用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年SFA小一家長情報站
樓主: 小B維維
go

08-09年SFA小一家長情報站 [複製鏈接]

各位媽咪, 你們好!

我都來報到, 請多多指教

chansc912

Hi,

我女兒是 1D

chansc912  -  Lee Sze Wai

請多多指教.

chansc912

原帖由 Woon-Woon 於 08-8-27 21:44 發表
Gordon , wendyyy,

嘩, 好野, 又多兩個1A, 我地個班主任係Miss Leung, 聽講她的教育理念係先管後教, 佢會要求操行行先, 所以我地要叮囑小朋友要乖乖地啊

BK name - student name

1A
Gordon - Gordon Leung
wendyy ...

lai_123,

在學校網頁內, 選classroom, 再選 study, 再選英文, 就見到 penmanship, 之後應該明白點做.

chansc912

原帖由 lai_123 於 08-9-5 22:02 發表
咁點算好,唔通唔做Penmanship.
請問有冇媽咪知到今日9月5日1D 班Penmanship Ex1是做吔?

各1D班家長,

請問1D班 WB2A 是否在學校未派, 但手冊上寫要改正. , 定係我小女唔見咗本簿

chansc912

nicki,

thankyou!

chansc912

原帖由 nicki 於 08-9-16 19:00 發表

好似係明天才做correction, 今天收email 是個guidelines for correction

nicki,

首先恭喜你順利生咗小b女 , 你真偉大, 攪掂晒大女d功課才入院。

chansc912

原帖由 nicki 於 08-10-7 12:38 發表
HI 各位媽咪

我已於上星期六生左小b女, 重2.75kg
我其實o係星期四已見紅, 但以上次的經驗我係生得比較慢, 見未有陣痛, 所以就唔入院....而且星期四係day1, 中,英, 數都有功課, 仲要day2有英默, 所以我夜晚都攪掂哂 ...

nicki,

我同你一樣, 兩樣都遲咗交, 我都同老公講, 如果明天是假期, 應該不用在當日11:55 pm 前交, 但.....無法啦, 唯有盡量配合。大家繼續加倍努力,努力。

chansc912

原帖由 nicki 於 08-10-7 18:57 發表

不過"閱讀樂趣多"同 6/10有份e-hw都遲交, 大佬, 6/10先post上去的功課, 6/10 12pm deadline, 今日假期, 尋日都唔得閑開電腦, 真係勤力過返工..

小b而家剩係食同訓, 都攪得佢掂...原來我小b係同sfa同 ...

我都沒WB.

應是 WRITING II  Topic 1: A plan of a day 的 Worksheet. 我都是靠 Handbook 的內容估估下

nicki,

申請圖書証小朋友是可以不用去的, 或者星期六她要學野時,你去圖書館辨理(但記緊帶你和阿女的身份証/出世紙副本及地址証明)。

chansc912

原帖由 nicki 於 08-11-27 18:47 發表
好煩呀, PL 堂要阿女去公共圖書館申請圖書証, 仲要一個禮拜後交, 平日點得閑同佢出去攪, 星期六又要學野..!
‹ 上一主題|下一主題