曼,可放軒小第一,包你一定無走雞,放軒下就入左九成九啦(派唔到第一既話)

其實我真係唔係幾明,mps真係好得咁緊要?需要咁唔穩陣去博咩?好既穩陣既學校我覺得最緊要,小朋友既前途,次小小(大部份人覺得mps好d啦下)但sure win,好過好好,但唔一定得,玩下手跌到去無雷公咁遠,值得咩?

朋友今年,填左mps第一,軒下第二,其實佢放榜時都唔驚,因為入唔到mps,都知道實入軒下....心理壓力都唔大,又保障到個小朋友

1.出左special admission啦,填左佢既都可以叩門,但唔知係咪一定要兩輪填佢先有得叩
2.往年都有得叩門
3.都有得叩門,不過會睇左同會既幼稚園先(應該)

原帖由 starmami 於 09-6-11 15:17 發表
Dear Sindy, if I have 20 marks, i will choose either St Paul's Catholic or St. Francis as my 1st choice.  Which school you think is better?  As you suggested, I will put 軒下 as the 2nd, right?  Thank ...

st francis係全日,st paul係半日上下午,有20分,st paul以我所知比較穩陣,但st francis機會都唔細,因為有得20分,都會去mps博一博,反正同區既話,第時放st paul第一,差唔多入梗,所以第一輪st paul即使機會大過st francis,都會有人報st francis,都ok穩陣

原帖由 mycathy 於 09-6-11 16:17 發表
Sindy,
好同意妳所講, mps係唔係好得咁緊要, 要咁去摶呢, 其實就真係因人而異, mps對我來講, 唔只係名氣, 學術方面既優異, 而係佢仲好近我屋企, 如果入左, 我可以送飯俾個女, 加上又係全日班, 我仲有個小子要照顧,  ...

個個人情況唔同,取捨都唔同,以你既post

1. mps學術好d
2.近屋企
3.方便照顧小朋友

而你又有私小

但如果只係考慮第一點既話,其他人係咪真係有需要咁博呢?我有唔同意見

原帖由 lamlauanita 於 09-6-11 15:28 發表
My child is a son.  If I put Wah Yan at number 1,
軒官上 as number 2 and 軒官下as number 3.  It is safer?

Would anyone give me some advice?

軒下放二穩陣d,都有一部份人放軒上第一架

原帖由 AS1210 於 09-6-12 14:19 發表
軒官下好差既咩?  點解有 d 第三志願,什至第五志願都入到既?

如果我第一round 得十五分, 好吾好博軒官上或下呢?

(我吾係灣仔區)

照今年個情況睇

男仔大熱學校:華仁上/下,st joe
女仔:mps, sf, st paul cat.
男女: 軒上,st james

咁男仔同女仔都唔會揀佢做第一,而以上咁多間學校,所以軒下會咁後都抽到囉

原帖由 ahpei 於 09-6-12 14:35 發表
軒官下聽人講就不是差, 不過佢地有精英班, 因為要同軒官上爭入官中既位, 所以佢地會谷得好勁, 功課會多過軒官上。

因為軒官上派中學派得好過軒官下, 所以相對就少d 人填, 我阿仔個同學15 分 自行去軒下都收左 ~

a ...

就算多,都係多得幾個位,如果個小朋友咁邊緣,邊度都驚啦,我就揀穩陣,同埋下午校個校長好好,同鮮魚行個校長同樣咁熱心愛鍚學生(上午唔係唔好,但我無接觸過,所以唔知)
上午校家教會既家長,我就覺得印象麻麻,如果要我同呢D家長一齊讀書,我會揀下午校
(聽聞,未經証實,夠膽話上午校叻D,所以轉全日制會係下午校搬.... 如果係真既話,咁既家長,我都好懷疑學生既質素 )

原帖由 愛愛地球 於 10-6-10 11:24 發表
有SF 家長POST 了這樣的消息: http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2208375&extra=page%3D1

我找不到相關報導的更進一步資料,亦未知詳細情況, 個中影響有幾深遠也不知. 不過, 萬一要發生, 都冇計. :ig ...

全港都係咁,驚得幾多,嘉諾撒會不嬲都係照顧自己學生先架喇,比我就唔多驚直升問題

原帖由 jmaomao36 於 10-6-11 10:11 發表
我個仔入到首志願華上, 自行分配學位到唔得, 因為只有15分, 我地都係灣仔區。
我的大抽獎排位係 : 甲部: 1) 華上, 2) st. joseph
乙: 1) 華上, 2) st. joseph, 3) 華下, 4) 聖雅各....

我覺得派位呢家嘢,係95%靠運 ...

恭喜你呀......鄧你抺一額汗....

華上入唔到既話,一定滑左落去第五....
‹ 上一主題|下一主題