用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
go

GT 同福附 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-10-31 23:46 發表
係有補底的。絕對唔係你地所講成績唔好就即刻要離校。請唔好再亂散播消息,thanks!

其實可能太多post講有關GT拔尖不補底事宜, 大家都知講得多真係可能變成真, 好多人會選擇相信, 事出必有因或七分假時三分真. 畢竟仲有好多家長只聽不上網, 作為GT家長, 我支持你地出黎講多啲, 其實上列家長都不是散播消息的一群, 不過我地小朋友都係小一生, 身邊都難免會有人道聽途說的, 而且大家都係近來會多聽小學之事, 之前我都上黎教育網睇過, 的確係有幾個POST 十幾頁的講GT不好, 可能GT家長或學校方面無出黎澄清, 一個POST逗留於第一版太久了, 家長都會當真, 但我一向大多數都睇, 唔會故意唔知就入去加把咀的.  大家都係將聽倒嘅消息講出黎實在係好難免的.  每一間學校, 都係要聽家長親身講自身經歷, 之前講GT嘅家長都係以第一身感受去寫出黎分享, 屬真屬假, 其實唯有你地先知, 但每年每屆家長都會上網搜集資料, 信不信係由家長自行決定.  

努力

醒目開學勳章

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 16:18 發表
 我都明白你既擔心, 但我女個級, 有成績差既同學, 聽聞學校亦只係叫佢地努力d, 亦有學生留班, 但都係讀完六年級先走, 亦有成績唔太理想既, 最後都升左上去

其實就算俾你勉強升上去, 辛苦既係學生自己, 而留班對學生來講亦會好大壓力, 轉去第二間都未嘗唔係好事, 都唔明點解個位咁忿怒

你的言論是和學校一致的嗎?你咁講咪即係正正贊成而又同傳聞一樣ko唔得嘅小朋友出校囉!

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 11-11-2 14:36 發表
書當然要讀,分別係好辛苦咁讀,定係好輕鬆咁讀。
課外活動間間都多,但係同係咪愉快學習(指課程),又有咪關係?
以你描述嘅小一學習情況,同我兩個仔响優才嘅小一時比較,其「愉快」程度會有好大分別。 ...

Yes, 福附真係十分愉快中學習,加上有NET做班主任,英語嘅能力都好好!
‹ 上一主題|下一主題