用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 GC漢語拼音小王國系列
go

GC漢語拼音小王國系列 [複製鏈接]

有無人買過 GC漢語拼音小王國系列 ?  好唔好呢 ?  

pls comment.  Thanks
   0    0    0    0

點解要3-5歲先用呢 ?  呢套教材適合幾大既小朋友呢 ?

原帖由 miumiu809 於 08-10-24 17:05 發表
我有興趣, 不過可能要等亞b 3-5歲先用.

哦, 明白了.  我都有比普通話 CD我囡聽, 不過就無書.

請問你果套發聲筆故事書係咩黎 ?  係邊度買 ?  我想睇下.

原帖由 miumiu809 於 08-11-8 16:38 發表

一般英文的phonics教材都主張3歲後先學, 而且, 想比佢完全熟悉英文letter sound & letter name先.
三歲前小朋友學習語言好叻,想比佢盡量用學母語的模式去學習第二語言. 所以會多比普通話cd, 書, 剛買了套發聲筆故事 ...

$600 又真係好抵 wor.

點解唔啱我呢 ?  因為簡體字 ?

原帖由 miumiu809 於 08-11-10 09:56 發表
UM...我諗未必啱你wor, 因為我們在美國, 女女第時返的普通話班/學校都是教簡體字, 所以先買咗套"易讀寶" 見咁平就試下lor~:
$600幾包1支發聲筆, 27本書, 18張poster... (好抵. )

http://forum.edu-kingdom ...

i-pen 係另一樣教材黎 ga ?  我未睇過呀 ?  有無資料比我睇下呀 ?

thanks

原帖由 miumiu809 於 08-11-11 16:04 發表

係呀, 簡體字, 英文又唔太多, 暫時2套...
好似唔太啱hk小朋友, 你有冇睇過支i-pen呀?

唔該哂呀.. 只係大眾有得買 ?  咁要去睇睇先 lor

原帖由 mr_kwy 於 08-11-12 10:03 發表

你去大眾書局睇下啦,係佢地賣i-pen架
‹ 上一主題|下一主題