用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網灣仔區家長,你地派到邊間呀?
樓主: sammili
go

12網灣仔區家長,你地派到邊間呀? [複製鏈接]

原文章由 YongXin 於 08-6-10 17:22 發表
唔只嚇親, 我諗即刻會有人出來遊行示威......

有無咁跨呀

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-10 18:01 發表
真係唔明点解D人咁like Marymount?  Compared with St. Paul and 聖心, 同 level 的 student, she is the weakness but they are come from rich family.

TTJTmama

因為佢係全港島區唯一一間英小津女校囉...........只計英小,全港島都好少,呢間仲係其中一間唔駛錢既添

我女讀過間半.....都唔係最weakness 啫

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-10 23:14 編輯 ]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-10 12:05 發表
有無人軒官上排第2都入到?
如果1.軒官上2.軒官下, 穩唔穩陣?

呢幾年軒官第三都有機,唔記得上定下,所以你求其放佢係第一第二都好穩陣,唔好講放第一

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 18:30 發表
小學根基好重要, no test and no exam 唔等於無壓力和開心, 我相信我們都是全統教育成長的, 小朋友只會越來越懶, 所以一定要keep實

我諗老師有無心去教都好重要,我女入黎呢幾年,係最難搞既幾年,好好彩每級既老師都好專重學生,老師既質素亦都好高(我女遇到果d啦下),如果你話老師無乜點理學生,就唔敢認同,我女越大就越大頭蝦,老師可以留底叫佢搞掂晒d野先比佢走,老師已盡量做到佢要做的,通常咁既情況,老師都係好不滿個學生,但..........老師一路都係鼓勵佢,連我呢個阿媽,都話個女成日呢樣唔記得帶,呢樣唔記得做(我女唔係唔做)今日仲係我面前讚個女好有進步,搞到佢好有心機,但個女有幾進步,唔通個阿媽唔知咩.....有時見到老師都有留到七點都話仲有野要做的....唔係想像中日日可以三四點走人,我諗應該係寬人嚴己的,對別人不要太要求,佢都有屋企人,無理由話佢做學校應該好忙,要晚晚八九點先完成學校野,咁先安樂的

對於你話有無exam,自己同學校既理念問題,個小朋友既性格問題,唔係話無壓力一定好,亦都唔係一定唔好,有無壓力等於開心/唔開心嗎?無絕對答案,亦唔好自設答案,我女絕對係適合無壓力既學校......另外,我同學校理念好相近,我最憎人地成日問我女考第幾......身邊既親戚成日炫耀有幾叻.......就問我女考第幾....我一概話無名次....你要知我女咩程度.....平時都可以睇得出啦

最後,選學校既野,要適合自己......即係我成日都話....我大女係某校讀得唔理想,但唔等於細女一樣,結果如我所料,同一所學校,細女唔駛讀書咁既狀態,都可以考全級廿幾名,大女則要用多幾倍時間做功課........係一間學校讀得好唔好,細路既資質佔好重要既因素,即係咁,係程度普遍中等既學校,裏面便沒有程度高的學生嗎?當然有啦........以前有間叫灣仔小學(而家好似無左啦),我朋友就考到bps啦,唔係搞珠架......

仲有,呢度並唔係no test & no exam, 係p.1-3 80%測驗+20%project/平時分, p.4-6 80%測驗&考試 + 20% project/平時分

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-11 20:02 編輯 ]

原文章由 TingKaMum 於 08-6-11 23:24 發表

多謝你的回覆!其實我想選一間在品德及學術都係好的學校,校風淳樸,所以我選了聖方濟各第一,而mps選第二都沒有話錯唔錯,最緊要適合自己的小朋友,因為我心儀都不是這間mps,但您之前的掛位1-mps及2-聖保祿天主教我只想 ...

排位都係想入先排位(最少頭三名都應該係)....佢指錯係話浪費左個位,並唔係mps放第二唔放第一係錯,佢指100%無機會入...睇到無?

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-12 13:42 發表
Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生 ...

我個大女今年會考完啦,zen既都中學唔係低年級架啦...仲係一間好勁既學校讀書,我地唔會唔明,就如zen講,呢d情況間間學校都有,識得我又讀高小既,都應該聽到我話過要小心......係呢度bk媽話,五年班時未呈分都無乜野,越近就越西利,佢女98分數學好高分啦...平時咁計(佢都咁諗),但原來一到呈分時...居然可以有八個一百分..... 唔係單單mps係咁,所以將普遍既情況講到得mps係咁就唔係幾公道........個個/間間學校到呈分時都緊張.......

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 14:52 發表

什樣排位其實是很個人的, 沒有對與錯, 排第二也並不代表100%無機會, 開頭也很多人說我們一定不能抽到灣仔的.
恕我直接d講,你抽完都未知個遊戲點玩.....人地放第一都唔得,第二點會有機會呢?(我費事睇返轉頭啦,記得應該係講緊mps)

如有得罪,真係唔好意思,我不善詞令

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 15:40 發表

大家只是討論, 沒有什麼得罪, 我也有留意其他post, 事實是真的有些人放第二志願的反而得左, 放第一志願的反而落第. 大家都知統一排位的第二個名是"大抽獎", 叫得"大抽獎"又可以有什麼玩法呢? 唔通因為填第二志願mp ...

你話既人地第二都得,第一反而唔得....呢幾年係呢度收到返既既料係:佢地原來搞錯左,因為係朋友既case,所以有誤差......好多都post返上黎話搞錯.....如果真係有咁既事,真係幾大新聞下,呢d通常都係頭三志願幾好既學校.....又有可能係比料出黎朋友都已經唔準確未定...好多因素,政府公報出黎係咁玩,就當佢係咁玩.....照推理就係咁啦,係呢度報料,係唔可以講d自己可能係做,真係有需要估既話,都應註明,我呢排開始有highlight d我覺得/唔肯定/印象中既料...費事誤導人地,選校係同自己個小朋友做一次重大決定既時候.....不容有失

既然參加得大抽獎,就要填志願,就算你唔填,都會派去d你唔想去/無雷公咁遠/聽都未聽過既學校....所以我成日話補底係好重要,唔明你話填一d唔想去既學校係乜意思......再討論既話,可以再解釋比我聽,謝謝

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-12 16:26 編輯 ]

原文章由 YongXin 於 08-6-12 17:53 發表
上0黎小雜/小選之前, 自己要做功課, 上吓EDB/各學校既網頁; 上0黎睇post, 都要識分堅定流 .

係啦............

原文章由 holokmom 於 08-6-12 17:07 發表

經常有,好多人post 出來話: 朋友個仔15分入咗,点
解BK 上有人20分入唔到?係咪朋友講大話?
實情係有啲人將每人都有的適齢分唔加,
其實大家都係20分。

人地第二都得 ?
重點係講邊間,係甲部定乙部。
不同學校因供求不同所以result 不同。

除左呢d,仲有其他既因素........所以posting真係要分析過先好入腦

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 20:31 發表

Message #16
ccoll asked: "but you put St. Francis as 3rd choice but still can be allocated to it?"
Message #17
Cats answered: "Yes"

In this case may be he/she is a liar then, since in your theory, no one should able to entre SF if not put in first choicce.

你呢個case咪即係將sf放係第一/二都入梗囉....你想講乜?

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 22:38 發表

If you don't get what i meant, forget it then, I don't wanna waste too much time on this topic anymore. Thanks

唓..............咁好聲氣都咁無耐性架

原文章由 holokmom 於 08-6-13 00:32 發表
唉!明唔明架?

唔通 SFA 即係 MPS ?

撞鬼囉...佢可能以為嘉諾撒聖方濟各=SFA都未定呀.....真係要做多d功課囉
‹ 上一主題|下一主題