用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦
go

有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-7 14:05 發表

Hi, montana,

我囡囡返學暫時都好開心, 因為都仲係返半日班, 同k3無乜分別, 但唔使搭校巴, 早返咗屋企囉~~ 佢都識咗幾個新朋友, 但唔記得個名wor, 但每逄第一個小息會有高年班的姐姐帶一帶佢哋, 陪下佢哋, 等佢哋 ...

Hi,
我個仔都是讀胡上的,不過已經讀5年給啦,
佢今年都有參加(大哥哥)計劃在小息時帶
一帶一年級的小朋友,.不過你的小朋友是女
孩子一定不是我個仔帶啦,因為學校規定女仔
帶女仔男仔帶男仔的.

醒目開學勳章

Hi 各位,
           我的小朋友原本想參加足球班的,
但上星期參加了集誦,兩個活動都是同時
間學,所以只好放棄了足球,但希望遲D有
TABLE TENNIS 學啦,我個仔都好鍾意的.
另外題外話,我想知依家一年班每班大約
有多少人一班.

醒目開學勳章

原帖由 siusiuerica 於 09-9-11 08:46 發表
有派足球班通告咩??我個仔都想參加足球,而我亦有報集誦, 原來時間一樣! 我會give up集誦, 因為佢好鍾意踢足球!!^^
Helron,你小朋友讀咩班?
另外, 30/9中秋晚會, 大家會唔會去?? ...

我個仔讀5年級啦,今年佢果班有37個人.
中秋晚會我地一家都會參加的

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-11 00:22 發表
我上次新生日睇到個list, 我哋班好似有32人呀,但唔知有冇睇錯!咁你哋高年班幾多人一班呀?!另外,我想問d課外活動係咪要喺網上download form去報?我仲未見到跳舞的通告呀!你個仔有冇報學校的樂器班或者語文班?OK嗎?! ...

課外活動是不用上網download form的,佢會派通告回來
問是否參加,不過開學第2-3日好似己派了課外活動LIST
啦,好似有3張紙的是打橫PRINT的.MY son 沒有在學校
報樂器班和語文,因為兩樣東西我地都是出去學的.

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-11 11:05 發表

咁點報課外活動呀?? 都冇通告, 我只收到個list咋~~ 咁而家點好呀?! 係咪要打俾班主任問呀??

另, 中秋晚會我哋一家三口都會參加呀~~ 可惜, 我哋唔同時間啦~~ ...

chyekyingma,你先要同囡囡講聲,想參加什麼課外活
動,待老師在當上問時,有些活動是要主動話參加才會給
你報名表格的.

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-11 12:21 發表
下?? 咁我可以點呀??

哦,如果真係怕錯失左報名,你可下午打去搵班主任

吓,D老師麵好樂意答的.

醒目開學勳章

原帖由 leeyin 於 09-9-11 17:27 發表
你們好~

請問英文深嗎? 明年是不是轉全日班? 有無精英班的?  多不多功課或考試? thx~

英文不算太深,到了3年級才分精英班,明年就一定轉左
全日制啦.功課我唔知算唔算多7-10樣.考試方面今了改了
制,1年2次測驗2次考試,之前不是這樣的,是一年考4次試,
我都唔知點解無啦啦改左制.

醒目開學勳章

原帖由 Berry_luk 於 09-9-19 20:05 發表

HELRON,

還記得我嗎? 妳還是咁積極幫啲樓主. 我今年都參加中秋晚會, 唔知會唔會見到妳. 今年妳個仔啲嘢深唔深呀? 突然改了考試的形式有啲唔習慣.  
今年我仔班主任係我仔勁喜歡的. 希望他會開開心心. 妳仔班主任 ...

Hi,
你好呀,你仔仔今年應該是讀3年級啦,我有無記錯呀,
D功課比較深了,亞仔話依家做功課要用多左時間做.
係羅,無無為為改左考試形式都唔知學校想攪物,
今年亞仔班主任在3年級時已做過一次班主任啦,好似
是全校最惡果個,但我個仔話無所謂,只係唔聽話得同學
才害怕的.而且這個老師捉佢地寫字捉的好勁,我勁鐘意,
因為我個仔寫字寫得好求求期期的,依家好啦佢唔想比
人罰炒多次,佢就死死氣慢慢寫好D啦,超正我不用勞氣
佢寫字啦

醒目開學勳章

原帖由 Berry_luk 於 09-9-21 20:40 發表

Hi,

哈哈! 我想我們真的很久沒有在此溝通了, 我仔今年4年級了, 真係時光飛逝, 不過我唔會介意, 因為我都唔記得你仔仔是否已5年級了.
你仔今年的班主任咁惡架, 不過你仔講得啱, 唔曳應該唔會鬧啩, 如果我無記錯你 ...

哈哈,我真係無記性啦,記錯左你個仔應該今年是讀4年
級添 ,你個仔今年的班主是我個仔上年的班主任,而
我個仔今年的班主任是你個仔上年的班主任真得意啦.
是呀,你仔仔今年的班主任真係幾好人的,我個仔都好
鐘意佢,起碼唔會閙人閙足一當啦.
另外你說你果班有成20幾個病左,聽聞都是普通感
冒,而確診豬流感全校好似是只的1-2個確診左.
所以應該唔係大問題呱.而且你個仔個班病了的同學
都返返學了,因為都差不多是兩星期前的事了.

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-23 09:29 發表
敝喇~~ 手冊貼咗話30/9常識小測呀~~ 咁究竟會問d咩時事通識題目呀~~ 好驚呀~~

不用擔心,通常問最近發生的事情,好似有10題選擇題,
不過都是計埋來考試分裹的.
我記得亞仔第一年是在考試中一起出的,後尾就再在
分開做啦,當時好似出2008奧運在什麼地方舉行呀,
就是類似噤的時事啦

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-23 13:34 發表
thx 你哋呀~~
唉~~ 連阿媽d常識都有限, 阿囡今次死硬啦~~
係呢~~ 佔重唔重分呀?!

有10題每題占1分.

醒目開學勳章

原帖由 Berry_luk 於 09-9-23 13:17 發表

其實三年前o既嘢都唔多記得, 但最記得係因為我仔錯了的題目, 一年級時會好少問新聞的題目, 會真係問啲常識, 我唔多記得係一年級還是二年級, 有一條, 長洲乘什麼交通工具, 香港文化博物館在那個站下車, 記得當時海 ...

Hi Berry,
你有收到我比你的郵件呀.
‹ 上一主題|下一主題