用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD (食藥問題)
樓主: Pandama
go

ADHD (食藥問題) [複製鏈接]

你們好, 我仔仔今年小三, 小一時已評估為專注力缺失, 而過度活躍的徵狀不明顯, 現仍堅持不食藥, 在小一和小二時的老師雖然可以包容到, 但有兩, 三次的過錯差點要記缺點, 而小三的老師更加嚴厲, 我估計距離食藥的日子不遠了

原帖由 Connielai 於 11-10-19 01:57 發表

CONCERTA可以維持12小時, 返學前比佢食,放學返來都仲有幾小時藥力,而且醫生話長期食藥力不會一下子無哂。其實我個仔係屋企又吾會真係好8厭,可能佢怕我老公,所以係屋企問題吾大。只係佢間學校好嚴,芝麻小事都打來投 ...

社交問題暫時覺得唔太大, 常見的表兄弟關係都好好的, 但其他的同學關係就好一般

原帖由 wewe 於 11-10-22 12:10 發表

社交ok嗎

Connielai,

我都好認同你的講法, 罰極都無改善, 就知道呢個唔係一個合適的方法, 但仍然去罰, 真係好無奈......
你仔仔5年級開始食藥, 情況係咪改善左好多??
我仍然想堅持唔食藥, 但學校的老師罰, 駡的情況下令仔仔的自信心越來越低(原本已經係好低), 所以成日都諗不如幫亞仔轉校, 但老公會覺得係逃避, 而且都唔知有那些學校可以包容到我小朋友
我真的好累好累........

原帖由 Connielai 於 11-10-23 17:02 發表
MaMaMango ,

我個仔3-4年級時比老師罰得最勁,試過1個月無小息,老師話連校長都識得我個仔。但老師又吾想吓,罰極都係咁,根本無改善,只係識罰罰罰....

我仔仔間學校唔係名校, 不過老師都要小朋友好循規蹈矩, 自動自覺, 但仔仔都未能做得到, 好似上兩個星期, 興趣班老師叫他自己寫通告欄, 但他竟然寫錯月份(10月寫錯11月), 所以第一堂無上, 我叫他問返老師可唔可以第二堂繼續返, 但他驚被老師鬧, 亞仔寧願唔出聲唔問老師, 我擔心他會越來越怕事, 咩事都唔出聲, 所以想他轉校
但轉校又唔知有邊間學校的老師有愛心, 可以包容我仔仔....

原帖由 Connielai 於 11-10-24 15:52 發表
MaMaMango ,

我個仔食藥後的確好左, 佢話食左藥吾想講野。但胃口就差左,所以放假吾比藥佢食。其實最好吾好讀傳統學校,由其係名校,搵d活動教學,老師有愛心既學校。因為佢地需要老師的包容,循規蹈矩的學校吾適合佢地 ...

Connielai,

如你唔介意可唔可以講下你仔仔未食藥前有無過動的表現?即上堂時有無離開座位/無時停??e+停左藥的表現又如何呢??
食藥的問題已經困擾左我好左, 所以想了解多d, 先謝謝你分享

carmankmm

今年年頭我都有向公司請假, 回家陪仔仔做功課, 明顯地仔仔的專注力大有改善, 表現也好左好多, 所以做全職媽媽對小朋友有很大的幫助

原帖由 carmankmm 於 11-10-25 10:47 發表
有加到,胃口差唔多,佢只係話有少少頭痛,依家一星期見一次,好金!但冇辨法..醫生話等佢話我知幾時應問老師佢喺學校情形,待醫生指示..至於放學後情形,就差唔多,我要番工,通常佢放學之後都要工人姐姐陪做功課,有d唔識做 ...

我都想知你細仔讀邊間學校呀, 可唔可以PM埋俾我知, 等我做個參考

原帖由 Connielai 於 11-10-27 02:32 發表
吾係間間都一樣架,吾同學校對ADHD學生的態度係吾同。我大仔間小學係名校,佢地吾會體諒你,包容你,因為你吾讀大把人讀,佢地吾會遷就你一個。有些小朋友仲被勸轉校,試問讀在這些學校的小朋友又比怎會開心呢?我細仔讀另 ...

我老公都係極反對亞仔食藥, 所以係政府度攞左d藥一直都無食過, 如果食中藥都有幫助我寧願食中藥多d啦, 你試左之後真係要通知一聲, 如果work我都想俾亞仔試下, thx!!

原帖由 carmankmm 於 11-10-27 11:17 發表

下個星期我帶阿仔去睇吓個中醫點講再報告你知! 我老公非常唔贊成食西藥加上治標唔治本...因為咁我都同老公經常argue..

我的情況和你們都好相似, 都覺得係爸爸遺傳給仔仔, 我老公細個都係讀書時唔叻, 我奶奶請個補習老師俾他, 他就激走一個又一個.......
也因為爸爸自己都有ADHD的病徵, 所以他覺得仔仔都唔需要食藥都可以

原帖由 carmankmm 於 11-10-28 10:20 發表
hi lokimbb,

你都好!你老公支持你又坦誠同你傾呢個問題,亦唔會排除係自己遺傳給仔仔..我老公就唔同,佢唔會認自己有咩問題,更何況點會遺傳給自己個仔,我老公亦跟你老公差唔多,都係冇記性,買&帶漏嘢,組織力弱,衝動既 ...

仔仔比較多口, 多手和唔專心, 所以有好多無心之失, 但學校的老師未必個個都可以包容到, 好似今年的班主任就.....
而情緒方面係學校的問題唔大, 係屋企就易發脾氣, 今年的情況明顯有改善, 但仍未達一般水平
有好多人都話呢D小朋友有無限的體力, 所以我盡量安排好多唔同的活動俾亞仔, 令他開心D, 也可以消耗一下他的體力

原帖由 carmankmm 於 11-10-28 10:23 發表
冇問題! 你冇俾藥阿仔食,佢ok嗎?

唔係呀, 仔仔今年小三啦, 都要考tsa, 所以學校的壓力大左好多好多

原帖由 carmankmm 於 11-10-28 15:39 發表
你仔仔小一?

之前我有上過course, 有提過你所講的情況, 我們可以出發前要和他briefing一次, 話他知去到會見到邊個, 會玩d咩, 估計他會發生的問題(即可能會和朋友爭玩具), 提供一些解決方法(要話俾你知)
最初我覺得都幾煩, 有時出發前已經好趕, 都未有時間去講咁多野, 而且提一次他都未必做得到, 但提多幾次之後他的表現會好左, 我覺得你都可以試下

原帖由 Pandama 於 11-11-6 01:45 發表
亞仔今個月頭覆診 ,原本早上和中午(各食半粒) ,今次醫生加左分量 ,早上(1粒) ,中午(半粒),醫生話如果想佢放學後座定定係屋企做功課,就比多(半粒藥佢食) ,如果攪得掂就唔駛比佢食 .
我試過同亞仔出去參加朋友生日活動 ...
‹ 上一主題|下一主題