用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? ...
go

聖嘉勒v.s.救恩v.s.聖心私小都要比$$,點樣好??? [複製鏈接]

原帖由 chingbb 於 09-6-11 12:13 發表
Charlotte_mom,
係呀! 仲係好突然o個種! 其實都搞到我地班媽媽都 15/16, 仲讀唔讀上去! 而好彩的是可以再觀察一年, 因為今年8月黃校長就走啦! 你話係唔係好趕呀?

...

佢走咪好彩囉.......

原帖由 chingbb 於 09-6-11 14:38 發表
點解甘講呢?

聽個close fd講佢唔好囉

原帖由 gategate 於 09-6-25 17:07 發表
聖嘉勒 is a very good school!
English is also good!

相比起咩good?點good法?你good未必係家長心諗咁good,小心misleading左其他家長

原帖由 gategate 於 09-6-25 18:14 發表
I am not going to misleading any parent. Just express my comment...and friend's daughter studing in this school,so just tell what it is...

Any bad comment from this...?

Can just sharing....! Thks!

...

咁有咩好?請分享,thanks

原帖由 chingbb 於 09-6-26 15:41 發表
佢有什麼唔好呢? 你的朋友的女兒讀小學或是幼稚園呢?
我本人就覺得校長幾好, 幾nice la!
不過佢要走, 我地班家長都無辦法!

...

check pm ar thanks

原帖由 CattyMeow 於 09-6-26 17:15 發表
Sindy.....你好無畏, 狂踩聖嘉勒, 得罪你邊度, 你小朋友又唔係在聖嘉勒讀,收手啦!

聽個fd講佢唔好,咁叫狂踩?無言論自由呀?佢夠狂讚囉,夠無謂啦......你係校長呀麻?唔駛cc縮縮啦....知你無品好耐架啦

叫你地d老師咪係度做'梅'啦

原帖由 gategate 於 09-6-26 17:24 發表
I strongly agree. And without any strong support to said this school is not good!

And even it is not a very good school, at least is no bad...

DON"T MISLEADING ..??

你夠淨係話好囉,有乜好又唔講?比機會你啦都,你又有strong support 咩?咪比人睇到你地係咩囉,無氣同你地嘈呀

原帖由 CattyMeow 於 09-6-26 17:15 發表
Sindy.....你好無畏, 狂踩聖嘉勒, 得罪你邊度, 你小朋友又唔係在聖嘉勒讀,收手啦!

你地間學校考頭二十名英華都無得in呀,搞到我fd唔上唔落,我有排唱添呀,我得閒,你咪黎囉

原帖由 chingbb 於 09-6-29 14:52 發表
Sindy,
我諗你真係有些偏激啦! 考頭20名都沒有得in, 會代表什麼? 即是只是去到交表部份; 學校根本沒有學位? 學校見到小朋友的表格, 已經覺得小朋友不適合? 會有很多因數吧?   

...

升中自行派位喎..........個個有得交表,西選出黎約見喎,考頭20名都無得見?又唔係收........唔係全班20名,係全級既20名呀

我女係某學校考全級二十幾名,轉熱門學校都收左啦

我個fd個女,中一二時,已考左八級鋼琴啦........雖然唔係好叻,但都唔係全部都得囉,仲有運動又有獎,要靜有靜,要動有動........你再諗清楚?

如果呢個係你女既 profile,你仲激d呀....我都唔算激啦,唔係我個女

原帖由 chingbb 於 09-6-29 14:52 發表
Sindy,
我諗你真係有些偏激啦! 考頭20名都沒有得in, 會代表什麼? 即是只是去到交表部份; 學校根本沒有學位? 學校見到小朋友的表格, 已經覺得小朋友不適合? 會有很多因數吧?   

...

我本住我睇到既野,講返出黎,比人話偏激,仲要比人鬧我無謂.....都唔知邊個激?

原帖由 chingbb 於 09-6-30 10:47 發表
Sindy,
我沒有話你"無謂"; 只是你的朋友真係有這個經歷, 我都覺得有點灰心, 但未必關校長事! 甘你可以講, 學校的水平, 校長有權去提升或改善, 但事實上真是可以一個人"話晒事"??而如果你的朋友女兒去交表個年, 可能 ...

唔係你話我無謂,係無謂人先up得出話人無謂既啫....

學校既野唔關校長事,我都無話可說囉........唔係我朋友女兒交表果年係咁,原來呢間學校個grading唔係咁高,我初時都唔信,你都知我浦係度好多年啦.......d不為人知既事,係唔會發生係政府程序既時間上架,想炒魷咩?各學校既眼中呢間係咩既學校,睇佢地見咩人,都好清楚,小學就會多d不為人知既事,但都係照足晒程序之後既事,........我都幾對呢間學校心灰架....以為爛船都有三根釘

以為出奇制勝地搞埋d咩法文班就可以提高地位.....點知得啖笑.....唉,咁校長都無問題,唔搞好成績先,再次講句無話可說囉

原帖由 瑄婷 於 09-7-2 16:36 發表
Sindy 果然係一個好念舊的人,佢的意見已經重複了三四年,解釋完再解釋,都改變不到老頑童的思想,不過這裡的家長都係好有腦筋的新一代,會明白世界不停在進步,所以希望大家唔好歧視故步自封的人......原諒她的無知! ...

你仲乜話我無知呀?版主話要有禮貌呀

呢d咪聖嘉勒既家長囉...............

三四年都係呢個校長,我唔明講我見到既野有乜錯,又唔係聽朋友既朋友情況....你唔鐘意聽事實咪睇囉,到你升中時咪知道無競爭力囉

原帖由 alienova 於 09-7-3 20:09 發表

路過,不過我同意 "如果派到間唔錯既官津校, 呢三間我都唔會揀!"

其實呢三個我祗係申請過sc ~ 個人排位,會係救恩- sc - sh

救恩排頭位,因為我buy 非傳統教學,buy 梁校長,但我係12月份過左報名時間才知;而且,佢上一間學校 ...

hi nova,

好耐無chat啦......

sh谷唔谷係睇人既啫........我女果時(下午班).....功課只係做一個鐘唔駛,佢仲轉堂時做左一大半......佢同班同學...都聽過做到九點幾至十一點......但唔係個個都係咁...我識得上午班既小朋友,功課都係兩個鐘內做完......都唔係太過份....比起基灣(新)果d功課量,真係唔係果皮...

你見到既有經驗老師,係高班老師,所以咀臉慣左會唔同,因為小朋友要上小學....唔可以再吊高八度同佢講野....要接軌小學丫麻

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-5 11:15 發表
英華是基督教,不是人人都有得面試嗎?以我身邊認識的人,不是中西區名校,更加不是前20名,都可面試,會否是教會問題,或有什麼遺漏?你朋友有沒有致電英華查問一下? ...

講緊英華女書院(中學)中西區,政府官校

原帖由 alienova 於 09-7-4 12:44 發表
"谷"都有好分多種,至於SH的量及同情,跟一般比,度點會算唔谷 ~ 义開講愛蝶灣果間的量,更唔係我杯茶…

如果本身小朋友程度唔夠,邊間都會覺谷啦......sh唔係個個小朋友都做功課做到十一點.....至小我識既成績好果堆...(最小幾十人),都唔駛做到十一點幾,但個別我的確有聽到做到好夜,所以我唔覺得佢'特別'谷

如果係講關於訓晒身讀書,邊間名校唔駛架?話唔駛都呃你啦.....至於做功課做到十一點,上午班架返?學校點會要學生做到十一點架D功課,諗下都唔合理啦.......我大女同細女係唔同資質既學生,一樣都係讀下午.......成績出黎都唔同,通常搞唔掂既都係唔得果班.......唔信你留意下,係第二度既情況都一樣,聖心已經易跟架啦....雖話傳統,但就最好讀,課外野小,跟足本書就已經可以,有d學校唔係架,除左書本,仲有好多課外野,個小朋友雖然熟讀課文,但唔識轉彎就衰梗,咪仲慘

我好記得我大女時,修女打比我,問我女做功課情況點樣,我話九點幾十點架......佢問我係咁樣,駛唔駛考慮轉校(唔係一定要我女轉)我就梗係唔駛啦,我果時無意會到原來我女係跟唔上,所以先做到咁夜,於是我女一路都係平平咁升班,而家中六啦,成績都係平平,考會又麻麻...呢d咪資質同揀學校既問題囉..........比起要上位既學校,聖心都唔算谷架啦....sf咪仲谷?又無人講

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 13:58 發表
sindy

sh 下午, 吾係津校咩?

依家講緊谷同深既, 係吾係私校呀?

因為我識個朋友, 佢大女都係讀sh 私校, 佢都幫個女今年轉校, 但吾知成吾成功, 佢話佢個女讀得好幸苦, 好無自信心, 相反個細女係一間傳統的名津校讀, ...

原帖由 alice3802cheng 於 09-7-6 14:00 發表
[quote]原帖由 Sindy 於 09-7-6 12:28 發表

是呀,中西區那間呀,聽去家長會的人說,他們講求人人平等,所以個個都有機會面試架, ...

呢兩年就係囉......

仲有呀,st joe華仁, st paul cat.邊間唔谷丫?軒官又係谷....mps唔谷咩?睇下學校定家長谷之麻......

你朋友咪個別問題囉,要等阿媽返黎先教到功課,唔可以話做功課做到九點十點架,哈哈

仲有,有d小朋友係慢世魔王....一兩個鐘功課,都可以拖到四五個鐘先做完,關學校事咩?唔公平囉.......雖然我女而家唔係sh,但以前既錯誤睇法,真係幾唔公平架對佢.

我以前對sc都好好印象,但呢五六年間真係睇到d家長(唔只一個啦梗係)意見,對佢完全改觀,對於我朋友既切身之痛,真係唔想有人有得揀既情況下,睇錯左囉

咁公平d講,佢都算係band 1尾,band2頭既學校...相比起我覺得dgs , st paul co-ed係第一級,sh , sf , st paul cat之類既係第二級,我覺得佢係第三級囉....再差都唔講啦,都唔係我地杯茶啦

喂喂喂...再講,就算係呢d第一級既學校,都唔係無成績差既學生,係我覺得第三級既學校,都唔係無第一級既學生.....

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 14:54 發表

ST FRANCIS 都係谷架
我個fd 依家未打算幫個女插st francis + marymount law
我話下, st francis 都好谷架wor, 佢話係呀, 但吾駛$ 既谷呀麻, 佢女讀上午班

佢話佢女係因為吾識做功課, 所以要等佢放工返到屋企先可 ...

mps學校都唔係谷,不過家長唔谷既話,死咁九成啫.......

我本來都想同仔轉上午架,不過費事佢對住家姐咁耐...返下午好,有時間同女溫,又有時間同仔死過....兩個一齊黎都唔知點死呀
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 15:41 發表

講漏句, 佢話mps 真係吾谷wor
華仁, bk 都有媽咪話吾谷架

st jo, 我就點都吾信吾谷架啦

你講果d 一線名校, 都吾係我杯茶啦
係既話, 當初我就比個女大抽獎搏入marymount 或者st paul 啦(跑馬地果間)

但 ...

咪你朋友個女囉........你好小提你女
原帖由 hinhinmummy 於 09-7-6 15:41 發表

講漏句, 佢話mps 真係吾谷wor
華仁, bk 都有媽咪話吾谷架

st jo, 我就點都吾信吾谷架啦

你講果d 一線名校, 都吾係我杯茶啦
係既話, 當初我就比個女大抽獎搏入marymount 或者st paul 啦(跑馬地果間)

但 ...
‹ 上一主題|下一主題