用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DGS
樓主: blanky
go

SPCC vs DGS   [複製鏈接]

ABCdoreme 發表於 19-3-16 23:56
如果住九龍呢?去女拔20 分鐘已到,值不值得去SPCC 呢?

中學咁忙驚唔夠時間用

如果以返學近去選, 又好似忽略咗學校優點喎

如果選近, 我囡應該同 Yanamami個囡做咗同學lu, 自己坐巴士返學都係10 分鐘, 而家返SPCC我地車佢出MTR, 佢自己再轉12A返學, 都要30 分鐘

但係佢鐘意男女校多dd,  有D 男仔傻吓傻吓溝淡D, 冇全班女仔咁多小氣嘢發生, 有IB揀, 同比較多冇體藝同學, 唔洗成日放學練嘢, 做project應該易夾d (阿囡諗嘢嘅思維, haha)

亦有小學同學小學插班去DGJS, 收到SPCC offer都冇走, 其實佢返SPCC近過返DGS

Yanamami 發表於 19-3-17 13:16
如果我女肯早起身半个鐘同肯著旗袍,都做左你女同学了~

DGS件校服又確係靚

回覆樓主:

題外話, SPCC小學上嘅就多數住香港區啫, 外來生住九龍多喎, 估計3:7 比例

Sheep06 發表於 19-3-17 14:58
其實有很多同學住新界:  沙田、大埔、深井、-屯門、元朗、 將軍澳也不小。
...

oh!  我指九龍呢邊

blanky 發表於 19-3-17 19:58
Thank you Yanamami. My friend has been reviewing 2 schools for a while. Academic level is not a cons ...

都11-2歲, 好似Yanamami 話齋, personality都定哂型, 唔會喺小學好靜, 去到中學會突然好talkative,  少少轉變都有可能嘅
不過目測, SPCC D男仔女仔, 相對DBS同DGS D男仔女仔, 又確實係比較多斯文型

回覆樓主:

其實樓主朋友囡囡小學咁多年, 總有師姐去呢2 間讀, 問佢地銜接得好唔好? 讀成點? 應該會有啟發

blanky 發表於 19-3-17 22:04
她有問個囡入咗DGS一個師姐,不過好似對方不太願意分享,所以不敢打攪。 SPCC,朋友就唔識師兄師姐。&#1285 ...

咁就唔好彩喇

DGS d女仔唔係吋,佢地經多年訓練好bright,自然有度氣牆, 學界比賽尤其勁

SPCC係比較低調嘅, 學生被影響下都係

有男仔一齊玩氛圍又唔同d,好似派成績表, 小學時女仔比較多小心眼, 收收埋埋, 唔比人知, 中學男男女女圍埋攤開哂d成績表一齊睇, 我話點解你地咁open,唔介意嗎? 我囡話有乜好介意, 大家差唔多

都有超級學霸自成一角, 食晏飯腳自自然然啱傾圍埋一齊, 亦有d性格怪怪哋嘅會走去另一班揾同類一齊

任何一間學校你都會聽過"老師唔教書",總會有d照powerpoint讀, 有d用另一種方法教到你明, 睇你好唔好彩啦

Yanamami 發表於 19-3-17 22:44
而家我經常同中学同学聚会,阿女話d uncle講野好搞笑,不知幾羨慕我讀男女校,話上堂有男仔搗乱-定好好玩 ...

我都覺得阿囡多咗同男同學互動, 處事看事情多咗種豁達, 依然斯文, 但女中豪傑咗, haha

或者樓主朋友可以留意吓 IB課程, 當年呢個亦係吸引我囡選SPCC嘅原因, 多個選擇冇壞。 又試想想, 一個老師只對十幾或幾個學生, 投放嘅資源係幾咁大

naicha 發表於 19-3-18 00:48
讀女校...唔係人人都會咁, 只係我自身觀察所得, 好片面的情況
女仔愈高學歷, 通常愈叻就愈難搵男朋友/老公 ...

呢d睇緣份吧!       
我身邊好多盛女都唔係DGS呀

題外話: 普遍九龍紅磚嫁得幾好
‹ 上一主題|下一主題