用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓
go

P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-6-11 11:27 發表
我家二少都係小五第一次呈分

係咪小白兔都係懶懶行既呢?  
唔怪得有龜兔賽跑呢個故事.....

我成日用這故仔來比喻亞仔遲早會變成故事裡的兔仔.

醒目開學勳章

本來我都不是太驚呈分試的,因為小兒在P.5幾次的成績都OK,無物大上大落.但自從姑奶對我講,佢好擔心佢個仔呈分試失準,所以我才開始有擔心,因為佢個仔已是全級考第1,2名的學生,佢考成噤都要驚,你話我點會唔驚呀.
依家亞仔考完啦,我只希望佢KEEP返之前的分數我已心滿意足了.

醒目開學勳章

亞仔今天已派晒試卷啦,除了英文KEEP到上次的成績一樣分數外,其餘都是少了分的.中文好似少了5分,常識&數學各少1分,但我已覺得好滿意啦.
現希望亞仔六年級的兩次呈分試都一樣繼續KEEP住噤的分數已好好啦.
大家媽咪一齊努力,加油,加油呀

醒目開學勳章

原帖由 tingchichi 於 10-6-15 13:18 發表
大家的小朋友都應該考完試. yeah ~

我想請問學校會唔會因為係呈分試, 考試內容會出得深D or 淺D ?

我都唔知深左定淺左呀,除左亞仔自己退步左外,但好多同學

都進步左,可以取到100分喎,五年級取100分真係好勁的,

所以我都唔知深左定淺左羅.今次亞仔全級排名係定out單

位數啦.我同亞仔講叫佢下次再努力D,唔好再做龜兔賽跑故

事裡的兔仔啦,佢D同學分分已超越左你啦,佢淨係話得啦,得

啦噤答我呀.唉 考的是他我都無辦法了.
‹ 上一主題|下一主題