用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請net 11中西區既家長黎分享一下
go

請net 11中西區既家長黎分享一下 [複製鏈接]

請問各位net11中西區既家長,如果係仔仔既話,你地會點拪揀?
   0    0    0    0

回覆 1# spmok1999 的文章

係,net11係無直屬中學,多數都係聯係既.我都係新黎呢區,對有關既小學並唔係太熟悉.

但都聽過朋友講,net11間間小學都几好,几平均.如以呢几間小學黎排位既話,你地會點排?

聽聞'般官'/'聖彼得'都好辛苦.但兩間聖安多尼同埋兩間英皇同學會呢,請問你地知唔知呢?

唉,我都想揾灣仔區啦,仔仔既話好多選擇.我本來住南區,咪仲少,諗住中西區會好d ma,點知都係煩.

我聽d媽媽講,李陞同般官少可以有机會入皇仁ma,其它雖然無但都唔差lor.

我知聖彼得係好谷既,但兩間聖安多尼都係就真係唔知勒.

我都想入聖類斯,起碼到時中學唔洗煩.但我想問吓呢d叩門既學校,0係到時第一同埋第二輪既填表時,係咪唔需要填入去架,而係需要自己去學校到攞表同交profile就得勒.

聽聞有d學校如果唔填佢地0係第一或二選擇既時候,佢地都唔會比机會架.

想請問吓spmok1999,点解你會咁排d學校呢?

尤其你會選中西區聖安多尼排先,隔几間先到聖安多尼,後者無咁好呀?我聽d媽咪講,兩間聖安多尼都係咁上下既.

聖彼德上下都几好,只不過唔係全日制,我同你一樣,都係希望揾d全日制學校.

至于兩間英皇同學會一/二,就比較少聽人講,真係唔知好定唔好.

我就係聽一位住中西區以前0係高主教中學畢業既朋友講,李陞係唔錯既,同般官小一樣有聯系中學,叫我考慮一下.

聖安多尼我就唔係好清楚,因為有兩間,我以為兩間一樣咁好.

另外,開頭以為英皇同學會一/二校會唔錯,但睇黎好似麻麻地.

家陣都心大心細,咁樣好似無咩小學好選bor,好驚入唔到心儀學校呀!!!

回覆 1# gor_gor 的文章

仲有想補充一下既係,好似無咩家長提及基恩既,大家又點睇,呢間學校ok否?

仲有既係第二輪要填30間學校ga,咁呢區無咁多好既學校比我地填,又或者根本呢區無30間學校咁多,咁點算好?

係咪填剩余下既就唔好填定係填第二區既學校呢,呢點我真係唔係好知道.

咁可否講吓男仔呢,如男仔又點樣呀.

其實我都唔係好想比阿仔入男校,我認為始終男女校好d.
‹ 上一主題|下一主題