用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果仔女派左去Band3中學,你會點?
樓主: 火石
go

如果仔女派左去Band3中學,你會點? [複製鏈接]

Re: 如果仔女派左去Band3中學,你會點?

首先同佢搵間band3得黎,校風都唔好太差既學校啦
第二,就係睇下佢問題出係邊(學術上)
第三,就做到/講到佢同佢d同學係唔同類的,咪等佢以為自己同佢地同類

跟手睇下有乜辦法轉返出黎,轉d band2都好丫...唔係既話搵間校風都ok都可以架,鼓勵下佢進取d讀書,話你會有方法幫佢,但都要佢跟你做先得,咪等佢以為入左地獄就出唔返黎咁,因為凡事都可以向好方面諗,又要引導下佢反省下自己有咩不足(唔係做得差)

加油呀

咪玩啦,點都唔輪到你女啦  

CHUCHU 寫道:

我都會好担心

咁不如實際d,舉例邊間band 3係頭中尾,或者band 3得嚟校風好,又或者band 3得嚟老師好好,好有誠意呀,唔該各位. (因為我都唔多認識band 3 校同情況,好想知多d,為呀細女搵定路 )

小三就話佢唔得,幫你女打多你兩野....     你睇下點幫佢好過搵呢d學校啦.....

CHUCHU 寫道:

Sindy,

依 ! 你有所不知啦,我呀細讀得麻麻地炸,鬼C咁蠢,又lazy,雖然而家至小三,但睇怕都好難上到位.  

[quote]
Sindy 寫道:
咪玩啦,點都唔輪到你女啦  
[/quote]

我相信一個勤力上進既小朋友,係升中一階段係band3生都好,係可以進到band1的,我見過有這樣的孩子,我好明白你既感受,但你既咁灰既諗法,絕對可以打沈你既細路,你都要積極不放棄先得架
feel-good 寫道:
香港真的好現實,band3的學生將來都是向職業先修,技術之類發展,課程多是活動教學,啲學生真的好幸福。現今band2質素都無法追上band1 學生,啲學生不斷用功讀書,尤其是band2學生壓力更大,band2如何努力考到頭幾名,都是band1尾。
我兒讀band3,他品行唔好,再遇著教育質素低,是非黑白不分,歪曲事實,掩飾、貪婪的主任。我層經面對過說謊的兒子和不能信任的主任,來處理我兒在校犯的錯事,最後都是全靠bk家長比好多關心和指導我,才可令我清醒去處事!  :wink:
feel-good 寫道:
香港真的好現實,band3的學生將來都是向職業先修,技術之類發展,課程多是活動教學,啲學生真的好幸福。現今band2質素都無法追上band1 學生,啲學生不斷用功讀書,尤其是band2學生壓力更大,band2如何努力考到頭幾名,都是band1尾。
我兒讀band3,他品行唔好,再遇著教育質素低,是非黑白不分,歪曲事實,掩飾、貪婪的主任。我層經面對過說謊的兒子和不能信任的主任,來處理我兒在校犯的錯事,最後都是全靠bk家長比好多關心和指導我,才可令我清醒去處事!  :wink:
‹ 上一主題|下一主題