用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Festival Timetable出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Festival Timetable出咗喇! [複製鏈接]

原帖由 gershwin 於 09-2-17 12:16 發表
每人做法不同而已。我鍾意早D開始,加上我每次只教少少,例如4個小節(分手練),但要做足details,另外,我仲有大把野比佢地彈,有其他歌仔、考試歌等,每個老師都有不同的教法。
...

啱程度既話,拎返去自己彈架麻.......仲要續個續個小節咁教,即係未到程度啦........咁樣對學生唔係咁健康架,我女老師叫女sight左一次,跟手彈一次比佢聽下,女彈熟後,就執邊度大細聲唔夠,力唔夠,彈跳唔夠明顯.........

p.s.我女老師唔收學生架啦

原帖由 Heidi媽 於 09-2-17 12:42 發表
我之前打去HKSMSA問左d職員, 佢地話6級以下唔需要譜都得.

我都係呢度聽返黎,我有書,所以無理呀,我一陣再打去問下丫.....我都想幫你地問清楚,免得到時有乜阻濟

原帖由 Heidi媽 於 09-2-17 14:10 發表
Thanks!

都係果句....規則無一定要帶譜........咁即係可以唔駛出示本書,咁就ok啦......

原帖由 beryl88318 於 09-2-17 14:47 發表

小提琴

等我睇下女本書,一年學幾多scale先

好多喎

4/3 a minor
18/5 c major
24/9 d major
4/3 d minor
16/7 f major
3/4 g minor
23 7 g major
25/5 g minor melodic
25/5 a flat major
20/5 a major
9/8 a minor
10/10 b flat major (two octaves)
10/9 c major (two octaves)
9/8 d major (two octaves)
23/8 g major (3 octaves)
29/4 chromatic scales

arpeggois
10/12 g major
31/12 b flat major
19/11 c major
19/11 f major

呢本書佢學左一年,就轉左去音統啦,去左音統,又係學返之前既野,所以佢一年內就學左上面咁多scale ,無其他老師教過新野啦

原帖由 gershwin 於 09-2-17 22:32 發表
好果D當然唔會咁教,會教起碼一大段,我只係話"例如"囉。
不過老師有唔同教學方法,所有校際同Exam piece我都唔會比學生一次過彈晒D歌,費時佢地亂來,叻果D就教大段D,唔好果D就逐少教,我只想確保佢地不會練錯嘢。我覺得唔可以 ...

我女老師唔係好識教皇家/trinity, 所以好小收生,仲有佢做表演多,搞音樂會咁.....

仲有,如果係唔好果d,應該提議佢報低小小程度.....

原帖由 gershwin 於 09-2-17 23:25 發表
如果係真係唔好果D,我直情唔會比佢報,只應付考試。我講果D係收左佢先講我聽(11月中),試課果時都彈得OK,但原來唔多識睇譜,HELP! 我都冇辦法,點都要幫佢地。不過我真係好鐘意分段教,連次次distinction既學生都係咁教。你都應 ...

上堂的確係要分段同分手教既..........真係報左就無得救囉,以前我都係d報高程度/報唔啱程度既家長,覺得咁真係浪費左好多野,囡囡初學琴時,好急就報一級,不過而家都以佢興趣為主,唔考試又唔會免強佢,都幾舒服,起碼今年佢自己會為自己緊張,自動咁練琴,幾年都無試過咁囉

原帖由 gershwin 於 09-2-17 23:53 發表
你講得對!好彩我大部份家長都好似你咁,都以佢興趣為主,夠班先好考試或參加校際,但有少數學生的確要"迫"佢考試先迫到佢練,我又要佢地做到D野我先死心,唉!。要收好學生?我更喜歡明白事理的家長。
...
好在我而家既老師,同我理念一致,唔駛考試,以前唔係架,我又唔識,個個老師,一見到我女,就話可以幾時幾時考到咩級數(鋼琴同小提琴老師都一樣)要我女考級,見到我女好似越去越有咁,終於逼到佢好辛苦,我見咁樣,都唔敢比壓力佢,而家先好返小小,不過問題又黎.......唉,老師太有料,自不然我女都有壓力,覺得佢應該好好<<我女話,老師叻,唔係代表我都一樣叻架麻......睇黎我都要搵對策

原帖由 petunia 於 09-2-18 09:13 發表
你地咁樣覺得,只係因為你係家長。
我作為學校老師,又做過琴老師,我就覺得考級係重要的。
學樂器沒錯並不為考級,但是如果要向這個方向有所發展的話,就一定要有張沙紙,先可以得到社會的應可。
我經常推薦學生加入社區的樂團, ...

學樂器好實在既,你話有幾級,拎出黎睇下就知架啦,所以唔需要咩沙紙........係要黎做門面功夫比d唔識既人睇既啫 好以我女,之前考得一級,但無人夠膽話佢得一級囉,

其實三角琴同直身琴,佢地既構造唔同,所以觸感會有些小分別, 三角琴可以借小小地心吸力,但直身琴就要叩落去...

原帖由 violetching 於 09-2-21 00:18 發表
Sindy,

今日趁住有D時間,同呀女去灣仔Tomlee試琴喇,wa,點之D三角琴放曬係一處特別分隔開的area,仲要每個琴都貼住"如欲試琴,請與職員聯絡"成間房一個人都無,琴就大把la!不過呀女有係咁E按下D琴鍵,佢話無個緊.後來唯 ...

原帖由 violetching 於 09-2-21 19:48 發表
Sindy,

終於今日係APA搵到個好實的琴試過la!

咁就好啦

我記得舊年,阿女無乜特別搵琴黎試,好在咁啱同場有個阿爸漏左口風,話個琴好實,個女好難彈喎...於是我即刻同女改變戰略,叫阿女有理無理....f既彈到ff,細聲既都唔駛太細聲...hahahaha,都幾成功......

原帖由 petunia 於 09-2-21 13:37 發表
....你係有心俾個女有個好琴練習的話,就去tomlee或者其他公司度問有無三角琴book來練。

佢地放個琴出來係做display,唔係任得俾d小朋友演野或者係練習。唔好似為人地行過會覺得你個女好叻,大家行過只係覺得個家長演野,又 ...

你連人地行過點諗都假設埋,仲有乜其他野?

我識得太古果邊既通利d staff,佢地好好人,我話打擾佢地啦,佢地話無所謂喎,點無家教?如果有一日佢彈彈下,可能中左六合彩,真係唔否定買琴既可能架喎

真係幾失禮,我女小提琴一級都無考過,入左學校樂團,係面試的,都未算去到最衰,都係2nd violin,你話學校睇沙紙嗎?有人渣住二級小提琴,都係3rd咋

仲有,考音統插班,佢地話要三級,唔駛考左三級架,只要你証明到係有學小提琴,幾個月至一年到啦,佢地就會比你考架啦,人地有咁講明,都唔係睇沙紙

以我所知,唔同音樂學院,有佢地唔同要求,你點可以自以為考左某一樣野就得呢?好似香港人鐘意考皇家,但加拿大又唔係, 人地(外國出名既音樂學院)揀學生,係要你錄一段片先架,你究竟知有幾多?

原帖由 petunia 於 09-2-21 13:34 發表
咁...在你個女報考樂隊伴奏時,佢有無interview你?在你個女報考學校時,你點樣話俾人知你個女得一級琴但係彈得好好?有無人信?呢段時間我在in緊d中一,我地都要睇沙紙先至打電話叫d學生過來interview.....

事實就係事實,點都係 ...

原帖由 violetching 於 09-2-27 15:54 發表
hi beryl88318,

如你由北角出發,你可搭隧巴106,過左海後應該係第3個站落,即係見到家維村就按鐘下車,下車後就向工廠區的方向,好快就會見駿昇中心。個到其實是一工商廠廈,上面係柏斯的放琴倉,有間幾大的房用作音樂廳, ...

駿昇咪即係ice fire 開倉果度咁上下,天橋底

原帖由 safarimama 於 09-2-28 00:55 發表
Hi miss321,
我冇請人幫佢伴奏....咁點呀?

仲有點為之ART SONG?  阿女是參加5,6歲嗰D歌...咁係唔係ART SONG? 請幫幫忙...星期一就比賽..  

唱歌張紙有無琴譜?唱歌又無理由清歌架噃

原帖由 kiwaiwong 於 09-3-5 13:51 發表
Hi ,  我女星期六比賽, 請問多數人著校服 or 便服 ?

校服
‹ 上一主題|下一主題