用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

我來報到先
原文章由 sara11 於 08-5-22 11:55 發表
Hi 各位媽咪,
開左新topic啦!
歡迎各位新舊家長,多多指教!

hi,我個囡都係讀K1,佢話有英文老師,而且我覺得D老師教得都唔楚,我個囡有D中文字都識,我都估唔到.(你囡囡叫咩名,可能我都識)
原帖由 lola2008 於 09-1-2 21:51 發表
Hello, 我二女讀緊K1A,佢今日話我知已經教咗英文字母"J"啦,仲識講"J" for  "jelly",佢每次教完一個字都要我和她一起貼貼紙,本英文書咪有D小楷英文字母同埋其他生字果張貼紙,所以我肯定老師一定有教,可能我成日同佢温,佢連英 ...

hi lola2008 & pyma,

唔好意思,我意思係老師教得OK.我個囡英文都算ok,不過中文都唔係好得.今日教左小汽車首歌,返到屋企都有唱比我聽.我送佢返學,放學由婆婆接.pyma,唔好講請教,我地不如一齊傾吓.

原帖由 lola2008 於 09-1-5 15:26 發表
Hello pyma, yes my daughter is in 1A.

What can I do for you?

hi lola2008 & pyma,

請問你哋觀左課未?

原帖由 lola2008 於 09-1-5 15:26 發表
Hello pyma, yes my daughter is in 1A.

What can I do for you?

我今月13號,我第一次,真係好想快d到,我有聽過只係啟少少,我都覺得唔夠,因為我真係想知多d佢係學校d生活.
原帖由 lola2008 於 09-1-5 18:54 發表
嚟緊的13號,我會睇大女上堂,但阿二就要等到三月啦,講開觀課,你哋知唔知其實只係睇一小節架,十點leng鐘就被請出去參觀學校,我年年都向佢哋反影話想睇長D or 睇多次,但年年都無回應。

...

想請問你囡,有冇同你講,明天要帶紙巾盒&車仔?

原帖由 lola2008 於 09-1-5 18:54 發表
嚟緊的13號,我會睇大女上堂,但阿二就要等到三月啦,講開觀課,你哋知唔知其實只係睇一小節架,十點leng鐘就被請出去參觀學校,我年年都向佢哋反影話想睇長D or 睇多次,但年年都無回應。

...

最終我都冇同佢帶,

原帖由 lola2008 於 09-1-5 22:11 發表
佢無同我講要帶紙巾盒喎,剩係話要帶車,係巴士、的士&小巴果啲,唔係玩具車,佢講老師話要帶哩D車,可能佢哋就快教交通工具,一陣等我問下使唔使帶紙巾盒先。

...

我都好想,今次真係可以同K1既媽咪傾吓.
我個囡話我知,高老師教部份同學讀書,郭老師就會帶另外D同學去玩,主要都會係高老師為主.
我個囡頭兩個月就喊,放緊聖誕假個時,都話想返學.

原帖由 pyma 於 09-1-6 08:27 發表
chole 媽媽 & lola2008,

我一直都希望可以係BK識下K1A既媽咪,因我係在職媽媽, 無咩時間接囡返學放學, 所以一直都好希望可以好似K1B既媽媽咁大家交流交流。

其實我想問一班有二位老師, 她們是否分開來教小朋友, 或 ...

今日走火警呀!!!!!!!

阿囡只用手遮住個口,都有同我講有個同學喊,係同我阿囡一張抬.
茶點都有同我講,不過,通常都講到唔清唔楚.

原帖由 hunglin 於 09-1-8 17:39 發表

我問咗佢走火警嘅情形啦,佢話響鐘嘅時候有個同學喊得好大聲,老師叫佢哋用乾毛巾遮住個口,唔好俾啲火火入咗個口,跟住出去操場排隊.
至於茶點我好耐之前問過佢,佢話有提子飽,有腸仔飽,有果jam三文治,飲就係水同利賓立 ...

我會報芭蕾舞,但服裝費會唔會貴左少少????

原帖由 Nanaleung 於 09-1-10 02:02 發表
今日書包有幾個課外活動, 請問你地會否報名呢???????

問左囡囡走火警一事, 佢只係好簡單講咋!!! 無話用濕毛巾........

遲左兩日交比家校會~探訪老人, 老師退回給我, 我覺得有點兒.......... ...

我都好想知邊間?如果唔係學校學跳舞,我都可能在聖母斜對面個間學(CCED),不過唔知好唔好?

原帖由 Nanaleung 於 09-1-13 15:02 發表

哦!!!

唔比家長睇架?!? 咁神秘

咁學左幾耐呢?

係邊間讀呢? 如不想賣廣告, 可否PM話我知

聖母斜對面有間好似叫 CCED 有無人係果度學過野呢?

各位家長:

今個星期日(1月18日-上午10:30-下午4:00)黃大仙消防局開放日,到時有攤位遊戲及展出消防車輛及救援工具,供拍照留念。
消防員亦會示範滅火與救援工作及醒獅表演助慶。(上年有,今年都應該會有)

大家到時可帶同小朋友一齊去,都好好玩!!!!!

你好屝利,聽唔出原來你已經係有3個小朋友.個日我都有去觀課,氣氛都唔錯.輪狀病毒,好似真係食左D不潔食物,真係要留意下你個賓賓先得.

原帖由 lola2008 於 09-1-15 00:00 發表
尋日我去睇大女上堂,今年又攪得幾好,因為時間長咗,我睇咗阿囡上咗兩堂至走,唔似以前睇一節仔就被請咗出去參觀學校,你囡囡同你講舞獅,係因為早會時,老師想在新年來臨前讓啲小朋友感受吓,所以專登同啲小朋友玩舞獅,我當時在場,所 ...

觀課由9:00至11:00,但如果你要參觀學校,就要10:30到校務處集合.其實都可以影相,在操場早會的時候,不過可能早會剛剛有舞獅.

原帖由 Nanaleung 於 09-1-15 11:37 發表

疫苗係咪肺鏈球菌果支針呢?

觀房其實係由幾點至幾點呢? 可惜唔比影相及拍攝啦! 咁你大女見到你有咩反應呢???  好其侍果日, 最衰只可一個家長啦! ...

最終都冇報名,因為真係太早&太貴(服裝)

原帖由 Nanaleung 於 09-1-15 11:19 發表

但係學校上course, 9點, 好早呀!!!

我真係覺得做全職媽媽好"勁",因為我返半日工,做半日家務都想死,可能自己又懶&之前又用開工人.

原帖由 pyma 於 09-1-15 16:00 發表

你又唔好咁講, 其實做全職媽媽都唔輕鬆, 因為當孩子上學時, 就要做家務, 煮飯, 及一些鎖碎既時, 之後孩子放學,又要照顧孩子飲食, 學業上既野 (我都要), 之後又要準備晚飯,期間孩子可能會作反,又要用心教。

我地在職 ...

D小朋友對D家長反應又唔係好大,都會做返自己野,不過阿囡就會時常望住我.

原帖由 Nanaleung 於 09-1-15 17:04 發表

稔住果日同囡囡坐車返學, 唔搭校巴一日

小朋友見到你咩反應呢?????

Please check pm, 收到後請通知,因第1次send,唔係好識.
唔好意思,lola2008可否都pm你囡囡個名給我呀?

原帖由 pyma 於 09-1-16 16:21 發表
lola 2008 & Chole媽媽,

妳地囡囡叫咩名呀?

Please check pm

出左院就好啦,已經教左個K for Key, 有兩張工作紙,有一張只係重溫J - K,另外一張是將圖畫排序.pyma請問有冇補充,因我囡只係講左小小比我知.

09-1-16 17:02 發表
pyma & chole 媽媽

我阿二已經三日冇返學,請問呢三日有冇教咗D咩? [/quote]
‹ 上一主題|下一主題