用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵? ...
樓主: FloliMom
go

資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵? [複製鏈接]

Re: 資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵?

大女唔係資優,入學前已識26個字母,六至八個月己識入圖形遊戲
細女,係資優返左幼稚園k2先識晒26個字母,教極都唔可以入學前入圖形遊戲
細仔,懷疑係資優,一歲前已識26個字母 & 普通既圖形

以上既結論,係唔可以用幾歲識得咩黎評估係唔係資優的,資優係無樣睇................

有懷疑...去評估......(唔知套用左邊個既說話....請諒呀,hehehehe)

[quote]
FloliMom 寫道:
資優兒童最早可於幾時發現?有什麼特徵?返學前已可發現嗎?又反過來說,想請教各位資優兒童家長,回想你們的孩子在學前期會否已出現了一些特徵?

昨日與一對由美國回來的夫婦朋友晚膳聚舊,佢見到我17個月大的囡囡這個月齡已認得26個大小階字母﹝不過暫時都不是每次問都百認百中﹞,雖然白天長時間由工人揍,但她的語言能力很強,學

正式比較公認既係五歲以上做的呀,所以我細仔係用懷疑資優既字眼,同埋,咁細個細路,係咪資優都好難講,因為可以係人為,係假象,一般覺得五歲後做準確性比較高

即係勤力d教佢既話,以我大女為例,可以好早就識玩入圖形遊戲(有個箱入d圖形果種呢)仲有好多野都可以人為教個小朋友,又佢地既吸收能力好強(就算唔係資優都好),所以教一次半次就識都唔出奇........好似我果時勤力d,阿仔識背唐詩,背乘數表.....認得好多既野.....所以呢個時候做既話...佢好可能係資優架.....但一路大既時候,就會慢慢呈現出黎....好似我細女咁.......讀書都一樣係唔駛點用功...成績都幾好(肯讀既話)都仲係好持續咁好好奇.....都仲係好主意多多....搞呢搞路咁......唔駛訓........   [quote]
FloliMom 寫道:
Sindy:
多謝你回應,我

仲有屋企係無樣野完整既............乜都爛晒........

有時見佢地鐘意,買左野比佢地....一返到屋企,可能未正式玩,已比佢地拆散晒囉......都幾肉赤下架,不過我都接受佢地咁既玩野方式........唉

最近都ok既,我已經無乜要求,所以日子都過得還算可以,   hehehe,無返工仲忙左呀,今日阿仔又問我,花係咩做的....咁點答呢....我真諗爆頭呀........佢越黎越多深既野....我真係好鬼想去進修呀  
pigpig 寫道:
Sindy,
你最近好嗎?好想打電話給你,但無時間,最近忙嗎?有無返工呀?好好彩,屋企最近無野爛

真係幾吃力架,不過我又好阿q咁諗,比佢學下遇到唔識既野,係應該謙虛咁搵答案,唔好好似我細女咁,郁d就發皮氣...好阿q呀可?hehehehe

話時話呀,好多書都講呢d架......仲有電腦software的呀
pigpig 寫道:
Sindy,
係呀!我呢排都要進修呀!去親街只係行書店 因為我要溫習呀.....
囡囡呢排就對人體有興趣,買左幾樣人體器官模型返黎,問我食物點消化?肝有咩用?肺點呼吸? 問到我口啞啞呀!
你都要去進修下啦.....唔係下次又唔識答 好無面呢....嘻....嘻......

uny sogo果d都有架
睡覺 寫道:
pigpig
        請問人體器官模型在哪裏可以買?貴唔貴?如果做護士買係唔係平D?THANKS
兩年前我好辛苦咁用紙黏土整左一排肋骨出黎,企唔起來之餘,仲斷鬼晒D骨........[quote]
pigpig 寫道:
Sindy,
係呀!我呢排都要進修呀!去親街只係行書店 因為我要溫習呀.....
囡囡呢排就對人體有興趣,買左幾樣人體器官模型返黎,問我食物點消化?肝有咩用?肺點呼吸? 問到我口啞啞呀!
你都要去進修下啦.....唔係下次又唔識答 好無面呢....嘻....嘻......
[/quote]

係呀,反斗城都有,但我仔果時係學校玩,咁而家都無乜興趣囉,所以我無諗住買........hehehe,係科學館同呢d都好有趣的,係真係值得買/玩架,大陸都唔平得幾多呀應該...

睡覺,
大陸有平既話,我都想買一套一呀.....你報下料丫第時
pigpig 寫道:
睡覺,
我係反斗城買的,有唔同的人體器官模型,大約百幾至二百幾不等.....我記得有一次去科學館,有間買玩具的鋪頭,唔需要入場的,果度都有好多款式,你可以去睇下
如果要特登返大陸買,計埋車錢咪同係香港買差不多,你成日會返大陸嗎?
你真係好攪笑,又有心機 用紙黏土整左一排肋骨出黎<-----

我都想要一份呀.....唔該你呀
睡覺 寫道:
PIGPIG..
        你個囡簡直同我個仔係同一類人呀﹗好似呀﹗你講得好ARM...只要讓他們感到安全,他們隨著年紀長大,慢慢會適應較好的。你要唔要一份"給老師二十個TIPS"(FOR 敏感孩子的老師)的資料???[quote]
pigpig 寫道:
palmchristy ,
我囡囡上年初初返學時,好唔習慣,經常扭唔返學,我初初只係以為佢因為未能習慣,但情況連續2個月都無改善,囡囡每日都哭哭啼啼,諗埋藉口唔返學,晚夜又發惡夢,又成日話肚痛.....當時我好心煩....所以每日我都會跟囡囡返學校了解一下....學校老師話囡囡上堂時四圍行....唔合群...返到學校咩都唔肯做,唔做之余仲要有好多佢自己認為合理的解釋....之後發現原來因為學校的英文老師好惡,好大聲,又鬧其他小朋友﹙因為囡囡屬一個對聲音比較敏感的人,所以好怕人大聲的,老師鬧再的同學,佢又覺得老師做法唔正確,好有正義感﹚,所以就非常唔願意上學.....返到家中,就經常大喊大叫,令到我同老公都忍受唔到.....最後,由我朋友介紹打電話到小童群益會的社工處....為我開解....因為當時囡囡的哭鬧 令到我自己的情緒都好差好低落,係學校見到佢喊,我又一齊喊.....
最後,我決定同囡囡轉校,情況真係有所改善,哭鬧情況減少了很多.....但情感依家敏感同脆弱.....
但我的經驗告訴我,原來當囡囡處於一個安穩的情況下,對於佢控制情緒會有好大幫助,雖然囡囡都間唔中會係學校因為一些佢自己堅持的事,而大哭大鬧,但我好感謝學校的老師對佢的包容....
[/quote]

我都係覺得危險,所以一路都唔敢去囉.........
睡覺 寫道:
Sindy,
        想起來,對上一次去大陸(深圳)應是在二十多年前,讀緊中一.......    我那過期回鄉證張相都仲係細路仔GE時候來....
        而加成日係網上見到去大陸好似好"危險"咁,無打算去了。我係唔係好大鄉里呢? :  : [quote]
Sindy 寫道:
係呀,反斗城都有,但我仔果時係學校玩,咁而家都無乜興趣囉,所以我無諗住買........hehehe,係科學館同呢d都好有趣的,係真係值得買/玩架,大陸都唔平得幾多呀應該...

睡覺,
大陸有平既話,我都想買一套一呀.....你報下料丫第時[quote]
[/quote][/quote]

我女都有咁情況出現,希望佢早d攞夠就好囉...多謝分享

pigpig既提議都係可行的,我都有預早同仔講明佢要做/遇到既野,的確係無咁大情緒波動

palmchristy 寫道:
pigpig,

有資優小朋友的家長告訴我們,如果你的孩子需求你特別大,就盡量滿足她的需求,當終有一日會”攞夠”的,到時便沒事了。她的孩子正是5歲左右”攞夠”。只是5歲前,真是不足為外人道。雖然女兒未必是資優,但卻明顯是高需求早熟而又敏感的,所以都會參考他人的經驗。

佢地就係咁有原則,好多時人地都唔知佢搞乜鬼,怪錯左佢地/唔知佢想點,誤會就好多時咁黎,我都唔識點搞......唉
靖嵐 寫道:
我女係好有原則, 自我要求高o既人, 有時仲要求人o地添, 所以佢從來唔會"遊魂", "唔守規則", 亦好好彩佢講o野好叻, 好肯同我分享學校裏面o既事, 所以k2時都發生過不愉快事後, 我同佢傾, 班主任再傾就好快解決(佢十分信任班主任, 因獎罰分明).

缺乏安全感............

Tami 寫道:
2)        掉轉人地做主動,佢就好驚好驚;

如果資優小朋友無得到適當既刺激/培養,越大會越黎無咁資優,iq test都係用得分同年齡黎得出最後結果的,但係適當既刺激/培養,係咪就係大人果d呢?呢樣就有疑問啦,係咪無大人既參與,就無刺激/學唔到野呢?呢樣亦都唔係絕對的

何媽媽 寫道:
請問有冇人知道, 假若小朋友是資優但冇特別裁培/教導/未被發現, 佢大左都一樣資優?  唔好意思, 唔係好識点問 or 咁問..若果係資優兒童, 係咪一定要讀資優既學校 ?

唔該哂
‹ 上一主題|下一主題