用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 未必要讀名校
樓主: 返工媽
go

未必要讀名校 [複製鏈接]

我諗多數阿媽係話佢地既細路唔認真去讀書,所以派唔到心儀既學校,唔會話個細路搵唔到間名校讀的,唔係父母鬧就一定係父母唔啱,比左壓力個小朋友

呢個十二歲細路,我有d野好唔明,點解佢會用一個咁唔正確既方法去解決佢所謂既'問題'......我都有叫我細女寫悔過書,亦無因為咁而就住就住,點解唔同人有唔同反應呢?係咪有d細路抵受壓力既情度唔同呢?真係需要深思.............

我唔係好明點解成日要放大名校所謂既唔好處,真一無可取?

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-24 12:02 發表

睇到d家長一提起名校, 反應真係大, 大到得人驚 . 其實支持名牌同唔支持都係個人選擇, 只不過大家無乜野做係bk度發表下個人意見, 吹下水.  啱睇咪睇囉, 唔啱睇當無睇過都得嫁, 使乜單單打打....係度展開罵戰 .  

所以話而家d家長可以為咗1個自己堅持嘅信念同一啖氣...唔衰得, 就要d小朋友不斷追、趕、跑, 一定唔可以落後於他人, 務求做到100分.  小朋友壓力可想而知, 派中學個日見到幾多家長一路幫d細路叫門, 一路罵仔女, 發晒脾氣.  係我眼中只係見到小朋友臉上個種無奈同旁惶, 你估佢想派唔到心水學校咩 ....

還記得早排1個12歲仔, 成績稍為落後, 亞媽要佢寫悔過書, 佢真係寫....但寫完之後就跳咗落黎, 呢種行為係一種無聲抗議, 佢好冷靜唔係一時衝動, 我對於佢個種冷靜覺得好心寒...只有12歲!!!  我唔知佢亞媽收到封信個時的心情係點, 我亦都唔敢諗.  只係覺得可惜&同情, 不論係對小朋友或佢亞媽, 只有一句...早知今日何必當初.

你地喜歡名牌唔係錯, 是真心話.  我自問對小朋友都有要求, 只係我的要求只在中間, 唔需要小朋友拿100分, 佢地每科都拿到75分以上我都好開心, 盡咗力就得.  佢地見到我愛佢地, 佢地自然唔會差得去邊, 起碼我d小朋友操行全拿A, 成日錫錫我.

唉...好長氣.  都係個句, 啱睇就..唔啱睇當無睇過.

[ 本文章最後由 Sindy 於 07-7-24 13:40 編輯 ]

大家可討論下...

其實我係想講,好多人搵呢個十二歲仔黎做例子,話而家d父母比左好多壓力d小朋友,實情未必係咁,我覺得而家既一代,連少少承受壓力既力量都無,而未必係父母比得太多壓力d小朋友,我見到佢父母一面到比人話,真係覺得唔係好抵,佢父母錯在無察覺到要訓練佢抵受壓力既能力,而非其他

我要個女寫悔過書,我要佢知道佢自己錯咩野,我地一味比位佢地落台,咁第時返工,老闆會唔會咁比位佢地落台呢?第時有個家庭,係咪就咁跳樓就可以解決問題呢?定係識得檢討自己,從而改過呢好呢?

唔係話唔係名校就一定死梗,但係名校就好行d條路,老師夠經驗,佢地有一套方法,係名校中規中矩,都可以係出面學校既頭幾名,咁又有咩唔好呢?係咪縮係一角做王就好呢?以前我都無咁強烈既感覺,但早半年,有個小朋友係名校中游份子,介紹一本好書比個地區學校既頭幾名學生睇,佢話佢直情唔識睇,連佢家姐讀緊中學,佢都話睇唔明......我係人阿媽,絕對唔想自己既細路行一條辛苦既路,係名校,辛唔辛苦係好個人的,大女係聖心,放學六點幾,做功課做到十一點幾,但細女一樣,只係做左唔夠一個鐘,七點幾前都搞好晒,如果淨係睇d唔夠班既例子,就話名校一定好辛苦,對某些家長及學生好唔公平,比人標籤左係好辛苦,好慘既一類

*呢間地區學校係第一輪十五分都唔係入梗果d黎,都有返咁上下

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-24 18:51 發表
Sandy,

你好, 我身為母親點會唔明每個父母都係為仔女好, 我亦唔係話名校唔好, 只不過係想話唔讀名校都唔一定無前途. 你地各位千其唔好誤會.

Sandy你講得好啱, 點解你又係咁教女, 要佢寫悔過書都無事 ...

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-7-25 10:34 發表
其他讀到名校的小朋友要keep住好成績係要付出好大的時間同努力, 咁佢地咪有壓力囉, 加上父母見到佢地係讀到書, 又唔係蠢, 只需要push佢地多d, 咁d小朋友咪可以再讀得好d囉(我都係咁諗 ), 父母冇做錯到, 只係小朋友d壓力又再多d咁囉, 所以要幫佢地減壓囉. 其實我個人覺得因材施教好緊要, 只要match得到, 每個小朋友都係天材, 都可以有好大的成就

其實壓力多少,真係好個人,你覺得多時,但人地覺得ok,最緊要自己個小朋友受,我只係想講,咪講到名校好似地獄咁,影響係度讀緊既小朋友心理,我覺得只要唔係搞到個小朋友抖唔到氣,朝早返學到訓覺都無時停下,咁就ok囉,只要個家長同細路覺得舒服,讀名校都可以好開心,唔係既話,地區學校都會覺得辛苦 :)

其實我都好睇化ranking呢樣野,其實你講得啱架,不過一般我都用ranking黎比較,唔係既話,真係無從比較,我呢個例子,其實我好熟呢兩個小朋友,所以就用d好實質既野黎講,唔係真係好空'範',以我係呢十年八年索到既料黎講,係地區學校好努力,真係有d野係普通學校比唔到佢,要達到人地名校既水準,要花多好多功夫/心血/時間,所以我都算係'好學校'既支持者:)

你都講得好啱,好似我囡囡咁,係中游份子,但就成日都抄錯野,唔小心咁,所以佢係班裏既名次/分數(佢其實無名次),真係唔可以代表佢真實既能力,最近聽到,到五年級時,好多爆冷既賽果,我諗就係咁原因,希望我女都係其中一個爆到冷既人

原文章由 papa_pop 於 07-7-25 11:10 發表

Thanks Sindy for your sharing.  I also note some cases that a student, who is not among the top in class, is more knowledgeable than others, including those in the top 5.  He reads far more books and is interested in a variety of 'extra-curricular' subjects.  Therefore, your example of a 'mediocre' student from an elite school does not necessarily imply he/she is mediocre in class.  By the same token, a top-ranking student from a so-called good community school might not really be the best in class.

I just wish to point out that 'ranking' in class does not represent a student's intellectual level per se.  Top-ranking students are likely to have a better grip of how to excel in tests and exams.  They may or may not read many books as most exams don't normally require them to.

While I agree that elite schools have their merits and are likely to draw better, more priviledged students, don't jump to the fallacy that elite schools are 'way' better than others with a ranking comparison.

No offense, simply another perspective.

原文章由 返工媽 於 07-7-28 01:15 發表
咁大家有無發覺男人同女人睇名校,各有不同頃向?  女人比較重名牌,男人無咁着緊。

有錢咪多d名牌囉....即係有錢買野好多時都會睇埋質素,呢個一定架啦.........即係個小朋友本身都幾醒既,你都會著緊搵間好d既學校啦,但普通學校都搞唔掂既,就真係唔會亂黎囉.........其實男人同女人睇名牌都係一樣,因為一樣都係人父母,一樣都係人,一樣都活係同一個地球,一樣既社會
‹ 上一主題|下一主題