用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

各位1A 班 家長你哋好,我嘅囝囝都係讀1A,希望喺尼個學期,大家可以喺尼度溝通吓,研究吓D功課問題啦。

今日亞仔帶咗一大份通告返黎,發覺要帶好多嘢返學,例如 木顏色 但係我要買幾多色呢?還有什麼敬師日,小一需要送禮物嗎?要送什麼?我問亞仔佢就咩都話唔知,激死我: 請問有無人知道呢?

萬分感激!!!
   1    0    0    0

唉!!我今日就係見亞仔個書包咁重,就幫佢用個袋另外放開D簿,結果成袋留咗喺校車,激死!
你地填好晒D通告未呢?我填到頭都暈,想問吓究竟學生編號係咩黎?

我亞仔係29號,大家多多指教。

goodbaby,

亞仔都係6號校車,你估佢地會唔會一齊坐呢?噚日小息佢地仲一齊交換茶點食,亞仔幾開心呀!!

我問過其他家長,佢地話無課本嗰D科目,老師到時會通知小朋友要帶咩返去上堂。

上次欠D書都仲未有呀,可能要等下星期上堂先派。

GS ﹣﹣常識科

請check pm

如果有媽咪想交換電話就pm我喇!!

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-3 11:19 發表
kenichi &  goodbaby:
請check pm.

HappyMatthew
please check pm.

Goodbaby

please check e-mail.

原帖由 小樹熊 於 08-9-3 11:06 發表
妳地好呀! 我囡囡 Christy 係 1E 班啊,呢度好似好多小朋友都係 1A....

真係好多通告啊,填到眼模咁滯,開支票都係....

琴日帶D練習簿同 Files 真係幾重,不過我係分開袋,囡囡話佢入到學校上樓梯時有個哥哥亞Sir 主動話幫佢 ...

HI, 你好呀!你囡囡就算係唔係由1A班都可以一齊交流吓,每個老師做法教法都唔同,大家可以知多D了解多D。

至於返學塞車,聽D家長講,以往都係咁,我想好難改。

原帖由 goodbaby 於 08-9-4 12:15 發表
Kenichi,

我想問吓你個仔朝早要幾點起身o架?  你住邊頭, 架校車幾點到你o個度呀?  

我住美湖, 校車7:25就到... 所以阿你宜家要6:30就起身, 我同佢都覺得好辛苦, 到下星期開始返學都唔知點算, 放學仲要等我放工返去 ...

我住景湖,校車7:30到樓下,我7:00先叫醒一仔,洗面刷牙換衫食早餐,時間剛剛好。我就6:45起身準備好D嘢,時間都OK啦。夜晚最遲9:30一定要瞓,起碼都要瞓到8﹣9個鐘,我見佢都OK喎,而家返到屋企仲有精神玩。我知有D小朋友係需要瞓多D先得,你可以比佢再早D瞓,睇吓會唔會好D。

如果你要夜返屋企,你一定要佢自己做好D功課先,唔識先等你返嚟問,其實有幾日放學前嗰堂都可以做功課,到時唔識又可以問吓人囉。

你唔駛咁擔心啦,而家先剛剛開始,總有辦法解決嘅,放心啦!!剛剛轉變,要比D時間適應吓。

yinyin527

D通告淨係比下面簽名嗰部份就可以,唔需要全張交返比學校,自己可以keep番內容部份。

goodbaby

手冊我都係得一本,另一本可能要放喺學校。

我唔駛返工架,我要湊2個小朋友呀,而家湊完個囝上車,跟住湊個囡返學囉。

各位媽咪

噚日老師喺學校有派英文同數學worksheet比小朋友做,要自已做,無得問,唔識就漏空佢。你哋D小朋友係唔係咁同你哋講呀??

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-5 08:41 發表
請問你地知唔知運動鞋係咪一定唔可以有其他顏色既logo呀! 呀仔話老師同佢講話唔可以呀, 阿仔叫我要買過一對比佢呀!

HappyMatthew

係要淨白色,唔可以有其他顏色既logo的。

回覆 # 的文章

Welcome !!  Tse To

多謝你提供嘅資料

各位媽咪,原來真係要自己帶餐具,仲要一張枱墊,要放入書包好收藏嘅,大家有無好介紹呢?

我想帶第一冊就可以啦,D作業我叫亞仔帶埋先,如果老師通知唔駛先唔帶。

D餐具係要小朋友帶返屋企清潔,我想枱墊都可能要。

今朝同亞仔等校車嗰時,佢突然話比我知今日要著運動衫,佢本手冊又無寫到,我叫佢諗清楚先,明明今日無PE堂,跟住佢就話淨係1﹣15號先要,真係比佢嚇死。 請問大家知唔知道究竟係咩一回事呢??

各位媽咪,你哋做好花燈未呢?星期三要交喇,大家努力啊!!

今日終於有功課做喇,中文工作紙同英文書。
各位聽日記得要交燈籠呀!記得貼番個名喎。

原帖由 yangma 於 08-9-9 23:17 發表
各位向日葵媽媽請收pm,我會send我嘅電話號碼出來,有咩大家電話聯絡會方便d。

yinyin527 , yangma , please check pm

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-9 23:45 發表
我同阿仔今日合力完成左個燈籠啦!!!

阿仔手冊無寫到要做英文(又寫漏) , 頭先上校網先見到, 無做到 tim,  不過阿仔都瞓左lu, 明天再算吧!  

想問下 : PHONICS K 86-7, 7=page.  ...

應該係Phonics K  P.6﹣7 ,學校打錯咗,好似上次係9月10月唔駛帶中文書,學校就打9/10唔駛帶中文書。好多人會誤會咗。

原帖由 goodbaby 於 08-9-10 11:02 發表
死啦... 我個仔噚日開始返到屋企話好眼訓啦, 我同佢返到屋企都成8點, 有o的有關英文功課又要等我返黎先做, 都唔知點好, 佢宜家最遲要9 點訓啦... 都唔夠時間..

我都會盡量叫佢o係我未返黎之前做得幾多得幾多... 但 ...

我噚日聽一仔講,你仔仔喺學校好似有D唔開心,仲喊過黎,會唔會因為咁,所以會覺得特別累呢?你可以了解吓。

原帖由 goodbaby 於 08-9-10 17:55 發表
請問今日手冊話 READ DSW 1-4即係咩意思呀?  dws 係咩黎?

我都好想知

逢星期一Arts Education 係上我哋之前選什麼小型網球,油彩畫... 嗰D,而星期三、五 嘅Visual Arts 先係美術堂。
‹ 上一主題|下一主題