用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

原文章由 no32 於 08-3-21 10:39 發表

哦, 咁姐係聖心私小會分左 d 位比 唔係住中西區 或者甲部唔夠既學生先, 住中西區或者夠分個d 就叫佢地選聖心津小 ?
如果係咁....咁住中西區或夠分而只係想入聖心私小既家長咪唔知點算... 另外我始終覺得, 今年聖心 ...

選私校與否,純粹個人考慮,選私校一定得(跟足佢地規矩),因為每年通常有一半人選上午,240人計,只有大約120入上午私小,通常佢地上午班都有百四人,所以係夠位比幼稚園生的,但收出面生就會相對減左位,但係240人既情況,只係每三年內有一次,其餘的都係180人,即約90人選私小上午班,點解會唔夠呢?而剩返既90/120人,佢多數都係中西區住,一係就old girl/教友加大女,所以係幼稚園選下午班都入到大部份,再剩低唔係同區,又唔係大女/教友,校長就會幫幫手,呢幾年,如果一心一意/有誠意入聖心上/下午班,基本上係無問題,而上年更加100%(想入既人)入晒下午班,條數係有得計,至於你話要人肯定咁答你,無人會答到你,因為會有突然其來既因素,st paul都唔係100%接收幼稚園生,當中有部份係想入st paul小學但入唔到,情況唔同聖心,係聖心,你有誠意想入,就問題唔大,除非三心兩意,但st paul如果你一心一意都會有機會升唔到...........雖然我個係仔,但我覺得我無揀錯聖心而唔係 spk

原文章由 BBTWIN 於 08-3-24 22:03 發表
你地有冇理過我地D waiting list媽媽o既心情呀, 我見有媽咪開呢個topic第一時間入黎睇, 點知除o左頭兩個post貼題之外,其餘9唔搭8. 唔該你地另外開個topic再討論SH/SPK啦, 我地d waiting list媽媽只係想知道你地巳經 ...

waiting list十個有八個都唔得既,人地放棄左咩學校又等於你入到咩?落d心機去搵學校好過係度怨人啦,而家又未定局

原文章由 katelee 於 08-3-23 17:55 發表
在我認識的人當中沒有想讀又升不上SPC的小朋友

聽到舊年有幾個人spc唔收返,唔係佢地唔想讀

原文章由 katelee 於 08-3-26 15:45 發表

其實SPC真是很大方的﹐因我們在交了留位費後是可以隨意選擇參加統一派位的﹐這點就真不是每間私校可以做得到的啦﹗

其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,所以學校方面唔想一人hold兩個位,咁對其他學生唔公平,所以先有咁既情況

原文章由 frenchfries 於 08-3-27 09:44 發表
最終1個小朋友只可讀1間學校.考k1時不也是1個人hold幾個位.

肯俾學生參加大抽獎的學校係有信心可收到更好既學生.

但係幼稚園生可以hold小一私校位直到九月份開學時/八月暑假時,你覺得同時hold兩邊位公平嗎?無錯,一個小朋友只可以讀一間學校,在私校方面,跟本無考/評估自己幼稚園學生,就比個位佢地,但到九月臨開學先話唔讀,咁都開左學,再有學生黎讀,都可能係開左學一兩星期既事,對呢位學生好嗎?如果佢選私校,放棄政府既學位,同樣地,該校都要開左學通知waiting list既小朋友黎讀,都係一樣對小朋友不好......這位hold兩學額既小朋友,並無經過考試,學校為左比佢地在同一環境下成長,有不成文習慣,只要佢地提出,就留位比佢地,從來無揀選過學生(同修會既幼稚園生),而家係講緊諗人地既感受問題,呢d就係教育,唔係對收生有無信心既問題....唔通聖心會驚無人黎讀?我諗唔會掛

spk同聖心,係唔同學校,教學宗旨,學校風氣都唔同,著重既野又唔同,所以收生各有各睇法都梗有,spk走左d學生,收返d佢地所揀選既學生,佢地學校係咁,都無不妥,我想講,有d人有錢,佢地會對錢既睇法唔同,有d人會盡辦法搵錢,但有d人,覺得錢夠就得啦,會用自己多餘既錢幫人,聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校,如果話佢地因為無信心收到學生/留唔到學生既話,就太脫離現實了

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 12:08 編輯 ]

原文章由 sippo 於 08-3-28 21:54 發表
You points were weak and you had bias.  You seems to be very native as SH never accept 100% of its SH students from the past few years historical data.  This happened when SH kinders promoted to P.1 and P.6 promoted to F.1.

升小一,唔好話呢幾年,我大女都中學,從來都係只要有誠意,一心一意讀既話,就會收晒(私校),無聽過話有人唔收,除非佢又走去計分,又走去搞珠,就算係津校,只要自行同搞珠(第一)都有揀佢,佢都會想辦法,真係去唔到聖心,嘉諾撒聖方濟各都有聽到幫過去,嘉諾撒會咁多好小學,點會安排唔到?

要一心一意既意思,係你好認同佢地既教學宗教,相信學校,唔係既話,大把相信學校既家長想讀,你係校長既話,實會考慮呢d家長先啦

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 12:08 編輯 ]

重覆貼文........................................

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 15:02 編輯 ]

原文章由 invitation 於 08-3-29 12:36 發表
唔公平,咁你話要點至公平呢?人人都有書讀,有幾唔公平?
考小學同考幼稚園一樣,考上的當然有很多選擇,考唔上或waiting的便要繼續努力想辨法,但無論如何,唔會有小朋友無書讀.
就算有家長8/9月才交d位出來,相信很多人都已經向其他小 ...

問題係唔駛考丫麻(聖心幼稚園上聖心私校)

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-3-29 15:02 編輯 ]

原文章由 frenchfries 於 08-3-31 18:41 發表
如果說'細B'performance'差啲,其他名校也應好像spk咁唔會收'細B'.我個女亦都唔會有咁多名校收?!最重要係SPK既INTERVIEW只問一些非常簡單既問題,跟本分不到高下.老師雖然話我個女全部答對,最終也是唔收.

平均來說如 ...

根本就唔係睇個小朋友既表現,我仔果時唔出聲,兩分鐘就痴返住我啦,但老師就好勤力咁同我傾計囉....可能我仔係大仔掛,不過我見有d大過我仔,都唔收喎.....大小我諗唔係主要因素

我唔知你想問乜,不過都可以講下既.....

我平時都鐘意講事實,我果時同仔面試,的確,入到去,一人一邊,但個仔比老師問完叫乜名,連幾歲都未問,個仔就走返黎,如果咁都叫好表現....咁多謝晒啦真係.....老師的確同我傾左好耐,我計過時,剛好20分鐘,大家一齊講下佢地in左幾耐丫又....咁我又真係見到有阿媽個女大我仔幾日,考唔到,你話收大喎,咁又唔多啱喎,咁除左老師好認同我既理念之外,我都唔知乜原因啦(係我個情況黎睇),另一個原因可能我女著住校服,佢鐘意我女間學校掛......

因為我大細女都無考過spk,所以我覺得想見下大場面,唔考既話,我諗我都無機會啦(我唔會再生bb啦),所以就記緊個日子(之前細女錯過左日子).....答唔答到你問題?關於你話叻同唔叻既問題,考到咩學校,我覺得都唔代表個細路/家長叻唔叻,我都唔介意你點講,只係關係間學校想收d咩家長/學生,或者係個家長想讀咩學校,我小朋友讀唔讀乜野學校,唔代表間學校好/唔好,只係代表個阿媽覺得邊間學校最適合自己既小朋友,可能你誤會我踩低你學校,只係我兩個女係聖心度讀,我對呢個環境覺得有信心,當初係因為驚聖心唔收阿仔,所以先報出面既學校(包括spk),不過當時spk收左阿仔,我都有動搖過,不過經過各方好友既分析,我決定比仔讀聖心,純粹個人考慮

至於講到SH vs SPK問題,除左親身經歷,同埋各方好友既信息外,都無講過咩野非事實.....我唔明有咩好多spk家長睇到唔出聲...?

我仲可以話你知,咪以為入到spk就一定上得返佢小學,至於咩原因會唔收返個小朋友.....嘻嘻...過多幾年,等有關人仕上晒小學...我再話你知,唔係對過料黎我度既家長唔公平.....

仲有呀,我都只係話spk唔係100%直上小學,而聖心係100%直上私小........從來都無就課程,老師質素有比過意見,只係話聖心老師我覺得有信心,因為部份老師識左十幾年,點會唔熟佢地,點會無信心/安全感啫

我絕對唔會對spk有咩投訴/不滿,我同spk教學/課程既理念差唔多,又點會對佢地課程有投訴,老師同我咁好傾,我又點會不滿佢地丫....,仲有d嬸嬸,校務處職員都好好,好有禮貌,我收唔到取錄信,去到學校叫佢再整過張,佢都無黑面表示我麻煩....好好禮貌添 ,咁我又乜野令spk家長有不滿唔出聲,又無話你地學校唔好....

你識得果d spk家長應該唔係我識果d,我由頭到尾都係話私人理由唔讀佢,我有講錯既話,果d家長即管出聲

原文章由 siuboka 於 08-4-1 14:53 發表

咁照你講,spk收你呀仔既原因唔係因為佢表現outstanding,而你又覺得同大細仔無關,咁你係想講咪呢,不如講清楚小小?你想講佢地認同既係你?定係老師/學校想......... 收你讀幼稚園呀!!!咁想請問你又有無幫你呀大女 ...

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-4-1 17:47 編輯 ]

siuboka
以下紅色部份係我既回應,真係好對唔住,我本唔係d點起火頭就話唔回應既人,但係係真係無動力回應啦,想講/澄清既都講晒,今日下午本來打好了貼文,按錯制無晒,都唔想再打多次,但又驚比你話我無禮貌,所以懷著好唔願意既心情打多次,所以跟住真係唔好意思,我真係無動力回應啦,thanks,如果咁令到你有bad feeling,真係十萬個對唔住,thanks

原文章由 siuboka 於 08-4-2 14:29 發表

Sindy:

好多謝你既回應! 以下係我個人對你係呢個Topic既意見:

-聽到舊年有幾個人spc唔收返,唔係佢地唔想讀
-st paul都唔係100%接收幼稚園生,當中有部份係想入st paul小學但入唔到,情況唔同聖心,係聖心,你有誠意想入,就問題唔大,除非三心兩意,但st paul如果你一心一意都會有機會升唔到...........雖然我個係仔,但我覺得我無揀錯聖心而唔係 spk”
-"我仲可以話你知,咪以為入到spk就一定上得返佢小學…

咁你又有無聽到,到最後只要SPK/SPN既小朋友如有誠意想入SPC,waiting list都收晒呢?呢幾年都係咁。好多謝你提供呢d資料比而家spk既家長,以我所知既可能無你咁update啦

開頭入唔返既,你有又無聽到點解呢?例如家長既理念同學校唔一樣; 小朋友/家長唔同學校合作, 重有至大既原因,係唔夠位! 呢個都係spk同sh唔同既地方

SPK/SPN 係收生簡章都寫得好清楚,唔會介紹或保送兒童入任何幼稚園或小學,就算唔收,咁問題又係邊度呢?我地d家長一開始就好明白,點解出面既家長會覺得咁係有問題呢?我無問題喎....唔知係咪其他家長有問題,淨係知道呢處又係唔同sh,我覺得我地係呢度,係有責任話事實出黎>>spk未必收得晒,sh私校收得晒,有人提出呢d資料,正正係bk可貴既地方,可以睇到事實既大部份

SPC根本係無咁多位offer比曬SPK+SPN既學生,咁有小部份要去waiting係必然既,學校當然要取捨啦,揀係理所當然既事. (唔通要抽籤?)

- "其實都唔係大唔大方既問題,因為我地幼稚園既情況比較特別,幼稚園生升私小,係唔駛考試,”

katelee只係講SPK/SPN大方,可以比佢地d學生大抽,又係事實窩!只係大家學校行政唔同,無問題架!前文係度講緊兩間學校小一收生,佢就話spk大方,我諗會有家長誤會sh,所以提返出sh學校/修會既辦學理念,有時唔係一定正同負,仲可以有其他原因的,所以我話唔係大方同唔大方既問題,你唔認同sh咁既做法,係理解的,但身為sh既學生家長,都有個責任解釋學校既方向(不過唔係代表學校講野,我無咁既權,只係將我係學校度聽到既野講返出黎...)

SPK/SPN既小朋友升小學,都係唔駛考試架!咁又算唔算比較特別呢?我只係講緊學校既做法,總之係sh,無任何'西'選,到而家為止,算我見識少,除左sh幼稚園上佢私小,我真係無見過有其他幼稚園生,不經任何評估/考試/揀選就升到其有關係小學,sh真係你話黎就得架啦,就只有一條件,放棄政府學位,至於你問我你地幼稚園特唔特別,恕我真係無資格評論

- 'spk同聖心,係唔同學校,教學宗旨,學校風氣都唔同,著重既野又唔同,所以收生各有各睇法都梗有,spk走左d學生,收返d佢地所揀選既學生,佢地學校係咁,都無不妥,我想講,有d人有錢,佢地會對錢既睇法唔同,有d人會盡辦法搵錢,但有d人,覺得錢夠就得啦,會用自己多餘既錢幫人,聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校,如果話佢地因為無信心收到學生/留唔到學生既話,就太脫離現實了”

你係呢段係比較緊SPK 同SH, 強調呢兩間學校既風氣都唔同,咁你話”聖心絕對係樸實及品德嚴緊既學校”,咁你係想講SPK咪呢?果我話sh係一間'樸實及品德嚴緊既學校',都有人反對,我真係無話可以說,我唯有講聲對唔住,大家仲可以出黎鬧我誤導或講d與事實不符既野添.....學校有好多類型,有d教到小朋友出黎活潑,多說話,有d教出來係有禮少言的,有d係特別有自信的,hehe,好似莫x蔚果間出名名校,但莫小姐既樣同其他出眾演員比較實在差太遠吧,但佢依然係好有自信心的,這就是各學校出品大部份學生的特徵,好似我女咁,話佢係sh出黎,都無人信,又無禮,又巴辣,這只是少數一群,大部份都有樣睇的,可能你唔認同

我無話過你既言論令SPK家長有不滿唔出聲,只係唔認同你講既野,唔認同唔=不滿! 我指既唔出聲只係唔去clarify你講SPK既部份野,希望無令你誤會。無人會有100%人認同的,你都無謂咁介懷,如果有錯,我都希望有人比d堅料,先係呢度大家家長日浦夜浦既動力.

siuboka

原文章由 happysin 於 08-4-9 16:51 發表
當然, 到自行收生及今年6月大抽獎之後收番佢地就唔出奇.--> st paul 小學可以大抽獎架?

佢意思即係過左政府大抽獎既時間,spc有可能仲有位,因為有d人可能抽到其他差唔多既學校會唔讀

原文章由 beaclem 於 08-4-21 20:30 發表
係聖心三心兩意都可能有機, 我囡幼稚園有個同學仔, 統一派位唔揀聖心係第一志願, 後來向修女求情都入到(不過係六年前既事咯), 但黃修女話收個同學仔時佢又唔話唔讀,到最後想食回頭草, "矮"修女收佢, 黃修女緊係啋你 ...

我四五年前見到一個,自行時揀左第二間,搞珠就唔知邊間,但好大機會1.佢唔同區 or 2.無揀sh第一志願.........終於下午係幼稚園坐左幾日,都係搞唔掂,個阿媽親身話我知,所以最穩陣我同人講,一定要有誠意......免得啱啱佢唔得就死
‹ 上一主題|下一主題